
Presa românească
Culisele negocierilor pentru noul guvern din care Kelemen a ieșit trântind ușa (HotNews.ro)
coalitie.jpg

Culisele negocierilor pentru noul guvern din care Kelemen a ieșit trântind ușa / Va rămâne UDMR în coaliție cu PSD și PNL? Liderul Uniunii: „Depinde de ei, nu de noi!” (HotNews.ro)
Negocierile din Coaliție pentru noul guvern pe care Klaus Iohannis le vrea terminate săptămâna viitoare au atins un punct de tensiune maximă. PSD și PNL vor ministerele cu bani, UDMR se gândește de ce ar mai rămâne în Guvern.
Ministerul Transporturilor, condus acum de PSD prin Sorin Grindeanu, ar fi trebuit să revină PNL la rocada guvernamentală. Dar Marcel Ciolacu nu vrea să renunțe la Transporturi, și nici la Sorin Grindeanu, care, pe de o parte, i-ar putea crea probleme în partid, iar pe de altă parte i-ar putea fi aliat în meciul cu Gabriela Firea.
În schimbul Transporturilor, liberalii ar fi trebuit să primească Ministerul Mediului pe care UDMR l-ar fi cedat fără probleme, ca să rămână cu Dezvoltarea.
În ultimele ore dinaintea negocierilor însă, liberalii s-au sucit. Premierul Nicolae Ciucă a revendicat postul de vicepremier și ministru al Transporturilor. În fața refuzului clar al lui Marcel Ciolacu, liderul PNL a evaluat că ministerul Mediului de la UDMR nu este suficient și vrea mai mult. Mai exact, Ministerul Dezvoltării. Surse politice convergente susțin că această mutare ar avea și girul președintelui Klaus Iohannis. La schimb, PNL a oferit UDMR Ministerul Fondurilor Europene, însă Uniunea a refuzat.
În momentul în care PNL a formulat aceste pretenții, Kelemen Hunor s-a ridicat de la masă și a părăsit discuțiile.
Cât despre Nicolae Ciucă, el își joacă acum cartea de politician, notează jurnalista Clarice Dinu, redactor șef HotNews.ro. Peste câteva zile deja fost premier, acestuia nu-i mai rămâne decât să-și conserve puterea în partid. Chiar dacă rămâne în guvern, fără un control asupra resurselor, nu va mai putea putea avea niciun ascendent, poziția sa de șef al PNL ar fi aruncată în aer, iar cariera sa politică s-ar încheia destul de rapid.
Dezgustătorul spectacol al rotativei. Iohannis patronează sau nu mai poate? (SpotMedia)
Gândirea politică este pe termen scurt și meschină.
După ce luni de zile nu am auzit decât despre imperativul stabilității, mesajele transmise în spațiul public arată că PSD și, mai ales, PNL, au tăbărât pe UDMR ca să încerce să-i ia din ministere și, dacă nu acceptă, să plece în Opoziție. Și cu stabilitatea cum rămâne?
Spectacolul e lamentabil, comentează Ioana Ene Dogioiu pe pagina SpotMedia.
Cât despre programele de guvernare avansate de PNL și PSD, nu trebuie să fii vreun geniu al economiei ca să înțelegi cât sunt de fanteziste. De fapt, sunt programe electorale imposibil de aplicat, care nu fac decât să amplifice deficitul de încredere în autorități. Ei cu lupta pentru putere și minciunile, noi cu sărăcia și greul.
Ceea ce nu e clar încă e dacă dl Iohannis patronează o regie ca să apară ca deus ex machina sau nu mai are puterea să oprească circul.
Greva profesorilor, prima lebădă neagră pentru Ciolacu. PSD se pregătește să guverneze în premieră cu probleme sociale masive (G4Media)
Cu 2.400 de lei net salariul pentru profesorii debutanți, greva era doar o chestiune de timp. Ciolacu decontează acum, chiar dinainte să preia mandatul de premier, lipsa oricărei reforme a coaliției pe care o co-prezidează. Epoca în care banii de la UE curg fără efort și fără obligații s-a terminat, iar pentru PSD e o premieră îngrijorătoare în ultimii 19 ani: preia guvernarea când societatea stă să explodeze.
Greva anunțată de sindicate e lebăda neagră inevitabilă într-o țară în care reformele necesare ca apa în deșert sunt mimate prost de 18 luni de o coaliție care are oroare de schimbarea status-quo-ului. Oricât de nedrept li se pare PSD-iștilor că se întâmplă fix pe mandatul lor, realitatea e că ei înșiși au contribuit, alături de liberali și de Iohannis, la acumularea tensiunilor și dezechilibrelor din societate, notează jurnalistul Cristian Pantazi.
Citiți continuarea articolului pe pagina G4Media.
Un profesor începător câștigă cât un casier. Unul cu peste 25 de ani vechime, cât un șofer (Școala9)
Sindicatele din educație sunt în plin proces de negociere cu Guvernul și Ministerul Educației pentru a obține măririle salariale promise de mai mulți ani.
În acest moment, potrivit legii, salariile în învățământ sunt:
- profesor debutant – între 2.322 și 2.576, în funcție de studii (liceale/superioare de scurtă/lungă durată) și grad didactic;
- profesor care are între 20 și 25 de ani vechime – între 2.450 și 2985 de lei, în funcție de studii (liceale/superioare de scurtă/lungă durată) și grad didactic;
- profesor cu peste 25 de ani vechime – între 2.475 și 3.227 de lei, la fel, în funcție de studii (liceale/superioare de scurtă/lungă durată) și grad didactic.
La aceste sume se pot adăuga și diverse sporuri.
Școala 9 a făcut o comparație între cât câștigă un cadru didactic și ce venituri au alte categorii profesionale. Astfel, cei care vor să intre în sistem se pot aștepta la un salariu cât al unui casier la supermarket sau la mall.
După mai bine de 25 de ani în învățământ și toate gradele didactice luate, un profesor ia cât un șofer, un gestionar de depozit, un contabil junior sau o secretară.
Şase contracte de infrastructură, în valoare totală de 8,7 miliarde de lei, au fost semnate în acest an. Autostrada Moldovei şi metroul spre aeroportul Otopeni sunt cele mai valoroase. Creşterea economică în condiţiile reducerii consumului trebuie să fie asigurată prin investiţii (Ziarul Financiar)
De departe, cel mai mare „câştigător“ din cele şase contracte de peste 1 miliard de lei este antreprenorul Dorinel Umbrărescu, proprietarul firmelor Spedition UMB, Tehnostrade şi SA&PE Construct, care şi-a adjudecat anul acesta toată porţiunea de autostradă de la Buzău la Paşcani. Cel mai scump lot este cel dintre Mirceşti şi Paşcani, care încheie practic autostrada şi pentru care se vor plăti 1,76 miliarde de lei. Lotul care îl precede este, pe de altă parte, cel mai ieftin, ridicându-se la o valoare de 1,27 miliarde de lei.
Tot atât costă şi realizarea magistralei 6 de metrou din Bucureşti, care va face legătura cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Otopeni. Proiectul a fost adjudecat de asocierea de firme Gülermak Agir Sanayi Inşaat Ve Taahhüt A.S.-Somet SA, printr-un contract semnat pe 2 mai 2023.
Despre magistrala de metrou care să lege Bucureştiul de aeroportul Otopeni se vorbeşte încă din 1990, însă planurile nu au avansat până acum. Proiectul prevede un traseu de 14,2 kilometri şi cuprinde 12 staţii, cu plecare de la staţia 1 Mai (existentă), şi ar urma să asigure capacitatea de transport a 50.000 de călători pe oră şi sens.
Integral în ziarul de business.