Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât mai are Gabriela Firea? Ultimii centimetri ai lațului (SpotMedia)

ioana_ene_dogioiu.jpg

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu
Sursa imaginii: 
SpotMedia

Primarul Nicușor Dan, optimist că Dreapta îl va sprijini pentru un nou mandat. Ce spune despre „azilele groazei” și Gabriela Firea (Europa Liberă) - Cum arată azi bilanțul investițiilor franceze în România. „Patriotismul economic” de la București se traduce diferit în franceză (Panorama) - Ce nu au prevăzut autoritățile pentru refugiați? „Nu s-au gândit că oamenii mai și mor”.Povestea ucraineanului Petro, îngropat din chetă într-un cimitir comunal din România (Libertatea)

Cât mai are Gabriela Firea? Ultimii centimetri ai lațului (SpotMedia)

Marcel Ciolacu l-a dat afară din Guvern pe Marius Budăi pentru că a simțit nevoia unei supape de descărcare a tensiunii publice ajunsă la un nivel foarte ridicat în scandalul azilelor. Iar demiterea ministrului Muncii, implicat până la gât și fără anvergură politică problematică, a fost la-ndemână.

Totodată, anunțul premierului privind modificarea legislației în domeniu cu ajutorul ONG-urilor e o mișcare de imagine menită să mai calmeze din temperatura socială. La fel, darea de seamă în privința controalelor, prezentată de vicepremierul Predoiu.

Nu este, și probabil că nici Marcel Ciolacu nu își dorește, să fie suficient.

Pentru că în odaia Guvernului a rămas cel mai mare elefant - Gabriela Firea, de-abia ea o reală problemă politică pentru dl Ciolacu, de care ar fi vrut să scape demult, dar care ridica riscuri majore în ecuația internă a PSD.

Grupul Stănescu – Firea este opoziția internă la Marcel Ciolacu și orice mișcare dură putea duce la război, după cum dna Firea a și amenințat în primele zile ale scandalului.

Dar acum nu are nevoie să genereze niciun război. Materialul clientului, livrat cu asupra de măsură de dna Firea, e mai mult decât suficient. Iar dacă ai suficientă răbdare să stai pe malul unui râu, mai devreme sau mai târziu vei vedea venind plutind cadavrul dușmanului tău.

Premierul Ciolacu a repetat că demisia lui Marius Budăi este o “reacție firească”. O sugestie destul de transparentă și pentru dna Firea, scrie Ioana Ene Digioiu.

În opinia jurnalistei, PSD este un partid pragmatic care simte când ceva sau cineva îi face rău și se debarasează rapid de prejudiciu. Deja PSD a început să vadă în Gabriela Firea un pasiv politic. Rolul ei în Guvern era strict unul de imagine pe zona milosteniei și fix acest rol a fost dinamitat.

Ce milostenie socială să mai faci când tot anturajul tău e băgat până la gât în scandalul torturării tocmai a celor care ar fi trebuit să fie principalii beneficiari ai milosteniei? Ce milostenie să faci când ești în război deschis cu BOR?

Integral pe pagina SpotMedia.

 

Primarul Nicușor Dan, optimist că Dreapta îl va sprijini pentru un nou mandat. Ce spune despre „azilele groazei” și Gabriela Firea (Europa Liberă)

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, vorbește la one2one despre subiectul azilelor din Ilfov și toleranța României la ilegalitate și corupție, dar și despre susținerea pe care ar mai putea-o primi din partea PNL „Sunt optimist că vom avea o soluție fericită pentru electoratul de dreapta.”

Ce ar face Nicușor Dan în momentul în care ar ajunge la el o asemenea informație, cum este cea privind abuzurile la care erau supuse persoanele vârstnice în azilele din județul Ilfov?

„Când ești într-o poziție de răspundere, ești bombardat cu informații, ai cel puțin 50 de informații noi pe zi, care sunt din toate zonele”, spune edilul.

„Cele de tipul acesta nu sunt comune. În momentul în care afli de așa ceva, într-adevăr trebuie să-ți pui o întrebare și să acționezi, chiar dacă nu ești responsabil direct”, continuă edilul.

O crede Nicușor Dan pe Gabriela Firea atunci când aceasta spune că nu știa nimic și că n-are nicio legătură cu acest subiect?

„Nu vreau să răspund la întrebarea asta. O să lăsăm organele de anchetă să răspundă la toate întrebările, sunt multe legate de cazul ăsta.”

Dă, însă, exemple clare de corupție, atunci când „instituțiile de control ale statului român nu funcționează”.

 

Cum arată azi bilanțul investițiilor franceze în România. „Patriotismul economic” de la București se traduce diferit în franceză (Panorama)

Anul trecut, relațiile româno-franceze au atins un profitabil nivel record, de puțin sub 11 miliarde de euro. Am văzut o creștere de aproape un sfert în comerțul bilateral dintre cele două țări. Exporturile românești în Franța, în mod special, au avut un salt semnificativ de la un an la altul, de la 4,5 la 5,8 miliarde de euro.

„România rămâne o destinație atractivă pentru investiții”, face bilanțul Julien Munch, noul președinte al Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România. „Atuurile sale sunt calitatea forței de muncă, orientarea geopolitică, securitatea personală și a proprietății”, mai spune francezul despre România, într-un interviu pe care l-a acordat Panorama în scris, în contextul Forumului de Afaceri Româno-Francez, care a avut loc, la începutul lunii iulie, la București. Forumul e unul dintre cele mai mari evenimente de business de la noi și a reunit cele mai grele nume franceze cu operațiuni în România.

Franța este al treilea investitor în România (după Germania și Austria), al patrulea client și al nouălea cel mai mare furnizor.

 

Ce nu au prevăzut autoritățile pentru refugiați? „Nu s-au gândit că oamenii mai și mor”. Povestea ucraineanului Petro, îngropat din chetă într-un cimitir comunal din România (Libertatea)

Ce se întâmplă cu un cetățean ucrainean care moare pe teritoriul României și nu are rude și nici bani pentru a fi îngropat? Libertatea vă prezintă povestea lui Petro, 79 de ani, care a ajuns să fie îngropat în Cumpăna, după ce autoritățile locale din Constanța, unde acesta locuia, nu au vrut să îi dea un loc de veci.

Pe crucea lui Petro K. stă scris INRI, prescrutarea de la „Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum”, în latină, adică „Iisus Nazariteanul, Regele Iudeilor”, din Evanghelia după Ioan. Îi scrie și numele întreg cu litere latinești, data nașterii, 12.03.1943 și când a murit, 30.12.2022. A fost însă îngropat abia pe 12 februarie, în localitatea Cumpăna, din Constanța, deși el locuise în orașul Constanța.

Ucraineanul care fugise de război și-a găsit sfârșitul în țara noastră în urma unui accident rutier. Fiindcă nu avea rude apropiate și nici bani, a stat în frigiderele spitalului din Constanța aproape două luni.

 
Revista presei românești - 14 iulie 2023