Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce impact au demisiile Gabrielei Firea şi a lui Marius Budăi asupra PSD (Adevărul)

guvern_ciolacu_cotroceni.jpg

Guvernul Marcel Ciolacu după ceremonia de depunere a jurământului la Palatul Cotroceni
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Ministrul Rafila, scandalul azilelor: Nu poate fi exclusiv responsabilitatea proprietarilor sau angajaților. Pe cine a sesizat fără răspuns - Interviu Video (SpotMedia) - Coaliţia PSD-PNL caută soluţia salvatoare să acopere gaura bugetară de 10 mld. euro. Creşterea taxelor este iminentă şi în vizor se află toate cele 40 de taxe (Ziarul Financiar)

Ce impact au demisiile Gabrielei Firea şi a lui Marius Budăi asupra PSD (Adevărul)

La nici o lună de la preluarea guvernării, PSD s-a confruntat cu prima problemă gravă din mandatul de premier al lui Marcel Ciolacu. Investigațiile jurnalistice și anchete ale procurorilor au arătat deficiențele sistemului de asistență socială în cazul bătrânilor și persoanelor cu dizabilități, precum și tăcerea și complicitatea autorităților și chiar, în unele cazuri, ale decidenților politici. Prinși în scandal au fost Gabriela Firea și Marius Budăi, care au fost nevoiți să demisioneze din funcțiile de ministru al Familiei, respectiv al Muncii.

În urma scandalului, sansele ca cei doi să revină prea curând în politica de vârf sunt reduse. În cazul Gabrielei Firea, prezentată până de curând de conducerea partidului drept candidat PSD la alegerile pentru Primăria Capitalei, formațiunea va reevalua susținerea fostului ministru. De altfel, odată cu demisia din Guvern, Firea s-a autosuspendat din structurile de conducere ale partidului.

Politologul George Jiglău menţionează că cel mai mult vor avea de suferit Marius Budăi şi Gabriela Firea.

„Judecând după experiențele altora, partidul a picat mereu în picioare, dar la nivel individual nu au picat tot timpul în picioare. Sunt foarte puțini care, după ce au trecut prin așa ceva, au reușit să-și revină”, a subliniat Jiglău.

Referitor la alegerile pentru Primăria Capitalei, unde Gabriela Firea era cotată cu cele mai mari şanse din postura de candidat PSD, specialiştii consultați de Adevărul consideră că partidul va avea o problemă în a găsi un candidat cu şanse.

Ziarul mai scrie că funcțiile de ministru vacante în prezent (Muncă și Familie), ambele la PSD, ar putea fi ocupate de două doamne, susțin surse de la vârful PSD, o decizie fiind așteptată la ședința conducerii partidului de astăzi.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, la Muncă sunt mai multe variante luate în considerare. Prima variantă e cea a propunerii Simonei Bucura-Oprescu, deputată de Argeș, aflată la al treilea mandat de parlamentar. Aceasta e în prezent șefa Comisiei de administrație din Camera Deputaților.

Pe de altă parte, la Ministerul Familiei se conturează o singură variantă, adică Natalia Intotero, care a mai fost ministru pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Consiliul Politic Național al PSD, care se reunește de la ora 10.00, ar putea lua o decizie privind nominalizările care să fie trimise de premierul Marcel Ciolacu la Palatul Cotroceni, pentru a fi acceptate de Klaus Iohannis.

 

Ministrul Rafila, scandalul azilelor: Nu poate fi exclusiv responsabilitatea proprietarilor sau angajaților. Pe cine a sesizat fără răspuns - Interviu Video (SpotMedia)

E clar că tot ce s-a întâmplat în centrele pentru persoane cu dizabilități, numite de presă azilele groazei, nu poate fi exclusiv responsabilitatea proprietarilor sau angajaților acestor centre. Ancheta penală în curs poate să clarifice toate eventualele ramificații ale unei astfel de rețele, afirmă ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Într-un interviu video pentru SpotMedia.ro, ministrul Rafila a detaliat responsabilitatea și demersurile ministerului în acest scandal, inclusv sesizările făcute și rămase fără răspuns.

Iată principalele declarații:

  • Statul român plătește prin intermediul MMPS pentru fiecare pacient internat în aceste centre între 5.000 și 7.000 lei pe lună.
  • Am primit trei sesizări din partea Centrului de Resurse Juridice (CRJ) în ianuarie și februarie care solicitau verificarea modului în care Spitalul de Psihiatrie de la Bălăceanca efectua transferul pacienților către aceste centre pentru persoanele cu dizabilități.
  • Am solicitat în luna februarie Spitalului Bălăceanca informații care să clarifice solicitarea CRJ, nu ne-au răspuns.
  • Am solicitat, pe 20 februarie, DSP Ilfov să controleze aceste trei centre, încât să avem o situație reală a condițiilor de acolo.
  • Există o adresă pe care am trimis-o CJ Ilfov, inclusiv dlui președinte Hubert Thuma, pe data de 28 februarie. Nu am primit niciun fel de răspuns.
  • Cu foarte mare greutate am obținut acceptul unui funcționar de a prelua atribuțiile de șef DSP Ilfov timp de 2 săptămâni.
  • Trebuie organizată o comisie de disciplină la nivelul structurii de care aparțin, adică la nivelul DSP Ilfov.
  • Dacă fiecare merge și controlează pe bucățica lui și sesizează că mai sunt nereguli, poate nu le semnalizează unei alte autorități sau nu le observă, atunci sunt probleme.
  • Acum în spitale sunt probabil câteva sute de pacienți din centre, în întreaga țară, numărul poate să crească, iar complexitatea patologiei lor necesită măsuri speciale.
  • De multe ori stai să te întrebi cine este cu adevărat bolnavul - pacientul sau cei care se poartă în felul acesta?

 

Coaliţia PSD-PNL caută soluţia salvatoare să acopere gaura bugetară de 10 mld. euro. Creşterea taxelor este iminentă şi în vizor se află toate cele 40 de taxe (Ziarul Financiar)

Coaliţia de guvernare PSD-PNL caută soluţiile pentru acoperirea găurii bugetare care, conform lui Tănase Stamule, economist care participă la discuţii din partea PNL, a ajuns la 10 mld. euro la şase luni din 2023. Conform informaţiilor ZF, soluţia va fi un mix între majorarea veniturilor la buget, în mod cert prin creşteri de taxe, şi reducerea de cheltuieli publice, care sunt scăpate de sub control.

În acest moment însă, coaliţia nu a luat nicio decizie concretă, dar sunt analizate toate taxele, în număr de 40. Liberalii în acest moment negociază diminuarea cheltuielilor publice, în vreme ce social-democraţii merg mai degrabă pe creşteri de taxe. Săptămâna aceasta este decisivă şi, până la finalul ei, guvernul trebuie să vină cu OUG-ul pentru măsurile fiscale.

În tot acest timp mediul de afaceri fierbe şi cere să fie consultat pentru orice modificare fiscală, scrie Ziarul Financiar.

 
Revista presei românești - 17 iulie 2023