Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu lacătul pe școli după un an ca o vacanță în educație, Ciolacu și Ciucă sunt ocupați cu rotativa la guvernare. Greva profesorilor, discutată într-o joi (G4Media)

ciuca_ciolacu.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Începe negocierea oficială pentru viitorul guvern. Ce mandate au primit Ciolacu și Ciucă și cum s-au împărțit ministerele (Europa Liberă) - Pofta de city-break-uri, mai mare ca oricând: 1,7 mld. euro pe vacanţe în străinătate în T1/2023, plus 20% (Ziarul Financiar) - „Canalul Bâstroe a fost adâncit la 7 metri” (Libertatea) - Semnificația vizitei Regelui Charles al III-lea în România (Adevărul)

Cu lacătul pe școli după un an ca o vacanță în educație, Ciolacu și Ciucă sunt ocupați cu rotativa la guvernare. Greva profesorilor, discutată într-o joi (G4Media)

Greva generală din educație închide școlile cu o lună mai devreme, lasă în aer milioane de părinți și copii, dar subiectul nu există pe agenda guvernanților. După ședințe de partid dedicate exclusiv negocierilor pentru împărțit ministerele la rotativa guvernamentală, premierul în funcție Nicolae Ciucă și viitorul premier Marcel Ciolacu au ieșit în conferințe de presă în care nu au pomenit despre greva profesorilor.

Marcel Ciolacu a răspuns abia după ce a fost întrebat pe acest subiect că este posibil ca joi să fie o discuție cu sindicatele. Și atât! Nici Ciucă, nici Ciolacu nu au dat fuga la guvern sau în coaliție să vadă cum rezolvă această problemă. Au discuții grele la partid despre cum își împart ministere, cine dă vreo funcție, cine își umflă vreun post.

Prinsă de jurnaliști pe holurile Senatului, Ligia Deca a spus că „în zilele ce urmează” va chema la discuții reprezentanții federațiilor sindicale, după ce astăzi a semnat ordinul de ministru privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă.

Între timp, legile educației merg ca unse pe repede-nainte în Parlament. Emanate din unicul proiect anunțat de Klaus Iohannis în cele două mandate, „România educată”, în aceste legi capitale pentru formarea viitoarelor generații au fost îndesate o sumedenie de măsuri criticate de specialiști, de societatea civilă, de asociațiile de părinți, de organizațiile elevilor. Amintim doar examenul de admitere organizat de licee peste examenele de la evaluarea națională, reducerea numărului de probe la Bacalaureat dar includerea religiei ca probă opțională, prescrierea plagiatelor, posibilitatea ca rectorii în funcții deja de aproape zece ani să mai rămână încă zece.

Ironie, acestea vor fi la vot final în Parlament chiar în ziua în care va începe greva generală în educație, pe 22 mai.

Integral pe pagina G4Media.

 

Începe negocierea oficială pentru viitorul guvern. Ce mandate au primit Ciolacu și Ciucă și cum s-au împărțit ministerele (Europa Liberă)

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au primit mandate din partea PSD și PNL pentru negocierile oficiale în vederea formării viitorului executiv. Protocolul nu va fi respectat, s-a decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat, dar marea împărțeală de abia urmează.

Cum PSD insistă pentru reducerea numărului de ministere, deci pentru nerespectarea protocolului agreat între partidele din Coaliție, liberalii urmăresc să obțină două portofolii în schimbul Ministerului Transporturilor, care va rămâne la PSD pentru Sorin Grindeanu.

De altfel, Marcel Ciolacu a fost destul de clar în această privință. Pe un ton hotărât a spus că vrea să lucreze în guvern cu „oameni potriviți, la locul potrivit”. Unul dintre ei este, evident, Grindeanu, în accepțiunea liderului PSD.

Liberalii vizează în schimbul Transporturilor fie Agricultura, fie Mediul, care aparține UDMR.

Iar în această variantă, UDMR nu i-ar mai reveni trei ministere, ci doar două sau chiar unul singur, ceea ar înfuria UDMR, care a amenințat deja cu ieșirea de la guvernare.

Ciolacu susține că nu vrea pensionari „speciali” în guvern.

Citiți mai mult pe pagina Europei Libere.

 

Pofta de city-break-uri, mai mare ca oricând: 1,7 mld. euro pe vacanţe în străinătate în T1/2023, plus 20% (Ziarul Financiar)

Românii au cheltuit 1,7 miliarde de euro pe deplasări în străinătate în primele trei luni din acest an, în creştere cu 21% faţă de perioada similară a anului anterior, arată datele de la BNR. Nimic nu domoleşte apetitul românilor pentru călătoriile în afara ţării după anii de restricţie din pandemia de COVID 19.

BNR publică lunar contul curent al balanţei de plăţi (intrări şi ieşiri) în servicii, iar cele mai recente date arată că în turism avem deficit de 711 milioane de euro în primele trei luni din acest an, notează Ziarul Financiar.

Suma cheltuită de străini pe deplasările în România a crescut, la puţin peste un miliard de euro în T1, dar rămâne sub nivelul lăsat de români pe deplasările în străinătate.

 

„Canalul Bâstroe a fost adâncit la 7 metri” (Libertatea)

Autoritățile nu au comunicat încă rezultatele măsurătorilor făcute luna trecută în partea ucraineană a Canalului Bâstroe, însă surse din Ministerul Transporturilor au declarat pentru Libertatea marți, 16 mai, că „s-au făcut dragaje de adâncire pentru a ajunge la 7 metri”, ca să poată trece nave de mare tonaj.

„Inițial, canalul Bâstroe avea o adâncime de maximum 4 metri, ceea ce nu permitea navigația navelor fluviomaritime de mare capacitate. După lucrările de dragaj, Canalul Bâstroe a fost adâncit la 7 metri. Acestea sunt rezultatele măsurătorilor”, au precizat surse din ministerul condus de Sorin Grindeanu pentru Libertatea. Acum, „Ministerul Mediului trebuie să interpreteze datele primite și să spună cum vor afecta dragajele făcute biosfera Deltei Dunării, pe termen scurt, mediu și lung”, au adăugat sursele Libertatea.

În baza analizei Ministerului Mediului, Uniunea Europeană poate lua o decizie definitivă de interzicere a dragajelor și a oricăror acțiuni pe Canalul Bâstroe de natură să pună în pericol biosfera Deltei Dunării.

 

Semnificația vizitei Regelui Charles al III-lea în România (Adevărul)

Regele Charles al III-lea va veni România pe 2 iunie, în afara întâlnirilor oficiale urmând a petrece câteva zile și la Viscri. Este prima vizită a unui monarh britanic în țara noastră, în timpul exercitării funcției, iar analiștii o cataloghează drept un semnal excepțional, mai ales că are loc la puțin timp după încoronare.

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu a explicat pentru „Adevărul“ că vizita este o confirmare a sentimentelor speciale ale Regelui Charles al III-lea pentru România, fiind acum semnalate la nivelul Casei Regale Britanice, „ceea ce este un semn extraordinar de semnificativ și important“.

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat pentru „Adevărul“ că, din punct de vedere diplomatic, vizita va avea un rol benefic indirect. „Subliniază rolul simbolic important pe care România îl are nu numai în sufletul regelui, ci și pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord“, a arătat Pîrvulescu.

 
Revista presei românești - 17 mai 2023