
Presa românească
Arhitectura Guvernului Ciolacu, în continuă schimbare: cine sunt noile nume în cărți pentru ministere (Adevărul)
coalitie_inquam.jpg

Arhitectura Guvernului Ciolacu, în continuă schimbare: cine sunt noile nume în cărți pentru ministere (Adevărul)
Structura noului Guvern, din punct de vedere al numărului de ministere, împărțirea pe partide, dar și numele pentru portofolii sunt negociate și întoarse pe toate fețele de liderii partidelor din Coaliție în aceste zile, în condițiile în care marți au loc atât ședința de Birou Politic Național la PNL, cât și Consiliul Național al PSD, forurile unde Ciucă și Ciolacu discută cu toți liderii din teritoriu despre viitorul Guvernului.
Printre noile idei lansate în spațiul public sunt inclusiv variante de comasare de ministere.
În condițiile în care PNL nu ar mai primi întreg portofoliul Mediului sau o parte din el, acesta urmând să rămână la UDMR, liberalii au pretenții să vină la ei Agricultura, ca măsură compensatoare pentru a lăsa Transporturile la PSD și menținerea Investițiilor la Marcel Boloş. Conducerea Ministerului Agriculturii ar urma să fie asigurată de Dan Motreanu. Liberalul a mai fost ministru al Agriculturii în perioada Guvernului Tăriceanu (2006-2007). Dacă Agricultura rămâne la PSD, atunci portofoliul va merge la Florin Barbu, șeful Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, susținut masiv de Paul Stănescu (secretarul general al PSD).
Și la PSD sunt vehiculate mai multe nume noi. Potrivit informațiilor „Adevărul“, Mihai Tudose a refuzat să vină în Guvern pe funcția de ministru al Economiei. Surse din PSD susțin că pentru acest post s-ar încălzi liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, care în trecut a mai fost ministru al IMM-urilor, Antreprenoriatului și Turismului.
Și la Ministerul Culturii s-ar putea să aibă loc o schimbare. Mai exact, Vasile Dîncu ar putea să revină în Guvernul Ciolacu pe funcția de ministru al Culturii
Citiți mai mult în Adevărul.
Trebuie interzis AUR? (DW)
Este un articol de opinie semnat de jurnalista Sabina Fati.
În legislația europeană există argumente pentru scoaterea unui partid în afara legii pentru a proteja democrația în circumstanțe excepționale atunci când „susține sau folosește violența pentru răsturnarea ordinii constituționale”, dar nu când își propune schimbări pe cale pașnică.
În România, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) folosește ambele căi: violența pentru a-și demonstra determinarea în fața alegătorilor care nu mai au răbdare cu metodele democratice, care acceptă scurtăturile de orice fel, dar și un program politic nostalgic al regimului dictatorial defunct. Le exersează în paralel, cu entuziasmul celor pe care nimeni nu vrea să-i stânjenească și care în curând se vor considera de neoprit.
Nici demonstrația de forță de zilele trecute de la Parlament, nici detaliile monstruoase ale programului AUR nu sunt luate prea în serios de conducerile PSD și PNL.
Cât de profitabilă poate fi pentru PSD și PNL creșterea AUR? Mizează, oare, marea coaliție pe o opoziție AUR și USR după viitoarele alegeri? Nu există niciun alt calcul la marii politicieni autohtoni? Dacă scorul AUR va fi mai mare decât se vede în sondaje? PSD își imaginează că votanții AUR vor fi absorbiți doar din zona nehotărâților, nu și din bazinul lor electoral? Sau, poate, există și un calcul ca la alegerile din 2000, când extremiștii din PRM au avut un candidat care a intrat în turul al doilea cu Ion Iliescu.
Dincolo de aritmetica electorală, AUR se arată tot mai sigur pe ceea ce face și tot mai puțin dispus să respecte ordinea democratică.
Integral pe pagina DW.
România, țara UE cu cei mai mulți absolvenți de Medicină raportat la populație. 75% pleacă. Matematica medicinei românești (CursDeGuvernare)
România a avut în ultimii ani promoții record de studenți la Medicină și de rezidenți, cu cifre ce au propulsat-o pe prima poziție în clasamentul european al absolvenților raportați la populație.
Însă, din totalurile anuale de tineri medici care și-au încheiat rezidențiatul, un sfert se angajează în România, iar restul, de 75%, pleacă să muncească în străinătate. Astfel, deși suntem campioni la producția de medici, în țară există un „deficit special” ce afectează funcționarea spitalelor din mai multe județe.
Aproape o mie de absolvenţi de Medicină din toată ţara au participat duminică la sesiunea extraordinară a examenului rezidenţiat. Ei au concurat pentru cele 628 de poziții neocupate în sesiunea din noiembrie 2022, când au fost puse la dispoziția absolvenților 4.505 locuri și posturi.
Mare parte din aceste locuri și posturi sunt din specialități deficitare, precum chirurgia generală, medicina de urgență, medicina de familie, neonatologie, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătății.
Din acest lot, dacă se păstrează situația din ultimii ani, doar puțin peste 1.000 vor solicita la finalul rezidențiatului, avizul de liberă practică, potrivit explicațiilor oferite cursdeguvernare.ro de către președintele colegiului medicilor, Daniel Coriu.
“Angajații din educație intră în grevă generală!” – Cele trei mari sindicate din învățământ anunță, în mod extraordinar, conferință de presă comună despre declanșarea grevei și implicațiile ei (EduPedu)
“Angajații din educație intră în grevă generală!” este titlul unui comunicat al celor trei mari sindicate din învățământ, prin care acestea anunță, luni, o conferință de presă comună. În cadrul acesteia urmează să fie anunțate “rezultatele referendumului privind declanșarea grevei generale în învățământ, precum și implicațiile acesteia pentru procesul educațional”.
Conferința va avea loc marți, începând cu ora 11:00, iar invitația este transmisă de reprezentanții celor trei sindicate: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.
Printre revendicări:
- „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.
Revendicările sindicaliștilor din educație sunt mai numeroase, după cum se poate vedea pe edupedu.ro.
Avertismentul unui cercetător: „Reducerea numărului județelor pe criteriul numărului de locuitori va fi catastrofală” (Libertatea)
George Secăreanu este cercetător la Universitatea din București, la Centrul de Cercetări Avansate asupra Dinamicii Teritoriale, și a avut o teză de doctorat pe dezvoltare teritorială, fiind și autorul unei cărți în domeniu. În privința reorganizării administrativ-teritoriale a României, Secăreanu are argumente contrare majorității celor expuse în spațiul public.
Dacă trecem toate orașele ce nu au 10.000 de locuitori în comune, pierdem localități precum Siret (fostă capitală a Moldovei) sau au statut balneoclimateric și interes economic, ca Băile Tușnad, Băile Herculane.
Dacă luăm doar numărul de locuitori drept criteriu, ne trezim cu localități montane unificate, precum cele de lângă Nucșoara, de zeci de ori mai întinse decât sunt unele de la câmpie, și imposibil de gestionat medical, de pildă, din cauza distanțelor.
Continuarea, în Libertatea.