Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și-au asumat, sunt responsabili: marea problemă de constituționalitate a pachetului legislativ cu care a mers guvernul la Parlament (CursDeGuvernare)

guvern_asumare.jpeg

Guvernul și- asumat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Şoc şi groază pentru mediul de business. Cel mai agresiv pachet fiscal din ultimele decenii urmează să devină lege în această săptămână. Ce va fi după? (Ziarul Financiar) - Tentativa de jaf la Pilonul II a eșuat, dar stați cu mâna pe portofel (SpotMedia) - Șefa unei instituții cu mare buget din România, apel urgent: Le transmit firmelor că nu trebuie să mai ofere șpagă nimănui” (Libertatea) - „Arsenie. Viața de Apoi“ încinge spiritele în Biserică (Adevărul)

Şoc şi groază pentru mediul de business. Cel mai agresiv pachet fiscal din ultimele decenii urmează să devină lege în această săptămână. Ce va fi după? (Ziarul Financiar)

Într-o economie aflată în plină frânare, Guvernul vine cu un pachet fiscal foarte agresiv la adresa mediului de business, care după toate probabilităţile va determina o frânare şi mai mare a economiei, deja aflată într-un proces de aterizare destul de brusc.

Taxarea suplimentară a băncilor, a companiilor cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, restrângerea pragurilor de impunere la microîntreprinderi, creşterea TVA la anumite produse şi servicii şi a accizelor sunt de natură să provoace un impact negativ pentru toată economia din cauza introducerii unei stări de teamă şi de neîncredere a businessului faţă de viitor.

Planurile de afaceri sunt date peste cap, ceea ce era valabil ieri nu mai este mâine.

Redactorul șef ZF Sorin Pîslaru spune încă o dată că Guvernul ar fi putut, doar prin restructurare şi reducerea cheltuielilor, să acomodeze creşterea deficitului bugetar în 2023 şi în 2024, dar propunerile pe care le-a făcut de restructurare sunt doar o perdea de fum. O restructurare cu adevărat eficientă ar însemna desfiinţarea tuturor agenţiilor, inspectoratelor, autorităţilor şi a altor organisme cvasi-guvernamentale aflate sub autoritatea ministerelor. Astăzi ministerele nu mai înseamnă nimic pentru că toată puterea e transferată la diverse instituţii, aparent în subordine, dar care au fiecare directori, organigrame, şoferi, secretare, bugete, iar dezmăţul cheltuielilor publice e la el acasă.

Integral în Ziarul Financiar.

 

Și-au asumat, sunt responsabili: marea problemă de constituționalitate a pachetului legislativ cu care a mers guvernul la Parlament (CursDeGuvernare)

Premierul Marcel Ciolacu a asumat, marți, răspunderea guvernului pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare pregătit și negociat în ultimele două luni și jumătate.

Procedura a marcat o premieră post-decembristă: ședința a început fără ca grupurile parlamentare să cunoască documentul oficial pregătit la guvern, acest fiind urcat pe site-ul Parlamentului cu 15 minute după ora programată pentru începerea ședinței.

Asumarea răspunderii ar putea fi blocată, însă, de Curtea Constituțională: Ministerul Justiției a avertizat guvernul în avizul său asupra proiectului de lege și a insistat pe problemele de constituționalitate pe care le are. Modul de asumare a răspunderii în Parlament arată că guvernul pare să fi ignorat avertismentele Ministerului Justiției.

Principala observație a ministerului condus de Alina Gorghiu vizează caracterul eterogen al proiectului și amintește că CCR a decis deja, într-o decizie din 2020, că o lege nu poate viza decât un singur domeniu de reglementare, precum și domenii aflate în conexiune directă cu acesta.

Or, proiectul promovat de Marcel Ciolacu reglementează domenii diferite: modifică Codul fiscal, decide cheltuieli ale sistemului bugetar, legiferează descentralizarea serviciilor publice etc.

Avizul ministerului Justiției deține un adevărat record: 36 de pagini de observații privind legalitatea și constituționalitatea pachetului de legi pe care guvernul și-a asumat răspunderea.

Pe larg pe pagina CursDeGuvernare.

 

Tentativa de jaf la Pilonul II a eșuat, dar stați cu mâna pe portofel (SpotMedia)

Pilonul II de pensii, în jur de 15 miliarde de euro, a fost întotdeauna oala cu miere în jurul căruia au roit guvernele PSD, sperând să se înfrupte din el. Ceea ce s-a schimbat de-a lungul timpului a fost doar strategia, comentează pe pagina SpotMedia jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

Ieri amendamentul a fost strecurat pe listă, însă din fericire reacția presei și a societății a fost promptă și aprigă. PSD s-a dezis de amendament, că n-a vrut, că n-a știut, că cine știe cum s-o fi rătăcit el pe listă, că nu a fost discutat așa ceva în coaliție.

Sigur că nu a fost discutat, nici nu era menit să fie inclus în forma guvernului, ci și băgat pe ușa din dos la nebăgare de seamă.

Își imaginează cineva că un secretar de stat s-a trezit într-o dimineață și a simțit nevoia imperioasă să depună un amendament de asemenea importanță, fără să se consulte cu nimeni, fără nicio aprobare? Și dacă a făcut-o totuși, își imaginează cineva că după izbucnirea scandalului nu era dat afară în secunda a doua?

Iar dacă ne uităm la cum a decurs crearea pachetului financiar, cu multe petarde, cu baloane de încercare, cu forma finală secretă până în ultima clipă, această încercare de a prăda Pilonul II este pe deplin credibilă.

 Dacă nu vom rămâne cu mâna pe portofel cu maximă prudență, fix ca pe vremea lui Dragnea, ba chiar mai rău pentru că sunt mai abili, nu este deloc exclus ca, până la urmă, tot să bage mâna în borcanul cu miere.

Și nu este doar o tentativă perversă de tălhărie. Este și o imensă iresponsabilitate, tocmai pentru că Pilonul II reprezintă o plasă de salvare pentru generațiile viitoare de pensionari.

 

Șefa unei instituții cu mare buget din România, apel urgent: Le transmit firmelor că nu trebuie să mai ofere șpagă nimănui” (Libertatea)

Oana Sivache a ajuns în conducerea Administrației Spitalelor Municipiului București în martie 2022, când a fost numită adjunctul managerului Cristian Plută. În aprilie 2023, a fost pusă șefă, iar Plută, adjunct. Patru luni mai târziu, pe 19 septembrie, Plută a fost arestat de procurorii DNA pentru luare de mită împreună cu Silviu Stăncilă, un personaj din afara ASSMB pe care anchetatorii nu l-au putut lega de un loc de muncă.

Denunțătorul a fost Oana Sivache, care și-a asumat ulterior rolul de colaborator pe care l-a avut în întreaga acțiune anticorupție. Șefa ASSMB a acceptat să vorbească despre acest caz și despre statutul său în cadrul unui interviu acordat publicului Libertatea.

 

„Arsenie. Viața de Apoi“ încinge spiritele în Biserică (Adevărul)

Documentarul „Arsenie Boca. Viața de apoi“, realizat de Alexandru Solomon, a stârnit numeroase controverse încă de la apariție, iar zilele trecute Arhiepiscopia Sibiului a cerut ca acesta să nu fie difuzat în cadrul Festivalului Astra Film. În replică, organizatorii festivalului spun că în 30 de ani, de când există festivalul, niciun film nu a fost cenzurat. Regizorul Alexandru Solomon susține că filmul exact despre asta vorbește -  presiunea bisericii în diverse domenii. Iar purtătorul de cuvânt al BOR recomandă - inclusiv Arhiepiscopiei Sibiului -  ca biserica să se abțină de la acte de cenzură, scrie Adevărul.

 
Revista presei românești - 27 septembrie 2023