Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greva profesorilor este folosită drept capital de imagine pentru partide (Europa Liberă)

id224320_inquam_photos_casian_mitu.jpg

Mars de protest al cadrelor didactice din Suceava, angajații din invatamant fiind nemultumiti de nivelul de salarizare, Suceava, marti, 6 iunie 2023.
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Casia Mitu

Nu le dau profesorilor salariile cerute, dar își fac reclamă cu mesaje despre ei. Cei din partidele aflate la guvernare popularizează deciziile Guvernului, cei din opoziție diseminează mesaje anti-guvernamentale sau de susținere a protestului profesorilor, fie direct, fie prin intermediul unor site-uri de știri fantomă.

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun explică pentru Europa Liberă de ce partidele politice se mobilizează cu mesaje în jurul unui eveniment care polarizează deja opinia publică și care nu le aparține. Partidele nu au propriile mesaje interesante, pentru că nu au oameni care să le conceapă, spune el.

Din subvențiile acordate conform legii, în 2022, care au fost de 98,8 milioane de lei, PSD a cheltuit 93,6 milioane. Cei mai mulți bani, 54,8 milioane de lei, adică mai mult de jumătate, au fost investiți în presă și propagandă. PNL a primit subvenții de 83,7 milioane de lei și a cheltuit 66.4%, adică 55,6 milioane de lei. 70% din cheltuieli, adică 39,3 milioane de lei au fost investite în presă și propagandă. USR a cheltuit 5,2 milioane de lei din subvenții, pentru propagandă și presă, adică 18% din totalul cheltuielilor din banii de la buget. AUR a raportat zero la cheltuieli din subvenții la acest capitol.

Vreţi bani în plus pentru profesori şi medici? Nu majoraţi impozitele, dar eliminaţi nu de la anul, ci de mâine scutirile fiscale ( Ziarul Financiar)

Ministerul Finanţelor nu are bani pentru majorările cerute de sindicate. Veniturile fiscale ale statului sunt cele mai mici din UE, raportate la PIB (cu excepţia Irlandei care este o ciudăţenie economică). Economia creşte, nu suntem în derută, veniturile statului cresc, dar bugetul nu are bani pentru majorările salariale cerute de angajaţii săi.

ANAF spune că a finalizat procesul de conectare a caselor de marcat din magazine la „big-brother-ul“ Fiscului, dar conectarea nu se vede în venituri. Aşa că, cu o inflaţie de 16% anul trecut şi cu una de 10% anul acesta şi cu majorări salariale de 3%, statul-minune, care a acordat facilităţi fiscale pe bandă rulantă, s-a trezit cu grevele în cascadă la uşă, lucru care nu s-a mai întâmplat de două decenii.

Guvernul vrea să rezolve greva profesorilor cu un memorandum. Sindicatele continuă protestele. Hotnews notează că documentul va fi adoptat astăzi, dar nu are valoare juridică, prin urmare greva și protestele de stradă continuă.Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu și-au pus semnăturile și pe un angajament politic, prin care fac noi promisiuni Educației. Politicienii au descoperit că „într-o societate modernă, educația reprezintă pilonul fundamental al dezvoltării economice și al mobilității sociale”.

Greva din educație schimbă anul școlar (|Adevărul)

Doar două note la o materie și media elevului poate fi încheiată au anunțat reprezentanții Ministerului Educației. Și Libertatea scrie în pagina 2 despre noile promisiuni ale Guvernului pentru greviștii din Educație decizia fiind luată în urma unei discuții telefonice dintre premierul Nicolae Ciucă și sindicaliști.

Cum se întrec AUR și PSD în consultații medicale gratuite (Libertatea)

Analize, consult oftalmologic sau lucrări stomatologice. PSD și AUR au demarat o competiție în zona serviciilor oferite gratuit populației înaintea campaniei electorale din 2024. Partidele politice nu au voie să ofere bunuri materiale electoratului. Baxul de ulei sau punga de făină, folosite des în anii 2000, sunt, potrivit legii, mită electorală.  PSD și AUR au diversificat însă oferta serviciilor pentru populație. După ce a prezentat cazul meditațiilor de partid oferite sub sigla PSD, Libertatea se oprește asupra unui alt fenomen care capătă amploare: consultațiile medicale gratuite.