Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum sunt învățați liderii PSD de către conducerea partidului să-l apere pe Mihai Tudose (Libertatea)

id153889_inquam_photos_sabin_cirstoveanu.jpg

Vicepresedintele PSD, Mihai Tudose, sustine o conferinta de presa la sediul partidului din Bucuresti, miercuri, 2 decembrie 2020.
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Cazul europarlamentarului Mihai Tudose acuzat de asistenta sa de hărțuire sexuală ține în continuare prima pagină a ziarelor. Libertatea scrie despre cum sunt învățați liderii PSD de către conducerea partidului să-l apere pe fostul premier și să discrediteze mărturia femeii. În comunicarea internă a PSD, intrată în posesia ziarului Libertatea, femeia este prezentată drept un angajat care „a desfășurat activități ilegale de lobby în numele europarlamentarului”. „Punctajul” este ghidul de comunicare al partidului de guvernământ pentru liderii săi, care sunt învățați cum să abordeze unitar, în interesul politic al partidului, temele zilei. Este practic o consiliere pentru social-democrați, fie ei din Parlament, Guvern sau Europarlament, dacă se exprimă public sau primesc întrebări. „Despre acuzațiile la adresa europarlamentarului PSD Mihai Tudose”, scrie în comunicarea internă. Și urmează versiunea pe care liderii PSD sunt îndemnați să o susțină:  „În realitate este vorba de o fostă consilieră care a fost supărată ca a fost demisă în urmă cu 3 ani.

Demiterea a survenit după ce o Comisie specială a Parlamentului European a stabilit că aceasta nu și-a îndeplinit corespunzător obligațiile profesionale, respectiv a umflat cheltuielile cabinetului și a desfășurat activități ilegale de lobby în numele europarlamentarului. Persoana în cauză nu dorește să își decline identitatea tocmai pentru a nu putea fi acționată în judecată. Este greu de explicat de ce aceste acuzații apar la trei ani după ce respectiva consilieră nu mai lucra la cabinetul eurodeputatului, nemaifiind deloc sub «presiunea» sau «influența» acestuia”.

Și Adevărul deschide ediția din print tot cu un articol despre Mihai Tudose. Din pagina 5 aflăm că PSD tace pe subiect. Jurnaliștii Adevărul au vrut să ia legătura cu Gabriela Firea, ministrul Familiei și cu purtătorul de cuvânt al social democraților, Radu Oprea, dar nu au avut succes. Tot din Adevărul aflăm ce sancțiuni riscă eurodeputații vinovați de hărțuire sexuală.

Peste 134.000 de angajați din sistemul de Învățământ continuă greva generală, potrivit datelor celor două sindicate din Educație. Cu alte cuvinte, 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei sunt în grevă scrie EduPedu.ro. Aseară, Ministerul Educației a revenit cu precizări, după ce ministra Educației Ligia Deca și apoi instituția pe care o conduce au anunțat că mai sunt circa 53% dintre angajații din învățământ în grevă generală.Într-o analiză Edupedu.ro a scris despre cum Ligia Deca face o piruetă și începe să-i numere public pe profesorii și angajații care ies din grevă, deși chiar ea spunea, în conferința de presă de vineri, 2 iunie, că nu este treaba Ministerului Educației să comunice date despre participarea sau neparticiparea la greva generală, ci a federațiilor sindicale. Gestul său are mai multe implicații și explicații politice, detaliate în analiză.

Ziarul Financiar scrie că greva din educaţie ameninţă desfăşurarea examenelor naţionale. Dacă greva continuă până vineri, calendarul examenelor naţionale va fi modificat. Milioane de familii cu copii sunt afectate. Părinţii au fost până acum alături de profesori, solidaritatea este neaşteptat de puternică. Doar că această grevă prelungită compromite vacanţele a milioane de familii, compromite şansa copiilor din anii terminali de a se înscrie la universitaţi din străinătate. Aşa că sentimentele tind să se schimbe pentru că niciodată nu a fost uşor să deosebeşti binele de rău.

Tot în Ziarul Financiar găsim un bilanț la 15 ani de pensie privată Pilon II în România. Românii au virat 17 mld. euro şi au acum în conturi cu 5 mld. euro mai mult.

Adevărul scrie că de la 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru din Sănătate care stabilește că românii vor beneficia anual de consultațiile de prevenție la medicul de familie, iar aceștia vor putea recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații. De asemenea, numărul analizelor medicale efectuate în ambulatoriu și la spital va crește pentru a se reduce presiunea asupra spitalelor.