Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Senatorul "Ficăţel" a detronat "Caltaboşul" în topul şpăgilor penibile (Evenimentul Zilei)

badalau.jpg

Senatorul PSD Niculae Bădălău

Cum a mascat preşedintele TVR o risipă de 6 milioane de euro din banii televiziunii publice (România Liberă) - Marea descentralizare (Gândul) - Certej 1971: povestea dezastrului ecologic care a curmat 89 de vieţi (Adevărul)

 
Arestări în dosarul de evaziune fiscală de 50 mil de euro (Evenimentul Zilei)

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis aseară arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a 11 persoane inculpate în dosarul privind evaziunea fiscală de peste 50 de milioane de euro din domeniul alimentar. Printre cei arestaţi se numără procuroarea Angela Nicolae şi fiul ei, avocatul Daniel Nicolae.
Senatorul PSD de Giurgiu, Niculae Bădălău (53 de ani), acuzat de trafic de influenţă în dosarul "Mafiei din Industria Alimentară" a primit o şpagă de tot râsul. Potrivit DNA, unul dintre liderii grupării care a păcălit statul cu 50 de milioane de euro, libanezul El- Khoury Elias, i-a dat parlamentarului 200 pulpe de pui, 200 bucăţi piept de pui şi 20 kg ficat de pasăre. Mita în carne şi produse de pui primită de parlamentarul PSD de Giurgiu, Niculae Bădălău, este evaluată la câteva sute de lei. Pentru o şpagă similară, în palincă şi caltaboşi, fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, execută trei ani de închisoare.

Cât durează dragostea în politică (România Liberă)

Gabriel Bejan, redactor – şef adjunct RL, observă că printr-o coincidenţă nefericită, momentul în care Victor Ponta anunţa ieri măsuri de austeritate s-a suprapus cu acţiunea DNA împotriva unei uriaşe reţele de evaziune fiscală cu produse din carne, în care era implicat şi senatorul PSD Nicolae Bădălău. Soarta a făcut astfel ca românii să afle ieri două lucruri importante, concomitent: Guvernul o duce prost cu banii, deci vor trăi mai greu, iar evazioniştii care nu-şi plătesc taxele erau protejaţi de baronul PSD de Giurgiu, adică unul dintre pilonii pe care se sprijină puterea lui Ponta. O coincidenţă care naşte întrebări şi, în mod normal, nu ar trebui să scape nesancţionată.

Cum a mascat preşedintele TVR o risipă de 6 milioane de euro din banii televiziunii publice (România Liberă)

Societatea Română de Televiziune, care deţine posturile publice TVR, va cheltui 6,3 milioane de euro pentru cumpărarea a 140 de autoturisme noi, deşi are datorii uriaşe către stat şi în ciuda faptului că în februarie a disponibilizat aproape 700 de persoane pentru a acoperi pierderile financiare. SRTV are încă datorii de 170 milioane euro. conducerea societăţii a considerat că situaţia nu mai e aşa gravă şi a decis înlocuirea parcului auto, pe motiv că autoturismele au “normă de casare îndeplinită, au un parcurs între 200.000 şi 500.000 de kilometri”.

Marea descentralizare (Gândul)

Toţi şefii instituţiilor care urmează să fie cuprinse în procesul de descentralizare urmează să fie eliberaţi din funcţie până la 1 ianuarie 2014, iar după aceasta dată urmează să aibă loc noi concursuri pentru şefia direcţiilor judeţene. Prevederea este cuprinsă în proiectul legii descentralizării pentru care guvernul Ponta urmează să-şi asume răspunderea luna aceasta.
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat pentru gândul că este un „lucru natural„ ca toţi şefii de deconcentrate să fie eliberaţi din funcţie până la 1 ianuarie 2014. Liberalul susţine că nu este cazul să „apară panica” printre şefii deconcentratelor, dar că nu este exclus „ca unul sau altul să îşi piardă funcţia”.

Certej 1971: povestea dezastrului ecologic care a curmat 89 de vieţi (Adevărul)

În urmă cu exact 42 de ani, aproape 100 de oameni au murit la Certej, în judeţul Hunedoara, după ce digul iazului de decantare aflat la marginea localităţii s-a rupt, iar nămolul toxic a înghiţit un întreg cartier. 300.000 de metri cubi de steril au ras totul în calea lor, în numai un sfert de oră. Multe dintre cadavre, cu hainele arse şi feţele tumefiate, nu au mai putut fi identificate. Ancheta a durat doi ani, însă nu s-a găsit niciun vinovat pentru catastrofă.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu