Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pensii și alegeri (Adevărul)

ion-m-ionita_0_2_1_0_0.jpg

Ion M. Ioniță semnează editorialul de astăzi al ziarului Adevărul
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Analiză: Cei mai săraci români se află în fiefurile PSD (DW) - REPORTAJ DIN CAPUL VERDE. Ce a răspuns Klaus Iohannis la întrebarea: „Dacă credeți în maturitatea cetățenilor români, de ce nu vă faceți publice cheltuielile cu deplasările, ca să le cântărească ei?” (Libertatea) - Aderarea României la Schengen, în Consiliul JAI. Europarlamentar: Ultimul tren pleacă în decembrie (Europa Liberă)

Pensii și alegeri (Adevărul)​

Trecerea accelerată prin Parlament a Legii pensiilor arată ce miracole poate face apropierea anului electoral viitor pentru adoptarea unui proiect legislativ care așteaptă adoptarea de foarte multă vreme, comentează în editorialul ziarului Adevărul jurnalistul Ion M. Ioniță.

Toate impedimentele, toate calculele și, mai ales, toată prudenta financiară care ar trebui să însoțească un asemenea proiect nu mai iau nici o greutate când vin alegerile.

Regula de fier în politica românească este să majoreze pensiile musai în anul electoral. Altfel, efectul asupra votantului pensionar este nul.

Dar, la cald, cu două majorări anunțate, prima în ianuarie, de fapt, o indexare cu rata inflației, a doua, în toamnă, majorarea substanțială propriu-zisă, altfel stau lucrurile. Bazinul electoral de cinci milioane de votanți aflați la pensie este prea important ca să fie neglijat.

PSD va bate multă monedă pe creșterea pensiilor, iar pentru PNL, aflat de asemenea la guvernare ar fi stupid să nu-și asume nimic din această majorare. În campania electorală va conta fiecare vot, și chiar dacă pensionarii nu sunt votanții predilecți ai liberalilor, PNL nu este într-o poziție în care să renunțe la un asemenea bazin electoral.

Restul este spectacol pentru votanții clasici ai PNL, cei care nu sunt mulțumiți de alianță cu PSD. Mediul de afaceri, micii întreprinzători, cei care lucrează în domeniul profesiilor liberale sunt cu toții îngrijorați de perspectiva creșterii impozitelor și taxelor ca soluție pentru stabilizarea bugetului pe care guvernanții ar ține-o la sertar, dacă nu pentru anul viitor, atunci pentru 2025.

Dar până atunci mai este mult timp și nimic nu va putea deturna interesul politic pentru majorarea pensiilor.
 

Analiză: Cei mai săraci români se află în fiefurile PSD (DW)

Există o legătură directă între sărăcie și nivelul educației, între partidul care câștigă alegerile și capacitatea de dezvoltare a localităților, județelor sau regiunilor, între locuitorii din sud și est și cei din vest, scrie jurnalista Sabina Fati.

1 din 5 români e sărac, dar sunt mai mulți săraci în sudul și estul țării decât în vestul ei. În afară de București și perimetrul adiacent, Ardealul pare să avanseze cel mai repede, mai ales acolo unde PSD nu a avut control în ultimii 20 de ani.

În schimb, cea mai mare rată a riscului de sărăcie sau excluziune socială s-a înregistrat în regiunea sud-est, 46,9%, regiune care cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, urmată îndeaproape de regiunea sud-vest Oltenia (care are în componență Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea). Cea mai mică rată s-a observat în regiunea București-Ilfov (19,2%).

La întrebarea de ce România rămâne pe ultimele locuri din Uniunea Europeană în clasamentul sărăciei, probabil că răspunsul ar trebui să înceapă de la educație: cât investește statul în învățământ în orașele și județele cele mai rămase în urmă? Dar în infrastructura acestora? Cum ar putea să iasă din sărăcie o localitate, dacă nu există soluții de recalificare a celor aflați în deplinătatea forțelor și dacă nu sunt create condiții pentru atragerea investițiilor? 

Potrivit analizei Institutului Național de Statistică, în România există 6,5 milioane de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială, ceea ce înseamnă aproape o treime din electorat, dacă scădem copiii aflați în situații limită. Acești oameni sunt în mare măsură dependenți de sprijinul statului și deci pot deveni victime ale promisiunilor electorale excesive.

Eliminarea sărăciei nu se poate face însă doar cu ajutoare.Guvernul ar trebui să pornească de la cauzele care provoacă subdezvoltarea economică în anumite zone, atrage atenția jurnalista Sabina Fati pe pagina DW

 

REPORTAJ DIN CAPUL VERDE. „Voi instrui…”. Ce a răspuns Klaus Iohannis la întrebarea: „Dacă credeți în maturitatea cetățenilor români, de ce nu vă faceți publice cheltuielile cu deplasările, ca să le cântărească ei?” (Libertatea)

Libertatea a ajuns în Capul Verde, republică insulară cu 600.000 de locuitori, aflată la 500 de kilometri în Oceanul Atlantic de Africa, ca să poată spune publicului mai multe despre semnificația turneului președintelui României. E pentru prima oară după 30 de ani când un șef de stat român întreprinde un tur diplomatic african de o asemenea întindere.

Luni dimineață, la întâlnirea dintre președintele Capului Verde, José Maria Neves, și cel al României, Klaus Iohannis, n-au fost admise întrebări de presă. 

Oaspetele român a mers apoi la Guvern, unde reporterul Libertatea a revenit direct către Klaus Iohannis, cu rugămintea unei întrebări. Președintele Iohannis se grăbea. 

Următoarea vizită a lui Klaus Iohannis a fost la Parlament. De data asta, președintele a fost cel care, văzându-l pe trimisul Libertatea, a mers la el. Șeful statului și-a rugat însoțitorii gazdă să aștepte puțin. A ajuns la ziaristul român, singurul prezent în Capul Verde. „Haideți, să-mi puneți întrebarea, că, cine știe ce mai scrieți pe urmă”, a spus, pe jumătate amuzat, șeful statului. După care a răspuns:

„Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României față de continentul african. Avem o nouă strategie față de Africa și ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Și chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja și dacă vreți să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa. Iar în ce privește cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu niște cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii.”

 

În țara cu cea mai mare mortalitate de cancer de col uterin se fură banii pacientelor pentru testele Papanicolau: medici din Sălaj, inculpați pentru că recoltau analize plătite la privat și le duceau cu sacoșa, ca să le proceseze „la negru” la stat (Libertatea)

„Un întreg serviciu al spitalului știa și lua bani”. Timp de mai bine de 3 ani, o rețea condusă de șefa Serviciului Anatomo-Patologic al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Zalău, Liliana Neaga, a prelucrat în jur de 3.200 de teste Papanicolau care fuseseră plătite de paciente la cabinetele private a patru medici ginecologi care lucrează și în spitalul public. Rețeaua lua bani de la femeile care efectuau testele în privat. Pacientele nu știau că, de fapt, probele ajungeau, în pungă, la spitalul de stat și erau investigate „la negru”. 

Dacă medicul are contract cu Casa de Asigurări, pentru fiecare test Papanicolau efectuat, doctorului i se decontează 40 de lei. Pentru pacientă ar fi gratuit. Prin sistemul creat de medicii din Sălaj, aceștia primeau de la paciente câte 130 de lei pe fiecare recoltare în cabinetul privat și dădeau până în 30 de lei colegei lor de la laborator să le analizeze. Adică, băgau în buzunar câte 100 de lei la fiecare investigație. La un calcul grosier, în cei trei ani, medicii au colectat pe investigațiile „la negru” aproape 65.000 de euro, arată Libertatea

 

Aderarea României la Schengen, în Consiliul JAI. Europarlamentar: Ultimul tren pleacă în decembrie (Europa Liberă)

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen este pe ordinea de zi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie. 

JAI este alcătuit din miniștrii Justiției și de Interne ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. Printre atribuțiile acestui consiliu se numără și acceptarea sau respingerea aderării la spațiul Schengen.

Aderarea României și Bulgariei la zona de liberă circulație din Europa s-a aflat pe ordinea de zi a JAI și în 2022, când Austria s-a opus. Pentru ca un nou stat să fie acceptat în spațiul Schengen este nevoie de vot unanim.

Anunțul privind includerea pe ordinea de zi a ședinței din 5 decembrie a acestei teme a fost făcut de europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, după ce Consiliul UE și-a făcut publică agenda provizorie. El a mai spus că „este ultimul tren pentru ţara noastră”.

Specialistul în comunicare politică Radu Magdin spune că „apelul german paneuropean” din ultimele zile pentru încheierea situației României și Bulgariei privind intrarea în Schengen s-a făcut auzit.

El menționează noul refuz al Austriei cu privire la extinderea spațiului Schengen, dar afirmă că punerea subiectului pe agendă „este un element de presiune”.

„Chiar dacă poți să te pomenești iarăși cu un blocaj, totuși este bine că este o presiune în formă continuată asupra Austriei”, subliniază analistul român chestionat de Europa Liberă.

 
Revista presei românești - 21 noiembrie 2023