
Presa românească
Se rupe coaliția? (SpotMedia)
ciuca_ciolacu.jpg

Se rupe coaliția? (SpotMedia)
Se discută despre ruperea coaliției, și pe surse, dar și direct, cu ridicarea tonului și insulte în conflictul dintre Rareș Bogdan și Marcel Ciolacu. Este în mod cert de așteptat ca asemenea episoade să se înmulțească pe măsura apropierii alegerilor în care PSD și PNL vor fi adversare politice.
Chiar dacă planul este să rămână în actuala formulă de guvernare și din 2025, de rezultatul alegerilor va depinde ponderea pe care o va avea fiecare, deci tensiunea politică va crește. Până la rupere?
Pentru liberali ar fi singura șansă de a începe redresarea din contracția constantă, adică de pe drumul deschis de PNTCD. Această guvernare este foarte neprietenoasă cu ceea ce ar trebui să reprezinte electoratul PNL, adică în principal mediul de afaceri.
Dar cu două condiții sine qua non: relansarea să nu fie doar prin trecerea în opoziție, ci și prin ofensiva dusă cu o nouă echipă de lideri credibili și cu discurs politic credibil. Deocamdată, niciuna dintre condiții nu e îndeplinită, scrie Ioana Ene Dogioiu pe pagina SpotMedia.
Ședințe la PNL și în coaliția cu PSD, pe fondul tensiunilor legate de legea pensiilor (G4Media)
Luni sunt programate ședințe ale Biroului Politic Național al PNL și ale coaliției PSD-PNL, potrivit anunțurilor celor două partide. Întâlnirile liderilor celor două partide vin pe fondul tensiunilor privind legea pensiilor, promovată de PSD și despre care PNL susține că nu ar avea surse de finanțare, notează G4Media. În ciuda criticilor, senatorii PNL au votat proiectul de lege, care azi intră la votul final din Camera Deputaților.
Întrebat înaintea întâlnirii cu Klaus Iohannis dacă el și-ar face publice cheltuielile cu deplasările la cererea a 40.000 de oameni, José Maria Neves, preşedintele din Capul Verde, a răspuns: „Nu e nevoie de 40.000. Dacă o singură persoană îmi cere ceva, eu sunt obligat să răspund” (Libertatea)
Libertatea a trimis la Praia un reporter ca să relateze despre unul dintre cele mai misterioase și controversate turnee realizate de un șef de stat român de la căderea comunismului.
După aproape 200 de ani știm cât a costat călătoria lui Darwin în jurul lumii, dar nu știm cât a costat expediția lui Iohannis în Africa.
Înainte de a-l primi pe oaspetele său european, José Maria Neves, președintele Insulelor Capului Verde, a oferit un interviu pentru publicul din România, prin Libertatea. Neves, 64 de ani, spune că înţelege România foarte bine: mama celui de-al patrulea său fiu a fost studentă la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.
„A guverna o ţară este o chestiune eminamente etică” declară în interviu José Maria Neves. „Noi lucrăm cu presa şi ne raportăm la jurnalişti cu mult respect” a mai spus el.
Preşedintele României nu a acceptat nicio invitaţie la un interviu din partea presei în cei nouă ani de mandat.
Bojdeuca lui Creangă, mutilată cu termopane (Adevărul)
Publicul și oamenii de cultură sunt pur și simplu furioși și spun că modul în care s-a realizat restaurarea bojdeucii lui Ion Creangă este o bătaie de joc. În urma lucrărilor finanțate de Consiliul Județean Iași, monumentul istoric s-a ales cu tâmplărie termopan din plastic, cu parchet laminat, cu prize și cu instalații de încălzire prin pereți. Mai mult, copacii și pomii din curte au fost tăiați, iar ograda a fost amenajată ca la o pensiune rurală.
Preşedintele Consiliului Judeţean se declară mândru de proiectul proaspăt finalizat, în timp ce constructorul susţine că a încercat să păstreze elementele autentice, scrie Adevărul.
Situată în cartierul Ţicău, din Iaşi, Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România. Căsuţa are două camere, dispuse de o parte şi de alta a unui antreu şi a devenit muzeu pe data de 15 aprilie 1918.
În această casă, marele povestitor a trăit între anii 1872 şi 1889, pragul ei fiind călcat şi de Mihai Eminescu, bunul prieten al „bădiei“ Creangă. Bojdeuca de la Iaşi a mai avut parte de restaurări, în 1942 şi 1985 şi este înscrisă în Lista monumentelor istorice.
„Nu te gândești, când ai 30 de ani…” | De ce sunt tot mai mulți Millennials diagnosticați cu cancer? (Panorama)
În ultimul timp, tot mai multe familii, nu doar din România, ci de peste tot din lume, se lovesc de o realitate cruntă: scade vârsta celor diagnosticați cu cancer.
Spre exemplu, o analiză Financial Times a datelor de la Școala de Medicină din Washington, D.C., remarcă o creștere alarmantă a cazurilor de cancer nou diagnosticate în rândul persoanelor sub 50 de ani, în intervalul 1990-2019 și la nivelul G20, adică al economiilor industrializate. Pentru grupele de vârstă 25-34 de ani, creșterea e de aproape 20%.
În România, nu putem spune ce ne arată statisticile cu privire la acest trend observat în restul lumii, dată fiind lipsa Registrului Național de Cancer. Deși e pe agenda publică și pe lista de promisiuni de ani de zile, platforma e tot în faza de proiect.
Dar unde nu sunt date, sunt oameni – pacienți și medici deopotrivă. Iar ei confirmă că și la noi scade vârsta la care se pun diagnosticele de cancer.
Chiar dacă motivele pentru care s-a ajuns aici reprezintă mari semne de întrebare în rândul membrilor comunității științifice, un lucru e cert: e nevoie de abordări diferite pe toate palierele: de la politici publice, la optimizarea programelor de prevenție, la ajustarea investițiilor și până la construirea unor campanii de informare care să țintească populația sub 50 de ani, arată Panorama.
La rândul lor, specialiștii admit că e nevoie de o mai bună informare, inclusiv în rândul personalului medical, astfel încât tinerii să nu mai fie plimbați între specialități și spitale, așa cum se întâmplă în prezent. Aceste hibe și lipsa unui traseu clar definit pentru pacientul oncologic duc, la ora actuală, la întârzieri în punerea diagnosticului sau inițierea tratamentului. Iar când vine vorba de cancer, timpul face toată diferența.
Fenomenul falșilor terapeuți din România. Un coach oferă consiliere psihologică prin telefon și le cere clienților să facă „salturi cuantice” de 400 de lei (PressOne)
După 12 ani de psihoterapie, Ioan Nicuț a decis că el însuși poate să practice meseria pentru oamenii care se confruntă cu probleme de natură psiho-emoțională. Nu are studii de specialitate și susține că o face pentru că vrea să ajute. Pentru 400 de lei per sesiune, la telefon, Nicuț „vindecă” tiparele minții prin „înțelepciuni christice”, salturi cuantice de „trezire” și prin principii spirituale predicate de Iisus, Krishna și Buddha.
Continuarea, pe pagina PressOne.
Monica Lovinescu: să nu o uităm (DW)
S-a născut acum 100 de ani, a scris despre dictaturile secolului trecut și a cunoscut nemijlocit instrumentele de tortură folosite de comuniști inclusiv asupra mamei sale deja în vârstă, care s-a prăpădit în închisoare.
Monica Lovinescu (1923-2008) a scris și transmis de la Paris vreme de aproape 40 de ani înainte de căderea lui Ceaușescu cele mai pertinente și interesante analize despre comunismul românesc și a știut cum să demonteze, să demistifice, să demanteleze sistemul, ideologia, mecanismele folosite pentru păcălirea maselor și eliminarea oricărei rezistențe. A vorbit la Europa liberă despre monstruozitatea ambelor sisteme extremiste, fascismul și comunismul, într-o perioadă în care elitele intelectuale din Occident nu erau complet dumirite asupra acestor fenomene cumplite pe care Europa de Est le-a cunoscut succesiv, fără să aibă timp să respire.
Integral, pe pagina DW.