
Presa românească
Aviz pozitiv pentru legea pensiilor speciale: ce înseamnă ”pensia de subzistență” pentru pensionarii speciali. Principalele modificări (CursDeGuvernare)
portofel.jpg

Aviz pozitiv pentru legea pensiilor speciale: ce înseamnă ”pensia de subzistență” pentru pensionarii speciali. Principalele modificări (CursDeGuvernare)
Comisiile juridică, de apărare şi de muncă din Senat au adoptat, marţi, un raport favorabil pentru proiectul privind legile speciale. Documentul conține mai multe amendamente noi, toate introduse de partidele coaliției de la guvernare.
Printre cele mai importante prevederi adăugate marți proiectului trimis în Parlament de către guvern figurează interzicerea cumulului de pensii speciale, plafonarea pensiei la nivelul veniturilor din timpul activității și indexarea anuală a acestor pensii doar cu rata inflației.
Proiectul urmează să fie votat în plenul Senatului (săptămâna aceasta, întrucât pe 31 martie expiră termenul pentru adoptare), după care să fie trimis Camerei Deputaților, forul decizional.
Senatorul Virgil Guran (PNL) a declarat din nou că ”Pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale. De exemplu, la MApN, pensia medie este de 4.000 de lei, aşa că nu putem vorbi de pensie specială, este pensie de subzistenţă la momentul de faţă”.
94% din pensionarii obișnuiți (pe bază de contributivitate) au sub pensia ”de subzistență” a specialilor, scrie CursDeGuvernare.
În ianuarie 2023, existau în România 4,781 milioane de pensionari. Dintre aceștia, peste un milion de persoane aveau pensii de cel mult 1.000 de lei, iar 1,603 milioane de persoane încasau pensii între 1.001 și 2.000 de lei.
Cât vom plăti la RCA în următoarele 6 luni: 8 cazuri care arată „mărul otrăvit” din înghețarea prețurilor la data de 28 februarie 2023 (HotNews.ro)
Înghețarea prețurilor RCA pentru 6 luni la nivelul datei de 28 februarie 2023 ar urma să fie decisă miercuri de Guvern, pentru a calma lucrurile în plin faliment Euroins, dar soluția gândită de ASF are multe defecte și unii șoferi vor plăti mai mult pe asigurările auto, arată datele brokerilor consultate de HotNews.ro.
După ce a fost acuzată de „habarnism” de specialiștii din asigurări când a venit cu propunerea ca prețurile RCA să fie plafonate la data de 1 martie 2022 sau 1 martie 2023, în funcție de momentul în care asigurătorii au practicat cel mai mic preț, o măsură imposibil de aplicat, deoarece s-ar fi comparat practic mere cu pere și tarife diferite ca structură, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras proiectul de Hotarâre de Guvern.
Presată la nivel politic, ASF a regândit rapid proiectul de HG și noua formă se află miercuri pe masa Guvernului.
Prețurile RCA vor fi plafonate la nivelul tarifelor de primă proprii practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, iar motivarea ASF a fost că în medie aceste tarife ar fi mai mici decât tarifele de referință publicate în data de 7 martie 2023 pentru majoritatea categoriilor de vehicule.
HotNews.ro a solicitat brokerilor de asigurări oferte comparative cu prețuri finale de la asigurătorii RCA pentru diverse categorii de asigurați.
„Mărul otrăvit” din plafonarea RCA: Unii șoferi vor plăti peste tarifele de referință din martie anul acesta și mai mult decât anul trecut.
Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile: 1,58 de miliarde de lei, sub ochii statului român (Libertatea)
O companie de asigurări nu poate investi decât o mică parte din banii luați pe polițe în achiziții făcute la companii pe care le dețin aceiași acționari. Asta pentru că, potrivit legii, proprietarii din asigurări nu-și pot finanța alte afaceri cu banii care trebuie să rămână păstrați în siguranță, pentru pagubele asiguraților. Conform legii, acești bani sunt ai asiguraților.
Documente interne ale Euroins, minute ale ședințelor derulate de consiliul de administrație al Euroins Insurance Group (EIG) și drafturi de contract, intrate în posesia Libertatea de la surse din Bulgaria, arată cum a mutat Euroins 1,5 miliarde de lei la firma de reasigurare EIG Re din propriul grup. Iar apoi, de banii asiguraților români, au fost finanțate afaceri ale aceluiași grup din Bulgaria.
Libertatea poate arăta astăzi rutele banilor, pe baza unor documente interne ale Euroins, pe care nimeni din statul român n-a încercat să le obțină.
Proiectele de legi ale Educației, pe ordinea de zi a ședinței de azi a Guvernului / Se vor putea înscrie la concursul de admitere la liceu doar elevii care au luat măcar nota 5 la Evaluarea Națională. Doar mandatele actuale ale rectorilor se iau în calcul pentru o nouă candidatură, nu și cele încheiate deja (Edupedu)
Proiectele legilor Educației au fost puse de către Secretariatul General al Guvernului pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 29 martie, potrivit agendei publicate. Cele două proiecte au trecut recent prin procesul de avizare interministerială și au adunat peste 400 de pagini de amendamente și sugestii și modificări de la instituțiile avizatoare, conform surselor Edupedu.ro.
De precizat că adoptarea în Guvern nu presupune aplicarea acestor proiecte de legi. Dacă vor fi aprobate în ședința de Guvern, proiectele vor fi trimise Parlamentului pentru dezbatere. Dacă vor fi aprobate de Camera Deputaților și apoi de Senat, aceste proiecte vor fi trimise la promulgare, la președintele Iohannis. După promulgare și publicarea lor în Monitorul Oficial acestea vor intra în vigoare la data prevăzută în actele normative.