
Presa românească
Cum a mințit secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori: Guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari (G4Media)
marian_neacsu_inquam_octav_ganea.jpg

Cum a mințit secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori: Guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari (G4Media)
Marian Neacșu (PSD), secretarul general al guvernului, a declarat miercuri la finalul negocierilor cu sindicatele din educație că ”oferta finală” a guvernului pentru profesori e acordarea unui card cu 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Neacșu a mai spus că în acest moment ”nu poate fi vorba despre o creștere salarială sau acordări de sporuri”.
Reacția inițială a sindicatelor e de respingere a ofertei, dar un răspuns final va fi dat în jurul prâznului. Astăzi, 25 mai, este a patra zi de grevă generală în învățământ și 15.000 de profesori sunt așteptați la un protest în fața Guvernului.
Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat miercuri după negocierile cu sindicatele că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori. Realitatea este că în PNRR nu apare nici o interdicție legată de majorări salariale, iar guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari.
– Martie 2023: Toți bugetarii care lucrează cu fonduri europene au primit sporuri printr-o Ordonanță de urgență a guvernului Ciucă.
– Aprilie 2023: Magistrații și-au mărit salariile retroactiv cu 25 la sută și solicită sumele restante pe ultimii 5 ani.
– Mai 2023: Parlamentul a votat salarii cu până la 50% mai mari și creșterea numărului de angajați la Administrația Fondului pentru Mediu, în plină grevă a profesorilor care cer majorări de salarii.
Pe larg, pe pagina G4Media.
Principala cauză a stării jalnice a învăţământului românesc: nimeni şi nimic nu măsoară prestaţia profesorilor la clasă (Adevărul)
Profesorii reprezintă singurul segment al angajaţilor din România la care nimeni şi nimic nu evaluează prestaţia pentru care sunt salarizaţi. Cine ar trebui să-i evalueze? Directorii, inspectorii şcolari sunt numiţi politic, cu sarcina de a nu supăra votanţii partidelor care i-au numit. Chiar dacă învăţământul românesc este ultimul din Europa, conform ultimelor teste PISA.
Rezultatul grav este că profesorii foarte buni şi conştiincioşi sunt trataţi la „grămadă” cu profesorii chiulangii care nu-şi fac orele sau nu depun eforturi ca elevii să înţeleagă materia predată. Când aceşti profesori merituoşi, iau acelaşi salariu cu cei chiulangii, ce motivaţie mai au să-şi facă cu pasiune meseria?
Conducerea ministerului Educaţiei este şantajata cu greva de către şefii sindicatelor şi nu emite ordinele necesare pentru schimbarea acestei stări de fapt. Faţă de acum zeci de ani, dispunem de aplicaţii informatice, care pot măsura în mod obiectiv progresul şcolar al elevilor, bază a salarizării profesorilor. Nimeni nu ia această decizie, probabil de frica sindicatelor sau de lene, scrie Ștefan Vlaston în Adevărul.
Primii și ultimii mei patru ani ca profesoară în România (Școala9)
Școala 9 publică detaliile unui caz specific care prezintă experiența unui cadru didactic tânăr și cu rezultate în activitatea sa pe care sistemul l-a pierdut nu doar din cauza salarizării, ci și a unei sume de provocări. Un studiu despre starea de bine a profesorilor realizat anul trecut arată că jumătate dintre cei care intră în sistem renunță să mai fie profesori în primii cinci ani.
În prima săptămână la catedră a vrut să-și dea demisia dintr-o școală unde, ca să chiulească de la ore, elevii o încuiau pe directoare în clasă. A rămas, gândindu-se la avantaje. A crezut că va avea mai mult timp liber, dar a ajuns să lucreze și în weekend. A întâlnit adesea părinți care veneau direct și îi cereau note mari pentru copiii lor, că „nu are oricum nevoie decât de diplomă”. Și directoarea școlii punea presiune pe ea să dea note mai bune. A devenit parte dintr-o anchetă DIICOT pentru descoperirea furnizorilor de substanțe care ajungeau la elevi. Este experiența a patru ani la catedră pentru o profesoară care a plecat în mediul privat. „Eu nu am putut să fiu profesor, psiholog, psihiatru, polițist, contabil, secretar și agent de pază simultan.”
Continuarea, pe pagina de internet Școala9.
Ciolacu nu prea vrea, Ciucă își ia jucăriile și pleacă. România caută prim-ministru (SpotMedia)
Greva profesorilor și lipsa de responsabilitate a liderilor politici au blocat rocada guvernamentală. Iohannis intervine și cere ca ea să se desfășoare conform protocolului, dar PSD se codește pentru că nu vrea să-și asume luare unor decizii nepopulare, iar PNL abia așteaptă să scape de poziția de premier.
Citiți articoul semnat de jurnalistul Emilian Isăilă pe Spotmedia.
Schița Guvernului Ciolacu - ultimele variante discutate de PNL și PSD (HotNews.ro)
Dincolo de declarațiile publice și vizitele oficiale la care participă Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis, interesul real, negociat în spatele ușilor închise este pentru împărțirea portofoliilor din viitorul Guvern.
Miza cea mare atât pentru PSD, cât și pentru PNL este obțină ministerele care vor anunța finalizarea unor proiecte , care gestionează banii publici și organizează alegerile electorale. În acest sens Ciolacu și Ciucă sub bagheta lui Klaus Iohannis și-au împărțit deja ministerele cheie, în timp ce UDMR va fi nevoit să se mulțumească cu ministere mai puțin importante sau să renunțe la guvernare.
Astfel, PSD va menține ministerul Transporturilor care în următoarea perioadă pre-electorală va anunța finalizarea unor tronsoane de drumuri și poduri, în timp ce PNL va opta pentru ministerul Dezvoltării Regionale care se ocupă cu gestionarea banilor europeni pentru proiectele la nivel local.
Mai multe despre numele vehiculate și împărțirea portofoliilor citiți pe HotNews.ro.
Mesajul de plecare al lui Eric Stab, şeful ENGIE România: Potenţialul acestei ţări este fenomenal. România poate ajunge în top 10 economii din UE (Ziarul Financiar)
Eric Stab, preşedinte şi CEO al ENGIE România, îi îndeamnă la final de mandat pe investitorii care se uită spre România să parieze pe mediul de business local. Iar pe cei care sunt aici îi încurajează să „treacă dincolo de zidurile corporaţiei“ şi să se implice în dezvoltarea mediului de afaceri românesc.
Din iunie, Eric Stab va prelua conducerea ENGIE Germania, păstrând funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al ENGIE România, cel mai puternic jucător din domeniul furnizării şi distribuţiei de gaze naturale.
Continuarea în Ziarul Financiar.