Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se fac și se desfac guvernele? Cine și cum alege miniștrii?(Europa Libera)

id224393_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Sedinta de guvern, la Palatul Victoria, 8 iunie 2023.
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

În toiul discuțiilor privind rotația premierilor, trei foști prim-miniștri și șefi de partid - Adrian Năstase, Victor Ponta și Ludovic Orban - au dezvăluit pentru Europa Liberă care sunt mecanismele și înțelegerile politice din spatele nominalizării miniștrilor într-un guvern.

Cum premierul Nicolae Ciucă (PNL) e gata să-i predea ștafeta lui Marcel Ciolacu (PSD), iar discuțiile cu ușile închise despre viitorii ocupanți ai fotoliilor de la Palatul Victoria se poartă deja de câteva săptămâni, Europa Liberă și-a propus să cerceteze modul cum se fac și se desfac guverne și cum ajung miniștrii să fie „miniștri”.

Prea multă minciună este editorialul Ioanei Ene Dogioiu din SpotMedia. Cea mai mare problemă în relația dintre guvern și societate nici măcar nu sunt salariile, ci lungul șir de minciuni care a distrus total orice punte de încredere. Inclusiv greva profesorilor nu se poate stinge decât chinuit, treptat, prin epuizarea resurselor sau prin decizia instanței, tocmai pentru că minciunile au fost prea multe.

O investigatie Rise Project arată cum a cumpărat DIICOT, sub conducerea lui Horodniceanu, un sediu de 3 ori mai scump decât avea nevoie. DIICOT a cumpărat în 2014 o clădire-schelet cu peste 17 milioane de euro, deși estima că are nevoie de un sediu care să coste doar 6,2 milioane de euro. Tranzacția, încheiată în perioada în care șef al DIICOT era Daniel Horodniceanu, a fost decisă în doar câteva ore, iar Curtea de Conturi a constatat că achiziția nu a fost transparentă și nici nu a respectat procedura internă, arată investigația Rise Project.  În cele câteva ore, procurorul Daniel Horodniceanu și oamenii din subordine au vizionat proprietatea, au verificat-o și au negociat prețul. Curtea de Conturi a verificat apoi întreaga achiziție și a constatat că procedura internă nu a fost transparentă și că are mai multe probleme, dar nu s-a mai întâmplat nimic apoi, potrivit publicației. Rise a obtinut si reacția lui Horodniceanu, în prezent vicepreședinte CSM. El spune, de altfel, că achiziția a fost legală. „Eu sincer nu văd nicio fraudă, iar dumneavoastră mă întrebați pe mine de parcă eu aș fi un artizan acolo”, a spus el.

Pe prima pagină în Libertatea citim portretul lui Ilie Marcel Șerbuc, principalul suspect al poliției în cazul fetiței de 12 ani care a fost ucisă într-un imobil din sectorul 4 al Capitalei. Jurnaliștii dezvălui faptul că a fost cercetat 4 ani pentru că a băgat în spital o altă fată pe care a bătut-o violent. După o ancheta de 4 ani a scăpat necondamnat.

Românii au renunțat la 1-2 produse din coșul mediu de cumpărături pentru a-și echilibra bugetul scrie ZF. În medie într-un col de cumpărături din comerțul alimentar, se află azi doar 5 produse în loc de 6-7 ca în perioada pandemiei. Mărcile private ale retailerilor se profilează câștigătoare.