
Presa românească
Conjurația ticăloșilor (HotNews.ro)
marius-budai-gabriela-firea-intre-ministrii-psd.jpg

„Lagărele” Ilfovului | Victimele au fost drogate „ca să doarmă 15 ore” iar hainele le-au fost stropite cu insecticide „care nu miros” împotriva ploșnițelor și păduchilor: „Să ai precizie când dai! Omoară oamenii, știi? (Buletin de București)
Referatul de arestare al procurorilor DIICOT în dosarul „Lagărele” Ilfovului conține o serie de elemente care subliniază tratamentele inumane la care au fost supuse victimele. Dincolo de înfometare, batjocură și exploatarea financiară, victimele au fost sedate, deși acuzau dureri abdominale iar insecticidele pentru ploșnițe și păduchi au fost date după ureche, inclusiv pe hainele celor internați.
Un asistent medical generalist de la unul dintre centrele vizate de oamenii legii “a acționat contrar jurământului depus în calitate de asistent medical generalist, întrucât fiind deranjată de faptul că o beneficiară a centrului i-a solicitat un consult, acuzând probleme cu stomacul, a pedepsit-o pe aceasta prin aceea că i-a oferit acelei beneficiare o pastilă de Diazepam (un sedativ puternic) mințind-o că îi oferă o pastilă pentru afecțiuni digestive”, se arată în referatul procurorilor.
De asemenea, din cauza igienei precare, centrele de asistență socială privată se confruntau cu episoade frecvente de infestare cu insecte. În multe cazuri, serviciile de deratizare, dezinfecție și dezinsecție erau formale iar angajații aplicau tratamente chimice cu substanțe care nu se găsesc în comerț ci trebuie folosite doar de personal specializat de la firme autorizate.
Citiți mai mult pe pagina Buletin de București.
Lanțul complicității. Angajații din căminele groazei din Voluntari erau anunțați de controale chiar de funcționarii statului. „Se repetă schema de luni” (Libertatea)
Funcționarii statului român, cu atribuții în domeniul asistenței sociale, au acoperit abuzurile din căminele de bătrâni, făcând front comun în jurul ”boșilor” care le dețineau, arată referatul cu propunerile de arestare făcut de procurorii DIICOT, document de peste 600 de pagini consultat de Libertatea.
Controalele în centre erau anunțate în prealabil iar funcționarii îi învățau pe angajați cum să se acopere în documente. DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3, DGASPC Sector 6, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov sunt instituțiile care au sprijinit gruparea infracțională, potrivit DIICOT. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, respectiv Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse sunt aparatele centrale în subordinea cărora lucrau funcționarii care au partizanat cu proprietarii căminelor groazei.
Majoritatea beneficiarilor din căminele de bătrâni deținute de Ștefan Godei erau persoane vulnerabile ce proveneau din sistemul de asistență socială.
Bolnavi cu afecțiuni psihice grave, fără discernământ, erau internați în centrele deținute de Godei pentru că centrele statului nu mai aveau spații de cazare. Potrivit legii, ar fi trebuit organizate licitații în urma cărora proprietarii de cămine private să își adjudece beneficiari. În cazul lui Godei, căminele au fost suprapopulate cu persoane din sistemul de protecție socială fără nicio licitație. Pentru fiecare beneficiar, lunar statul plătea sume consistente.
Aproape 800.000 de euro a plătit statul român timp de un an și jumătate căminelor de bătrâni deținute de Ștefan Godei.
Conjurația ticăloșilor (HotNews.ro)
Cine a avut mari așteptări că dl. Marcel Ciolacu va lua decizia firească în scandalul azilelor groazei s-a înșelat. În loc de demiteri, abia instalatul prim-ministru a coborât în fața camerelor de luat vederi pentru a anunța că în România „sistemul este corupt și inert”: „acesta este adevărul”.
Dar dl. Ciolacu nu este vreun extraterestru aterizat pe planeta pământ duminică, 9 iulie 2023. Domnia sa este trăitor în România și de peste treizeci de ani înșurubat în cercurile de putere care au și-au apropriat acest sistem pe care l-au vrut „corupt și inert” pentru a servi interesului propriu, personal sau de partid. Acei funcționari ai statului pe care i-a acuzat azi că „s-au vândut ticăloșilor” sunt cei care servesc partidul care îi pune în funcție. Ticăloșia a fost ridicată la nivel de politică de stat, prin infestarea deliberată a sistemului care trebuia să funcționeze în slujba cetățeanului. Nu există instituție publică din România care să nu fie controlată de „oamenii care trebuie”. Și asta se întâmplă de 30 de ani încoace, nu de acum, scrie Clarice Dinu, redactor șef HotNews.ro.
Înainte de a anunța controale și de a cere ajutorul BOR și al ONG-urilor, demonizate frecvent că sunt în slujba altcuiva, dl. Marcel Ciolacu ar fi trebuit să anunțe că doi miniștri nu mai fac parte din guvern, dl. Marius Budăi, de la Muncă ,și dna. Firea, de la Familie. N-a făcut-o.
În orice țară normală, cei doi ar fi fost plecați deja. În loc de asta, în ultimele zile de când a explodat scandalul azilelor groazei, dl. Budăi și a dna Firea au fost preocupați de securizarea interesului personal, punând în scenă un spectacol delirant...
Piaţa imobiliară a luat-o la vale (Ziarul Financiar)
Creditarea ipotecară a scăzut cu 20% în ultimul an, iar numărul de tranzacţii imobiliare individuale s-a redus cu o treime în T1/2023.
La nivel internaţional, furtuna imobiliară a început să-şi facă simţită prezenţa. Pieţele imobiliare din unele ţări europene, printre care Marea Britanie, Germania şi Suedia, sunt în corzi, preţurile fiind în declin.
Făcând corelaţia dintre evoluţia pieţei imobiliare din România şi piaţa creditării ipotecare, banca centrală a evidenţiat faptul că activitatea pe piaţa imobiliară rezidenţială a înregistrat totuşi în ultimul an un declin mai puţin pronunţat faţă de creditarea ipotecară, care a scăzut cu 20%.
Integral în Ziarul Financiar.
Cu războiul la graniță, România nu reușește să revitalizeze industria de apărare. De ce merge Romarm cu frâna trasă (Europa Liberă)
Cea mai mare companie a statului român furnizoare de produse și servicii pentru industria militară, Romarm, a fost invitată în premieră la masa discuțiilor cu marile companii internaționale din domeniu, sub umbrela NATO și UE.
Invitația e onorantă, dar realitatea e tristă. Multe dintre fabricile Romarm sunt uitate de timpuri, tehnologiile sunt învechite, iar producția e la sub 10% din nevoile Armatei Române.
Romarm este „principalul producător şi exportator direct de produse militare din România”, explică pagina de internet a companiei, dar „industria de apărare românească produce la sub 40% din capacitatea pe care o are. Și asta pentru export”, spune pentru Europa Liberă, liderul Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA), Constantin Bucuroiu.
Aflată în subordinea Ministerului Economiei, Romarm este o companie de tip holding, cu 16 filiale în țară, care produc sau ar putea produce de la vehicule blindate, la armament și muniție pentru echipamentele militare. Pot oferi, totodată, mentenanță pentru acestea.
Romarm are în prezent peste 5.500 de angajați și un buget de venituri estimat pentru 2023 la 717 milioane de lei, ușor peste nivelul cheltuielilor.
În primele patru luni din an, cheltuielile, de peste 407 de milioane de lei, au depășit cu aproape 10 milioane de lei volumul veniturilor.
Chiar dacă reprezintă un domeniu strategic, industria apărării, subordonată Ministerului Economiei Romarm beneficiază de o alocare bugetară de 200 de milioane de lei pentru acest an, din 900 de milioane de lei solicitate.
La prima rectificare bugetară a noului Guvern, estimată pentru luna august, ar urma să fie alocate alte 200 de milioane de lei.
Potrivit informațiilor Europei Libere, Romarm ar fi solicitat finanțare europeană pentru derularea de proiecte de investiții, în valoare de 250 de milioane de euro.