
Presa românească
Cât ar crește salariul unui profesor debutant de la 1 iunie în urma majorărilor pentru angajații din învățământ prevăzute în ordonanța respinsă de profesori (Hotnews.ro)
id223757_inquam_photos_casian_mitu.jpg

În G4Media citim ca Președintele Klaus Iohannis a făcut joi la Chișinău declarații dure la adresa profesorilor după ce liderii sindicali au anunțat că nu sunt de acord cu oferta guvernului și că majoritatea profesorilor vor să continue greva. Guvernul spune stop negocierilor cu sindicatele din Educație scrie Europa Libera. A adoptat oferta respinsă deja de profesori. Deocamdată, greva continuă. Profesorii consideră oferta Guvernului „un pas înainte”, dar nu sunt mulțumiți de eșalonarea pe 3 ani a sumelor pe care le cer în grila de salarizare: „Am spus ca nu suntem de acord cu intervalul de 3 ani, așa cum la Sănătate s-a găsit soluția să se dea [majorările] într-o singură tranșă, așa vrem și noi măsura propusă”
Întreaga presă centrală scrie despre vizita Regelului Charles al 3-lea la Bucuresti. Regele Charles vine in Romania pentru cinci zile. Excelența sa are nu mai puțin de zece proprietăți, cea mai cunoscută fiind cea de la Viscri aminteste Hotnews.ro. Charles al III-lea va fi primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, vineri, de la ora 15.30, conform agendei oficiale a șefului statului. Suveranul britanic va face drumeții în Transilvania.
Europa Libera scrie ca legea românească menită să protejezeze din acest an arborii remarcabili din România, cu grosime, vechime sau povești impresionante - peste 5.000 sunt deja în evidențe - a fost inspirată de un proiect româno-britanic lansat în județul Covasna, în urmă cu 8 ani, chiar de Regele Charles. Legea arborilor remarcabili, intrată în vigoare în aprilie 2023 răspunde „pe jumătate” formei dorite de inițiatori, întrucât protejează doar „remarcabilii” din afara pădurilor, din fondul forestier național, atrag atenția aceștia. Reprezintă chiar și așa un pas hotărâtor pentru conservarea și punerea în valoare a acestor martori tăcuți ai trecerii secolelor, spun cei implicați în inițiativă.
Aproape 50 de lideri din Europa s-au reunit ieri în Republica Moldova, la spectaculosul castel Mimi, pentru al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, un for de discuţii creat anul trecut după invazia Rusiei în Ucraina vecină. Este un semn de susţinere pentru Moldova şi pentru Ucraina vecină, în timp ce Kievul se pregăteşte să lanseze o contraofensivă împotriva forţelor ruseşti de ocupaţie.
Libertatea a facut un reportaj de acolo subliniind ca liderii Uniunii Europene au ajuns în Republica Moldova și vor vedea locul de unde le vin oamenii care le muncesc pe câmpuri, pe șantiere și în locuințe. Sunt două şosele naţionale care duc la Bulboaca. Una dintre ele, cea pe care liderii europeni vor circula către castel, în maşinile lor de protocol, este nou-nouţă. Asfalt, foaie de hârtie. Cealaltă şosea, aflată pe ruta Budeşti-Bălţata-Bălăbăneşti, încă păstrează plăcile de asfalt din vremea sovieticilor, peste care s-au aplicat plasturii anti-gropi...