Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Geografia și alegerile salvează România. De ce are Ciolacu mari șanse ca UE și piețele financiare să-i accepte simulacrul de reformă fiscală (G4Media)

cristian-pantazi-640x400.jpg

Jurnalistul Cristian Pantazi
Sursa imaginii: 
g4media.ro

Ieșirea din economia liberală de piață (CursDeGuvernare) - „Fantoma din Mafia Spitalelor”, legături cu ginerele lui Vasile Blaga (Libertatea) - România, El Dorado pentru angajații asiatici. De ce îi preferă patronii români: „Cauzele pentru care vin aici sunt clare” (Adevărul)

Ieșirea din economia liberală de piață (CursDeGuvernare)

Jurnalistul Cristian Grosu scrie despre măsurile fiscale de ajustare anunțate de guvern. Ele sunt pur și simplu antieconomice și scot România de pe harta economiilor liberale de piață.

România e singura țară din UE care ia măsuri de o asemenea absurditate economică.

Pentru că asta înseamnă taxarea cu 1% a cifrei de afaceri a marilor companii. Guvernul a calculat să se aleagă cu 20 de miliarde pe an (adică mult prea puțin de cât are nevoie) – dar, cum economia nu sunt tabelele statistice pe care el lucrează, ci înseamnă oameni și reacții și fenomene economice obiective – nici pe ăia nu-i va aduna. Probabil că ăsta e și motivul pentru care tocmai abrogă, prin Ordonanță de Urgență, prevederea legală cu cele 6 luni dintre decizia fiscală și aplicarea ei în economie.

Intervenția în această formă a statului în economie lovește însăși temelia oricărei rațiuni economice în 4 moduri egal de nocive, importante și complementare detaliate pe pagina CursDeGuvernare.

 

Geografia și alegerile salvează România. De ce are Ciolacu mari șanse ca UE și piețele financiare să-i accepte simulacrul de reformă fiscală (G4Media)

Ca orice încercare de reformă făcută în România, la porțile Orientului, și cea a guvernului Ciolacu e mai degrabă un simulacru. Vedem un sfert de măsură corectă ici, semi-eliminarea unei excepții colo, un pic de abuz anti-piață dincolo, cu rezultat incert și mult zgomot. Cu toate acestea, Ciolacu are mari șanse să primească ok-ul atât de la UE, cât și de la piețele financiare. Motivul ține de geografie și politică.

Realitatea de la care a pornit pachetul de taxe și mini-reforme în administrație e depășirea semnificativă a deficitului bugetar. Guvernul PSD-PNL prognozase un deficit de 4,4% din PIB, iar realitatea indică un deficit de 6,8% din PIB fără măsuri rapide, după cum a recunoscut ministrul Boloș. Totul s-a petrecut din cauza calculelor greșite ale PSD-PNL și pe fondul cheltuielilor scăpate de sub control.

Cu apa până la nas, guvernul Ciolacu s-a văzut nevoit să negocieze cu Comisia Europeană ca să accepte un deficit de măcar 5,5% din PIB, pe baza reformei fiscale și bugetare promise. Iar măsurile fiscale puse în dezbatere publică de guvern sunt o colecție de decizii cu scopul de a strânge rapid mai mulți bani la buget, în timp ce reforma administrației publice e făcută pe sfert.

Și acum paradoxul: deși e evident că reforma fiscală și cea a administrației sunt departe de optim, guvernul Ciolacu și coaliția PSD-PNL au șanse mari să primească undă verde de la partenerii instituționali și financiari. De ce?

În primul rând, pentru că România e un actor-cheie în strategia Occidentului pentru Ucraina. UE și NATO nu își permit să piardă România în acest moment. O criză economică sau financiară declanșată în România prin suspendarea fondurilor UE sau printr-o sancțiune impusă de Comisia Europeană ar împinge Bucureștiul într-o criză politică greu de controlat de forțele pro-europene.

Al doilea motiv pentru care semi-reforma ar putea fi acceptată de UE e oroarea Bruxelles-ului față de un nou eșec al integrării în Est, notează jurnalistul Cristian Pantazi, redactor șef G4Media.

 

„Fantoma din Mafia Spitalelor”, legături cu ginerele lui Vasile Blaga (Libertatea)

Nu are nicio funcție publică sau privată, niciun loc de muncă, niciun domiciliu, iar DNA susține că „nu putea fi găsit” în mod normal. Dar influența lui e foarte puternică, spun procurorii. Cine e personajul?

Bani de mită și acte din spitalele bucureștene au fost descoperite într-un Volkswagen Touraeg „în legătură cu care nu s-a stabilit nicio conexiune”, afirmă DNA.

Jurnaliștii Libertatea au găsit însă angajați ai firmei care deține mașina și așa a apărut numele lui Ionuț Rudenu, ginerele lui Vasile Blaga, și adresa la care sunt firmele acestuia.

Ce se știe despre Silviu Stăncilă, cel care coordona la negru numirile managerilor de spital din București, puteți citi pe larg în Libertatea.

 

România, El Dorado pentru angajații asiatici. De ce îi preferă patronii români: „Cauzele pentru care vin aici sunt clare” (Adevărul)

Numărul salariaților asiatici din România s-a dublat în ultimii doi ani, iar față de acum zece ani este de zece ori mai mare. Chestionat de Adevărul, sociologul Remus Anghel spune că patronii români preferă tot mai mult angajați din Sud-Estul Asiei pentru că au o etică spartană, muncesc foarte mult și nu au familii cu ei. Domeniile principale în care activează aceștia sunt construcțiile, activități poștale și de curierat și HoReCa.

 
Revista presei românești - 21 septembrie 2023