
Presa românească
Profesorii, guvernul și deficitul bugetar (Adevărul)
ion-m-ionita_0_2_1_0_0.jpg

Profesorii, guvernul și deficitul bugetar (Adevărul)
Sindicatele din sistemul de educație au prins momentul cel mai favorabil pentru declanșarea grevei generale, atunci când soarta întregului an școlar este pusă în balanță, cu perspective dintre cele mai neplăcute în special pentru elevii care termină gimnaziul și liceul pregătindu-se pentru cele mai importante examene din viața lor de până acum, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță în editorialul ziarului Adevărul.
De partea cealaltă, consideră ziaristul, guvernul a subestimat protestul și gradul de nemulțumire din rândul cadrelor didactice. Au crezut guvernanții că rezolvă problema cu donații de câte o mie de lei, după care se pot dedica rapid procesului de rotație la Palatul Victoria.
Lipsa de înțelegere a fenomenului a dus la blocaj și la radicalizarea protestului. Lucrurile trebuiau discutate de multă vreme cu cifrele pe masă, dar nu numai cu cifrele salariale. cu tot ceea ce înseamnă Educație, inclusiv cifrele privind, de exemplu, rata abandonului școlar sau rata analfabetismului funcțional în rândurile absolvenților de școală din România .
Fără așa ceva, vorbim despre timp pierdut, indiferent cum se va soluționa acest protest. Pentru că școala va rămâne aceeași, poate cu unele majorări salariale în dreptul profesorilor.
Ion M. Ioniță reamintește că în 2008, înaintea alegerilor parlamentare, o majoritate de aceeași componență PNL - PSD a votat cu ochii în lacrimi de fericire dublarea salariilor profesorilor.
Bucuria a ținut câteva săptămâni. Înainte să plece, guvernul a anulat aplicarea legii printr-o ordonanță de urgență. Ce a venit mai târziu se știe, salariile nu s-au majorat, ci s-au tăiat cu 25 % pentru că a lovit criza financiară.
Astăzi, deficitul bugetar este de 27,3 miliarde RON adică 1,72% din PIB, față de 1,42% din PIB cât era la sfârșitul lunii martie.
Situația este îngrijorătoare, mai ales că, în primele luni ale anului, statul cheltuiește mai puțin, marile deconturi vin, cum e și firesc, la sfârșitul exercițiului bugetar.
Integral în ediția tipărită a ziarului Adevărul.
Încă o fățuială ipocrită pentru pensiile speciale (SpotMedia)
Anunțarea de către dnii Ciucă și Ciolacu pe Facebook a unei teoretice reforme a pensiilor speciale are un aer neserios, din start. Așa ceva anunți în conferință de presă, răspunzi la întrebări, dai explicații, fundamentezi, prezinți cifre.
Lipsa calculelor este al doilea aspect profund neserios, comentează Ioana Ene Dogioiu. Dl Ciucă înșiruie în postarea de pe Facebook mai multe schimbări, dar nu indică vreo estimare de impact. Câți bani estimează guvernul că va salva.
Până la urmă, chestiunea impactului a reprezentat cel mai important reproș al CE la proiectul intitial.
„Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru că România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR”, se arată în postarea dlui Ciucă.
Fals, atrage atenția jurnalista. E necesară modificarea pentru ca României să nu îi pice sistemul de pensii în cap și să nu aibă soarta Greciei. E necesară pentru un buget sănătos, nu pentru că e rea Comisia Europeană și altfel nu vrea să ne dea banii. E necesară pentru că românii nu mai acceptă un sistem inechitabil și există o autentică revoltă socială împotriva acestor pensii.
Pe fond, amendamentele fac niște pași mici înainte, comparativ cu forma inițială, dar este departe de a fi ce trebuie.
Singurele pensii speciale care dispar sunt ale asimilaților magistraților și ale angajaților încadrați pe funcții de execuție în cadrul misiunilor diplomatice. Restul rămân, cu unele ajustări, dar rămân.
De ce funcționarii parlamentari să rămână cu pensii speciale? De ce parlamentarii, de ce primarii să rămână cu ele? Pentru că prin acele locuri e cuibărită clientela politică?
Poate exista o explicație pentru menținerea pensiilor speciale ale militarilor, dar numai pentru cei care fac efectiv muncă de soldat, polițist, jandarm. De ce asimilații lor de la resurse umane, contabilitate, șoferi, poștă, bucătărie, magazie etc trebuie să aibă pensii speciale?
Cât timp aceste pensii supraviețuiesc, ajustările nici măcar nu contează, sunt praf în ochi. Ele pur și simplu nu ar trebui să mai existe.
Citiți mai mult pe SpotMedia.
Ce spun bancherii despre scadenţarul unui credit în scenariul invocat de ANPC cu rambursarea în rate egale a principalului şi a dobânzii: „Nu se închide creditul în perioada de acordare. Nu am găsit formula matematică“ (Ziarul Financiar)
Se poate sau nu se poate face scadenţarul unui credit pe modelul indicat de ANPC când a amendat 19 bănci?
„Noi am încercat să găsim, dar varianta nu există, cel puţin din ce ştim noi. Evaluăm în continuare dacă este vreo perspectivă, dar noi nu am găsit-o. Dacă noi simulăm pe grafic ceea ce se doreşte, egalitatea între capital şi dobândă, într-o rată, indiferent de nivelul ei creditul nu se închide în perioada de acordare a lui. Luând un credit cu aceeaşi valoare, pe aceeaşi perioadă de timp, simulându-l în cele două variante posibile astăzi şi într-o variantă posibilă dată de colegii de la ANPC nu am găsit formula matematică“, a spus un bancher pentru ZF.
EXCLUSIV Patrick Mouratoglou despre cazul Simonei Halep: „Este șocant, niciun jucător nu a fost tratat atât de urât în ultimii 20 de ani” / Cum răspunde la întrebarea dacă va mai fi antrenorul ei (HotNews.ro)
Aflat la Roland Garros acolo unde îndeplinește rolul de consultant, dar și de comentator, Patrick Mouratoglou a acceptat să stea de vorbă cu HotNews.ro despre ultimele evenimente petrecute în cazul de dopaj în care este implicată Simona Halep.
Antrenorul francez spune din capul locului că Simona are parte de un comportament incorect din partea ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului), for care i-a amânat deja în trei rânduri audierea fostei lidere WTA.
De asemenea, Mouratoglou mai precizează că Halep va pierde toate punctele din clasamentul WTA, dar dă și o asigurare - va rămâne antrenorul Simonei: „Când oamenii au probleme eu nu-i părăsesc. Așa că voi fi acolo”.