Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Răzgândirea cu pensiile speciale (Adevărul)

ion-m-ionita_0_2_1_0_0.jpg

Ion M. Ioniță semnează editorialul de astăzi al ziarului Adevărul
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Legea pensiilor speciale. Ce amendamente de ultimă oră propune Coaliția pentru a nu pierde peste un miliard de euro (Europa Liberă) - Mersul (accidentelor) trenurilor: fotografia unui sistem care trece de la categoria ”paragină” la cea de ”pericol public” (CursDeGuvernare) - DOSARUL MEDUSA. Cât e frecvența consumului în școli și care e riscul ca elevii români să devină dependenți de droguri (Libertatea) - Primăria Capitalei vrea să cumpere cele 20 de micro-centrale promise de Nicușor Dan pentru iarna trecută. Cât costă și unde se vor amplasa (SpotMedia)

Legea pensiilor speciale. Ce amendamente de ultimă oră propune Coaliția pentru a nu pierde peste un miliard de euro (Europa Liberă)

Cu câteva zile înainte de termenul limită, liderii Coaliției de guvernare încearcă să adopte amendamente la legea pensiilor speciale pentru a nu pierde peste un miliard de euro din banii europeni alocați prin Planul de Redresare. Propunerile convenite ajung marți în comisiile parlamentare.

Din informațiile Europei Libere, unele din principalele amendamente vizează:

  • Pensiile magistraților se vor indexa cu inflația, ca la toți cetățenii, și nu în funcție de majorările salariale din sistem, semnificativ mai mari decât cele ale celorlalte categorii;
  • Supraimpozitarea cu 15% a părții de pensie specială bazată pe necontributivitate. Aceasta parte reprezintă mai mult de 2/3 din pensie;
  • Renunțarea la prevederea (din proiectul guvernului) potrivit căreia membrii CSM, președintele Curții Supreme, șefii Parchetului General, DNA și ai DIICOT puteau beneficia de pensii speciale după numai un singur mandat în aceste instituții, fără a avea vechimea în magistratură cerută de lege (25 de ani);
  • Interdicția de a cumula mai multe pensii speciale. Se va alege una dintre pensii;
  • Nicio pensie specială nu va mai depăși venitul salarial brut în plată.

Amendamentele urmează să fie redactate și depuse la Comisia Juridică a Senatului, precum și la celelalte comisii de resort: muncă și buget-finanțe. Ședințele celor trei comisii vor avea loc marți, începând cu ora 10:00 și proiectul de lege ar urma să fie votat în plenul de miercuri.

 

Răzgândirea cu pensiile speciale (Adevărul)

Cu banii din PNRR se fac investiții în România, cum nu eram obișnuiți. Chiar sunt șantiere importante pe care se lucrează în ritm accelerat, cu constructori români care respectă termenele sau chiar le devansează.

Pentru a susține ritmul lucrărilor este nevoie ca banii din PNRR să vină de la Bruxelles. Și pentru asta e nevoie ca angajamentele să fie respectate. Deci și reforma pensiilor. Asta nu înseamnă că amendamentele convenite de liderii Coaliției chiar înseamnă o reformă profundă în domeniu. Dar înseamnă că guvernanții au ajuns la concluzia că nu pot abandona subiectul și că trebuie să livreze un rezultat, fie el cât de mic.

Oricât de dragi le sunt pensiile speciale, liderii celor trei partide aflate la guvernare au ajuns la concluzia că miliardele de euro din PNRR nu pot fi înlocuite. Este un pas, scrie în editorialul Adevărul jurnalistul Ion M. Ioniță.

 

Mersul (accidentelor) trenurilor: fotografia unui sistem care trece de la categoria ”paragină” la cea de ”pericol public” (CursDeGuvernare)

Accidentul produs sâmbătă în gara Galați, în care a murit o femeie conductor, ar fi fost provocat de defecțiunea unui echipament din dotarea locomotivei. Conform primelor investigații, locomotiva a început să accelereze brusc, iar mecanicul a scăpat-o de sub control întrucât sistemul de frânare nu a mai răspuns la comenzi. Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a dezvăluit luni că locomotiva ieșise din revizie tehnică, din Depoul Ploiești, chiar în ziua accidentului.

Finanțările au fost însă reduse la toate capitolele care țin de transportul feroviar: infrastructură pentru care Uniunea Europană alocă bani grei, în contextul înlocuirii unei părți din transportul auto, mai poluant.

CursDeGuvernare arată că numărul accidentelor și incidentelor feroviare a crescut treptat în cei 30 de ani, direct proporțional cu acumulările de subfinanțare.

Rapoartele celor mai recenți ani arată însă și că cele mai multe dintre accidente s-au produs din cauza oamenilor, care au făcut manevre greșite sau chiar erau sub influența alcoolului.

Acumularea masivă a restanţelor la reînnoire, a condus la degradarea accelerată a infrastructurii feroviare şi a impus introducerea unui număr din ce în ce mai mare de restricţii de viteză permanente în scopul de a permite circulaţia în siguranţă a trenurilor pe această infrastructură degradată.

Toate acestea duc la lipsa de competitivitate și atractivitate a transportului de călători sau mărfuri, într-o epocă în care statele europene extind aceste servicii, din motive ce țin de costuri mai reduse, dar și protecția mediului.

 

DOSARUL MEDUSA. Cât e frecvența consumului în școli și care e riscul ca elevii români să devină dependenți de droguri (Libertatea)

Șefa Agenției Naționale Antidrog (ANA), Ramona Dabija, admite că mesajele de prevenție nu ajung cum trebuie la tineri. „Dar nu suntem singurii responsabili. Părinții trebuie să se educe”, spune ea într-un interviu pentru Libertatea.

Dosarul „Medusa” este o operațiune DIICOT în care mai mulți tineri sunt acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc. Doar unul dintre tinerii din dosar este minor. Aceștia sunt acuzați că au vândut droguri și elevilor de liceu.

ANA se delimitează de proiectele de lege din Parlament care înăspresc pedepsele pentru consumatori. Instituția susține că lucrează acum cu Ministerele Educației și Sănătății la o procedură de intervenție care ar urma să pregătească mai bine școlile din România. Profesorii și copiii ar urma să fie instruiți cum să-și dea seama din timp dacă cineva din jur a început să consume droguri și ce să facă în astfel de situații.

 

Primăria Capitalei vrea să cumpere cele 20 de micro-centrale promise de Nicușor Dan pentru iarna trecută. Cât costă și unde se vor amplasa (SpotMedia)

Primăria Capitalei vrea să cumpere, în 2023, cele 20 de micro-centrale promise pe Nicușor Dan anul trecut. Anterior, a încercat, fără succes, să le și închirieze pentru o perioadă de 4 luni.

Primarul le propune consilierilor generali să adopte în ședința de joi, 30 martie, un studiu de fezabilitate pentru amplasarea de micro-centrale la 20 de puncte termice din București.

Dacă Studiul de Fezabilitate va fi aprobat de Consiliul General joi, PMB va întocmi o documentație de atribuire și va lansa o licitație pentru cumpărare și pentru servicii de montaj a micro-centralelor.

Potrivit graficului estimat de PMB, de la momentul lansării licitației, sistemele ar urma să fie predate către beneficiar și puse în funcțiune în 30 de săptămâni. Adică în 7,5 luni.

Potrivit studiului de fezabilitate, PMB vrea să ofere cel mult 113.038.600 de lei fără TVA pentru furnizarea și montajul micro-centralelor, scrie SpotMedia.

 
Revista presei românești - 28 martie 2023