Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profesorii nu se lasă, de luni intră în grevă generală. Cine decontează factura? (Adevărul)

greva_educatie.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/FSLI Romania

Ce pierde România la Rotativă? (DW) - CCR se răzgândește: după ce ani la rând a cerut prin 3 decizii un prag valoric pentru abuzul în serviciu, acum decide că e constituțional și fără niciun prag (CursDeGuvernare) - „A scăzut preţul cerealelor, dar preţul pâinii se menţine ridicat. Cumpărăm pâine în fiecare zi şi una de 800 de grame costă 6 lei. De ce?“ (Ziarul Financiar) - Licitație cu artefacte fasciste, unele ale mareșalului Antonescu, la Artmark. Cât de etic e profitul pe seama Holocaustului? (Libertatea)

Grevă generală în educație, de luni, cu peste 150.000 de angajați care sistează activitatea în școli, după negocierile eșuate de la Guvern / Pentru ca examenele să nu fie date cu jandarmii, lucrurile trebuie tratate mult mai serios, avertizează sindicaliștii (EduPedu)

De luni, peste 150.000 de angajați din sistemul de Educație intră în grevă, după cum a precizat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Miercuri, 17 mai, reprezentanții profesorilor s-au întâlnit cu premierul Ciucă, pentru a găsi soluții la problemele angajaților, dar negocierile au eșuat.

La discuțiile de la Guvern au participat următoarele persoane: premierul Ciucă; liderul social-democrat Marcel Ciolacu; ministrul Educației – Ligia Deca, secretarii de stat în Ministerul Educație Sorin Ion și Florian Lixandru; Ioana Lazăr – secretar general al Ministerului Educației, ministrul Finanțelor – Adrian Câciu; Cristian Vasilcoiu – secratar de stat în Ministerul Muncii.

Simion Hăncescu a spus că problemele din Învățământ trebuie tratate serios, pentru a nu se ajunge în situația ca examenele să fie date cu jandarmii: „Le-am spus astăzi foarte clar celor doi președinți că mingea acum e la Guvern. Deci, dacă se dorește ca lumea să nu se radicalizeze și să nu se ajungă în situația în care la examene să vină cu jandarmii să dea examenele, că vor refuza profesorii, trebuie să trateze lucrurile mult mai mai serios.”

Citiți mai mult pe edupedu.ro.

 

Profesorii nu se lasă, de luni intră în grevă generală. Cine decontează factura? (Adevărul)

Examenele naționale de anul acesta pentru absolvenții de clasa a VIII-a și a XII-a riscă să fie decalate, dacă nu anulate, în cazul în care sindicatele din învățământ vor rămâne pe poziții declanșând greva generală pe termen nedeterminat începând de luni, 22 mai.

Experții din învățământ spun că momentul ales este foarte prost din mai multe puncte de vedere.

Expertul în Educație Ștefan Vlaston remarcă momentul nepotrivit ales de sindicate pentru declanșarea grevei: „Ţara nu are guvern, premierul Ciucă demisionează şi nu se mai simte dator să rezolve problema generată de grevă. Marcel Ciolacu nu este încă premier şi nu consideră necesar să intervină. Ministrul Ligia Deca nu are ce promisiuni să facă, în lipsa unui ministru al Finanţelor în fruntea ministerului, care să fie parte le negocieri“.

În plus, în această perioadă în școli se face recapitularea materiei pentru examenele naționale. Vlaston mai spune că Guvernul nu poate să spună că nu are bani pentru salariile profesorilor în condițiile în care ai pensii și salarii bugetare nesimțite, când există 1,3 milioane de angajați la stat din care o treime „taie frunză la câini și plimbă dosare cu șină“. „Să reducă cheltuielile bugetare inutile şi vor găsi bani pentru profesori, aşa cum au găsit pentru medici“, mai spune expertul în Educație.

Ștefan Vlaston face, pentru Adevărul, o precizare importantă: salariile profesorilor ar trebui să crească simultan cu performanța la clasă, măsurată de progresul școlar al elevilor.

 

Ce pierde România la Rotativă? (DW)

Negocierile premergătoare venirii în fruntea guvernului a liderului PSD Marcel Ciolacu nu au pe agendă ținte reale pentru România, scrie jurnalista Sabina Fati.

Înainte de Rotativă, ar fi fost normal ca primul ministru să ceară un audit independent, o evaluare a eficienței fiecărui minister în parte și a guvernului per-total, pentru a vedea câte din obiective au fost atinse, care au fost performanțele și de unde vin eșecurile. Altminteri, negocierile care au loc în aceste zile par să aibă ca obiect doar reîmpărțirea prăzii între aceiași actori cu interese înguste. Criteriul utilității de grup primează și de această dată în fața interesului național. Marea coaliție nu are ținte reale pentru România. PSD, PNL și UDMR vor să-și păstreze votanții și să-și conserve pozițiile pentru o nouă guvernare după alegerile din 2024 și niciunul din aceste partide nu are conștiința ocaziilor ratate.

Articolul integral pe pagina DW.

 

CCR se răzgândește: după ce ani la rând a cerut prin 3 decizii un prag valoric pentru abuzul în serviciu, acum decide că e constituțional și fără niciun prag (CursDeGuvernare)

Infracţiunea de abuz în serviciu poate fi incriminată şi fără a se stabili un prag valoric, judecătorul fiind cel care hotărește, în funcție de gravitatea faptei, a decis miercuri CCR.

Potrivit CursDeGuvernare, această soluție surprinzătoare este contrară multora anterioare pronunțate după adoptarea OUG 13 din 2017, elaborată de fostul ministru al Justiției Florin Iordache pentru a-l ajuta pe Liviu Dragnea să scape de condamnare.

Atunci, judecătorii constituționali cereau imperativ legislativului un prag valoric la abuzul în serviciu, fără a menționa posibilitatea ca organele judiciare să aibă un cuvânt de spus.

Rămânerea aprecierii la latitudinea magistraților a fost cerută de experții în drept care au contestat cele câteva decizii ale CCR pe acest subiect.

De asemenea, CCR a mai stabilit miercuri că folosirea ca probă a interceptărilor serviciilor secrete în dosarele penale este neconstituțională – așa cum mai decisese și în 2016, de altfel.

Decizia referitoare la abuzul în serviciu a fost luată cu majoritate de voturi, iar cea privind interceptările, cu unanimitate.

 

„A scăzut preţul cerealelor, dar preţul pâinii se menţine ridicat. Cumpărăm pâine în fiecare zi şi una de 800 de grame costă 6 lei. De ce?“ (Ziarul Financiar)

Românii, cei mai mari consumatori de pâine din UE, se întreabă de ce nu scade preţul franzelei pe care o cumpără zilnic, cu toate că grâul s-a ieftinit în ultimul timp. La rândul lor, producătorii spun că au ţinut preţul pâinii jos cât au putut, când grâul era scump, iar ce se întâmplă acum e o gură de oxigen pentru businessul lor. În schimb, comercianţii susţin că „nu se ieftineşte pâinea pentru că merge şi aşa“, scrie ZF.

 

Licitație cu artefacte fasciste, unele ale mareșalului Antonescu, la Artmark. Cât de etic e profitul pe seama Holocaustului? (Libertatea)

Pe 19 mai, casa de licitații A10, aparținând Artmark, condusă de Horia-Roman Patapievici, organizează o licitație online pe tema „Un Secol de Istorie - de la Monarhie la Comunism”. Sunt scoase la licitație 335 de obiecte, afișate pe website-ul Artmark, care, în mod necritic și neproblematizat, aduc împreună personaje istorice responsabile de genocid și victimele lor.

Horia-Roman Patapievici a fost unul dintre oamenii curajoși, arestați de regimul Ceaușescu în zilele Revoluției din decembrie 1989, după ce și-a asumat riscul de a manifesta. De asemenea, intelectualul a avut un mandat remarcabil, ca amploare culturală și rezultate asupra carierei multor artiști, în calitate de lider al Institutului Cultural Român. Acestea sunt fapte incontestabile. Dar tot o faptă este realitatea că în capul listei obiectelor scoase la licitația anunțată vineri, 19 mai 2023, de către casa de licitații condusă de Horia-Roman Patapievici, se află o fotografie a mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război. Și este doar unul dintre obiectele prezentate fără niciun context specific.

Continuarea în Libertatea.

 
Revista presei românești - 18 mai 2023