
Presa românească
Efortul bugetar ar fi de 0,5% din PIB pentru ca salariul unui profesor debutant să ajungă la media pe economie (Ziarul Financiar)
greva_generala.jpg

Miza grevei profesorilor: 1,5 mld. euro pentru ca salariul unui profesor debutant să ajungă la media pe economie. Efortul bugetar ar fi de 0,5% din PIB (Ziarul Financiar)
Profesorii cer ca salariul unui debutant, în funcţie de care se calculează toate salariile din educaţie, să ajungă la salariul mediu brut pe economie, care este de circa 6.900 de lei, adică 4.300 lei „în mână“. Efortul bugetar, calculat tot de guvern, ar fi fost de 8 mld. de lei, adică puţin peste 1,5 mld. de euro. Profesorii cer, dar premierul Ciucă dă din umeri şi spune că nu sunt bani, aşa că greva şcolară continuă. Miercuri este a treia zi de grevă generală în şcoli şi profesorii spun că merg până în pânzele albe.
Efortul bugetar ar fi de 0,5% din PIB pentru ca salariul unui profesor debutant să ajungă la media pe economie scrie astăzi pe prima pagină Ziarul Financiar.
România lui Klaus Iohannis (SpotMedia)
După 8 ani de mandat al unui președinte profesor, al cărui proiect pilon a fost “România educată”, sunt adoptate legi ale educației profund retrograde care cultivă obscurantismul, inhibă gândirea liberă și critică, adâncesc inechitățile profunde între copiii cu bani și cei săraci, cultivă corupția și sistemul meditațiilor.
După 8 ani de mandat al unui președinte profesor avem o grevă generală în educație, prima după 18 ani, a cărei principală caracteristică nu este natura revendicărilor, ci faptul că punțile de încredere între guvernați și guvernanți sunt zdrobite, ceea ce duce la radicalism.
După 8 ani de mandat al unui președinte profesor, România are cel mai mic buget pentru educație din istoria ultimilor 33 de ani. Este pe locul trei în topul abandonului școlar din UE și jumătate dintre elevi români sunt analfabeți funcțional.
După 8 ani de mandat al unui președinte profesor, România este condusă de agramați, repetenți, împiedicați, sfertodocți, plagiatori, iar instituțiile statului, inclusiv din sistemul judiciar, lucrează din greu să-i spele. Dintre toți liderii actuali ai țării, singurul care vorbește impecabil limba română (gramatică și proprietatea termenilor) este președintele UDMR.
Integral, pe pagina SpotMedia.
Coaliția cântă pe voci diferite aria „Rotativa“ (Adevărul)
Partidele Coaliției încă șovăie privind schimbarea Guvernului în următoarea săptămână. PSD vrea garanții, însă toate privirile sunt îndreptate spre Klaus Iohannis, care se vede cu liderii Puterii joi.
În interiorul PNL, depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă vineri este în continuare văzută ca prima opțiune. Surse politice din formațiune susțin însă că Nicolae Ciucă, deși ferm în depunerea mandatului, nu ar vrea ca acest lucru să aibă loc într-un climat de tensiuni sociale, generat de greva generală din Educație, dar și cu alte categorii socio-profesionale care protestează. „Nu ar fi nici corect, nici onest, nici principial să predau un mandat care să aibă probleme“, a afirmat premierul marți.
Surse din conducerea social-democraților susțin pentru „Adevărul“ că Marcel Ciolacu ar vrea ca mai întâi să fie desemnat premier de Klaus Iohannis, iar apoi să continue negocierile pe arhitectura Guvernului: număr de ministere și cum sunt împărțite acestea, fie între două partide, fie între trei partide, pentru că menținerea UDMR la Putere nu e garantată. Raționamentul social-democraților e că șeful PSD vrea un control cât mai mare asupra noului Executiv, mai ales dacă-l preia într-un context dificil.
Ce se întâmplă în Coaliție? Politologul Cristian Pîrvulescu: PSD vrea garanția de la Iohannis că PNL nu iese de la guvernare (Europa Liberă)
Negocierile privind rocada de la guvernare dintre PNL și PSD sunt în impas. PSD condiționează negocierile de rezolvarea grevei profesorilor și a reformei pensiilor speciale. De cealaltă parte, PNL cere o tranziție cât mai rapidă și invocă protocolul alianței. Care sunt mizele acestui aparent blocaj?
Europa Liberă a stat de vorbă cu politologul Cristian Pîrvulescu pentru a descifra care sunt mizele impasului din negocierilor pentru formarea noului guvern.
Principalele idei ale interviului:
- Reforma salariilor în Educație este imposibilă cu Guvernul în forma actuală. PSD se folosește de grevă și de pensiile speciale pentru a obține concesii maxime de la PNL;
- PSD vrea garanția președintelui Iohannis că PNL nu iese de la guvernare;
- PNL are foarte puține atuuri politice în confruntarea cu PSD și singura variantă este ca premierul Nicolae Ciucă să își depună mandatul fără amânări;
- Păstrarea UDMR la guvernare e foarte importantă pentru pacea etnică. Un UDMR în opoziție ar fi obligat să devină un partid naționalist.
Escrocheria „medicamentelor-minune”: cum sunt păcăliți românii / Dialog cu o operatoare care vinde, la reducere, un „preparat miraculos” (HotNews.ro)
Imaginea instituțiilor de presă din România este folosită de site-uri fantomă care promit „medicamente-minune” care te scapă de toate problemele. Site-urile fantomă sunt din țări din spațiul ex-sovietic, o spune chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care vorbește de „o înșelătorie”. Aceasta este minuțios construită: site-uri media din România sunt copiate, este folosită imaginea unor medici români foarte cunoscuți care apar cu interviuri inventate vorbind despre eficiența produselor și, pentru a fi și mai credibil, se folosește numele Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului.
Site-ul care folosea în mod fraudulos imaginea HotNews.ro promova un așa zis medicament pentru tensiune, numit „Tonerin”. Acesta însă nu este aprobat și înregistrat ca medicament în România. Tonerin nu este înregistrat oficial în România nici măcar ca supliment alimentar.
Pentru a afla cum funcționează „afacerea” jurnalista HotNews.ro a lăsat numele și numărul de telefon în formularul din site, singura variantă pentru a intra în contact cu firma și a putea face achiziția. În maximum 5 minute a sunat o femeie, cu puternic accent basarabean, care s-a recomandat Elena, „specialist Bayer”. Numerele afișate erau de fix, unul cu prefix de Iași, al doilea de Prahova, probabil generate online deoarece la un moment dat operatoare a spus că nu mai are internet cum trebuie si mă sună din nou, ceea ce a și făcut..
În timpul discuției femeia a spus că este clar vorba de un medicament, însă pe baze naturale, că trebuie o cură de 40 de zile care ar costa 795, dar se pot cumpăra și doar patru cutii la prețul de 636 de lei. A mai spus că așa-zisul medicament e făcut în Bulgaria și că poate face reducere la 512 lei. Întrebată dacă e din Moldova, Elena a spus că e din „Moldova de acolo de la dumneavoastră”.
Incredibila poveste a jurnalistei ruse care l-a înfruntat pe Putin. A scris o carte despre protestul de șase secunde care a făcut înconjurul lumii. Fragmente în exclusivitate (Libertatea)
„No war. Cum m-am opus mașinăriei de propagandă de la Kremlin” este numele cărții semnate de Marina Ovsiannikova, care urmează să fie lansată și în limba română, în cursul acestei săptămâni, la Bookfest.
Pe 14 martie 2022, la câteva săptămâni după ce Vladimir Putin ordona invadarea Ucrainei, Marina Ovsiannikova a devenit un nume cunoscut la nivel planetar. A întrerupt știrile în direct la televiziunea de stat Pervîi Canal, cea mai urmărită din Rusia, cu un protest față de război. „Opriți războiul!”, a strigat ea, și a afișat un banner cu mesajul: „Nu războiului. Opriți războiul! Nu credeți în propagandă. Aici sunteți mințiți”.
În cele 6 secunde cât a durat protestul în direct, Marina Ovsiannikova, 44 de ani, s-a transormat dintr-un producător la televiziunea apropiată Kremlinului într-un simbol al Rusiei care i se opune lui Putin.
A fost imediat arestată, interogată, apoi eliberată sub supraveghere și trimisă în judecată. Risca ani grei de pușcărie așa că a fost sfătuită să se salveze. Evadarea din Rusia alături de fiica ei de 11 ani, realizată cu ajutorul organizației Reporteri fără frontiere, este un subiect de roman în sine. „Am schimbat șapte mașini. Lângă graniță, ne-am blocat în noroi, pe câmp, și am luat-o pe jos. Ne-am orientat după stele”, a povestit jurnalista în vârstă de 44 de ani, născută dintr-o mamă rusă și un tată ucrainean.
Volumul autobiografic al Ovsiannikovei va apărea în curând și în limba română, la Editura Vellant, care a oferit în avanpremieră câteva fragmente în exclusivitate pentru cititorii Libertatea.