
Presa românească
Sistemul medical intră în colaps (Adevărul)
femeie_spital.jpg

Guvernul a interzis prin OUG creșterile de salarii la bugetari decise de șefii instituțiilor de stat. Singurele măriri de salarii vor putea fi făcute prin lege (G4Media)
Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență care le interzice șefilor de instituții de stat să le mărească salariile bugetarilor din subordine prin decizii administrative care nu au la bază o lege, potrivit unui comunicat al Executivului. G4Media a anunțat acest proiect în premieră.
Ordonanța de urgență prevede ca șefii autorităților/instituțiilor publice care au calitatea de ordonator de credite nu mai pot emite acte administrative prin care să stabilească drepturi de natură salarială suplimentare față de cele stabilite în legislația specifică în vigoare.
În plus, OUG stabilește și faptul ca instituțiile publice, indiferent de modalitatea de organizare și finanțare, nu vor mai putea raporta în categoria arierate eventualele drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare și contribuțiile aferente acestora, sumele respective raportându-se în categoria plăți restante.
Sistemul medical intră în colaps. Expert: Este numai începutul crizei (Adevărul)
Cu facturi neplătite de luni de zile, activitatea spitalelor din toată țara se va bloca foarte curând, atrag atenția managerii unităților medicale.
Pe fondul unei tăieri drastice de fonduri sistemul medical stă să prăbușească, iar experții din domeniu spun că acesta este numai începutul crizei, dacă nu se iau măsuri rapide.
Criza din sănătate a fost semnalată mai vocal de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) care a accentuat că „măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului, prin deciziile luate și ignorarea crizei din sănătate, prin tăierea drastică a fondurilor spitalelor, punând astfel în pericol viețile pacienților”.
La Spitalul Clinic Colțea, programul de decontare a facturilor pentru citostaticele achiziționate a fost decalat, punând în pericol viețile pacienților care depind de aceste tratamente vitale.
La Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, lipsa fondurilor pentru plata salariilor și a facturilor de utilităţi pune în pericol întreaga activitate a spitalului, afectând direct îngrijirea copiilor.
Citiți mai mult în Adevărul.
EXCLUSIV. Harta testărilor antidrog din România. Câți dintre șoferii verificați de Poliția Rutieră ies pozitivi la consumul de stupefiante (Libertatea)
Inspectoratul General al Poliției Române spune că nu are datele centralizate, așa că reporterii Libertatea au cerut informațiile de la toate cele 41 de Inspectorate de Poliție Județene și de la Poliția Capitalei.
Informațiile oficiale combat unele mituri publice, cum e acela că „în România, 10% din șoferi sunt prinși că au consumat stupefiante”.
De fapt, e adevărat că 9% dintre cei testați au teste pozitive, numai că testele nu se fac statistic reprezentativ, întâmplător, ci doar la cei despre care polițiștii pot considera că sunt sub influența substanțelor interzise.
Discrepanțele nu doar de dotare, dar și de utilizare a drugtestelor sunt foarte mari între județe. De pildă, Iași, un județ cu 250.000 de mașini, face un test la cinci zile.
La aproape același număr de aparate, Galați și Suceava fac de 4 și de 8 ori mai puține teste decât Constanța.
În judeţul cu Untold se testează mai puţin decât în Dolj.
Două curse pe zi & program de 12 ore. În cât timp recuperează statul 140 de milioane de euro, investiția în Aeroportul Brașov (Europa Liberă)
Proaspăt inauguratul Aeroport Internațional Brașov se confruntă cu noi probleme. A rămas cu doar două curse zilnice, de câteva ori pe săptămână. În aceste condiții, amortizarea investiției totale de 140 de milioane de euro se va face peste zeci de ani.
Doar la Londra și Dortmund mai pot ajunge, începând de luni, cei care vor să zboare direct de la Brașov, de pe Aeroportul Internațional inaugurat cu mare fast în luna iunie 2023.
Numai compania low cost Wizz Air mai decolează sau aterizează pe Brașov-Ghimbav, după ce Dan Air, celălalt operator care era interesat de orașul din Transilvania, a anunțat că, din 13 noiembrie, își mută zborurile la Bacău.
Orarul de funcționare de doar 12 ore al aeroportului, între 7:00 și 19:00, și „lipsa dotărilor corespunzătoare” privind întreținerea aeronavelor - inclusiv a turnului de control, pentru că este folosit un turn virtual, de la Arad - au fost principalele motive invocate de compania aeriană care a părăsit Brașovul.
Consiliul Județean Brașov, care are în subordine aeroportul, se așteaptă acum la pierderi. Amortizarea cheltuielilor de aproximativ 120 de milioane de euro din bugetul local, plus 20 de milioane de euro din bugetul național, este așteptată peste zeci de ani.
„În aproximativ 25 de ani”, estimează directorul general al aeroportului, Alexandru Anghel, pentru Europa Liberă.
48.000 euro de la Departamentul pentru Republica Moldova, condus de un liberal, pentru 5 reportaje fără impact (PressHub)
48.000 euro a dat Departamentul pentru Republica Moldova, condus de un liberal, pentru 5 reportaje video la care nu se uită nimeni, produse prin intermediul unui site deținut de un fost angajat al Ministerului de Interne și partener cu Silviu Mănăstire, secretar general adjunct al PNL.
Agenția de presă Rnews SRL, firma care editează publicația online PS News, a obținut de la Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, anul acesta, un contract în valoare de 240.000 lei.
Pentru acești bani, PS News a publicat cinci reportaje video fără impact la public, cu tentă unionistă, realizate împreună cu postul de televiziune din Chișinău Realitatea MD.
Canalul de televiziune este deținut de Dumitru Țîră, care în trecut a avut și funcția de director al Publika TV, postul oligarhului Vlad Plahotniuc.
Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, condus de penelistul Adrian Dupu, a acordat în acest an, 56 de finanțări nerambursabile unor fundații, unități de cult și ONG-uri din țară și din afara frontierelor României în programul „proiecte și acțiuni în sprijinul cetățenilor din Republica Moldova având ca obiectiv consolidarea comunității de limbă, cultură, religie, spiritualitate și istorie care stă la baza relației României cu Republica Moldova”, scrie PressHub.