Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Ce mai vrem? De ce nu ne oprim?” (editorial Libertatea)

id222746_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Ilustratie din doua institutiide invatamant din Bucuresti, in timpul grevei generale organizate in sistemul educational de stat, 22 mai 2023.
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Greva profesorilor este pentru a treia saptamana principalul subiect abordat de presa locală. În timp ce peste 300.000 de elevi ar trebui teoretic să se pregătească acum pentru examenele naționale de final de an - evaluarea națională și Bacalaureat, greva generală din educație continuă și marți, cel puțin, când o nouă rundă de negocieri ar trebui să aibă loc scrie Hotnews.ro care amintește că toate discuțiile și negocierile de până acum dintre Guvern și sindicatele din învățământ au eșuat.

Libertatea publică opinia unei profesoare de la Colegiul Gheorghe Lazăr care explică în 6 puncte de ce nu intră marți în clasă. „Ce mai vrem? De ce nu ne oprim?” - Anda-Irina Sturza predă filosofia la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, în București. Fără să aibă pretenția că reprezintă vocea tuturor, profesoara atrage atenția: „Nu am primit ce am cerut. Dimpotrivă, am primit ce am refuzat”. Ea sintetizează, în câteva puncte, ceea ce vor greviștii și de ce nu acceptă propunerile guvernanților: „Acum, cu noua creștere, un debutant ajunge la 3.085 de lei. Sub nivelul coșului minim de consum lunar, care este 3.275 de lei. Noi vrem 4.000 de lei pentru un profesor debutant, pentru că, altfel, nu vor intra oameni competenți în sistem”. Profesoara recunoaște și existența unei suprasaturări cu dascăli incompetenți. Care sunt soluțiile citiți în editorialul său din Libertatea. Tot aici citim și despre cealaltă față a grevei. Părinții care nu sunt de acord cu profesorii: „Copiii care termină sunt generația pandemiei și a grevei, încheiați-le mediile măcar”. Trei părinți care au vorbit cu jurnaliștii Libertatea spun că nu pot ieși din rolul de părinte care-și vede copilul încă o dată derutat. „Dacă va lua o notă mică la Evaluarea Națională, mi se va spune că e vina lui, copilul n-a învățat”, spune o mamă care are fiica în clasa a VIII-a.

Despre miza grevei din Educație scrie și Adevărul. Sătui să li se mai dea câte o sută de lei, profesorii par deciși să nu facă niciun pas înapoi în conflictul declanșat pe 22 mai. Ion M. Ioniță observă în editorialul său că după două săptămâni de grevă, singurul rezultat obținut este punerea în pericol a generațiilor care termină ciclul gimnazial sau liceal și se pregătesc pentru cele mai importante examene din viața lor, examene de care depinde parcursul pe care îl vor avea în viață. În fața unei asemenea responsabilități, părțile aflate în conflict ar trebui să negocieze zi de zi, oră de oră. E clar că Guvernul nu a luat în serios protestul și că a subestimat gradul de nemulțumire a profesorilor. O soluție pentru greva profesorilor nu mai poate aștepta, însă este nevoie ca PNL și PSD să renunțe la discuțiile inutile privind rotația la guvernare. Dacă mai vor să conteze, cele două partide trebuie să facă ceea ce s-au angajat prin protocol.  

Ministerul Educației calculează participarea la grevă pe baza discuțiilor informale ale profesorilor pe grupurile de WhatsApp, a declarat la Euronews secretarul de stat Florian Lixandru. Acesta folosește manipulator informațiile ca să anunțe că „o parte dintre profesori ar ieși din grevă” observa Edupedu.ro.

Este pentru prima dată când un oficial al Ministerului Educației comunică informații „pe surse” despre o eventuală revenire a unora dintre profesorii aflați în grevă generală, la ore. Florian Lixandru (PSD) nu a mai comunicat public pe subiectul grevei generale până la acest moment, fiind prima sa ieșire în presă, pe această temă, din 22 mai până astăzi, conform monitorizării Edupedu.ro. Această formă de aruncare a informațiilor prin declarații făcute de un oficial guvernamental, fără ca acesta să prezinte cifre sau elemente clare pe care se sprijină afirmațiile sale, poate fi considerată o manipulare, mai ales că ministrul Educației a anunțat în conferința de presă de joi că Ministerul Educației nu va încerca să influențeze sau să intimideze angajații aflați în grevă prin publicarea de statistici cu aceștia, arâtând că acesta este atributul sindicatelor. Anunțul preluat de majoritatea presei a fost că „O parte dintre profesori urmează să renunțe la grevă”, fără să precizeze nimeni că Lixandru folosea date din grupurile informale ale profesorilor.

După articolul Europa Liberă, eurodeputatul Mihai Tudose, acuzat că și-a hărțuit asistenta, răspunde: „E o poveste despre ce și-a imaginat ea”. În urma dezvăluirilor Europa Liberă despre cazurile de hărțuire și abuz de putere în Parlamentul European, G4Media a scris că eurodeputatul acuzat de hărțuirea asistentei sale în 2019 ar fi Mihai Tudose.

Povestea Florinei*, fosta sa asistentă, a fost publicată, sâmbătă, de Europa Liberă. Florina* detaliază două luni în care șeful său a încercat să o acapareze, recurgând apoi la abuzuri verbale și psihice.

Într-un final, femeia a plecat din serviciul europarlamentarului, fiind apoi ajutată de către departamentul HR al Parlamentului European să găsească un motiv pentru care deputatul să o concedieze. Dacă și-ar fi dat demisia, nu ar fi avut dreptul la plată compensatorie.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, eurodeputatul Mihai Tudose răspunde că vede declarațiile fostei sale asistente pentru Europa Liberă drept minciuni.

Imaginea lui Carmen Iohannis este folosită pentru promovarea unui magazin de bijuterii scrie G4Media.

Compania Malvensky Corporation SRL, care operează brandul de bijuterii Malvensky, a postat duminică pe contul său oficial de Facebook un mesaj promoțional și trei fotografii care o au în centru pe soția președintelui Klaus Iohannis.

Explicația Administrației Prezidențiale: „Prima Doamnă, Carmen Iohannis, promovează creatorii români cu ocazia evenimentelor publice la care participă”.