Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Căpitanul Băsescu lansează la apă o barcă gonflabilă (Gândul)

Ponta conduce în derby-ul cu Antonescu (Adevărul) - Cine sunt noii miniştri, ce au de făcut şi câţi bani au pe mână (Ziarul Financiar) - Liderii PSD au dreptate în cazul Iohannis (Evenimentul Zilei) - 7 ani, 0 fonduri atrase. România, codaşă la cercetare (România Liberă)

Ponta conduce în derby-ul cu Antonescu (Adevărul)

Potrivit cercetării INSCOP Research, efectuată la comanda ziarului „Adevărul“, premierul Victor Ponta ar fi votat, dacă ar candida la Preşedinţie, de 29,8% din respondenţi. Pentru Crin Antonescu ar opta 22,4%.
Formula în care USL va aborda meciul pentru Cotroceni, programat pe 2 şi 16 noiembrie 2014, este încă un mister. Marea întrebare este legată de prezenţa sau absenţa unui candidat comun al USL.
Sondajul INSCOP Research  a fost realizat în perioada 16-21 ianuarie 2014 pe un eşantion de 1.054 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%.  

Cine sunt noii miniştri, ce au de făcut şi câţi bani au pe mână (Ziarul Financiar)

Cele patru ministere care au titulari noi gestionează împreună 20,5 mld. lei (4,6 mld. euro). Noii miniştri ar putea depune jurământul chiar astăzi, în condiţiile în care nici premierul Victor Ponta şi nici preşedintele Traian Băsescu nu au ridicat obiecţii faţă de modificările anunţate de liberali.
Finanţe: Eugen Nicolăescu. Prioritatea: o mai mare colectare la buget şi pregătirea terenului pentru reducerea CAS.
Economie: Teodor Atanasiu. Prioritatea: soluţii pentru companiile aflate pe marginea prăpastei, cu Oltchim în prima linie.
Sănătate: Cristian Buşoi. Prioritate zero: Pachetul de bază în sănătate.
Interne: Klaus Iohannis are cel mai mare buget, 8,3 mld lei. Prioritatea zero: Organizarea în condiţii bune a alegerilor.

Liderii PSD au dreptate în cazul Iohannis (Evenimentul Zilei)

Liderii PSD au atras atenţia că, potrivit Constituţiei şi legilor ţării, Klaus Iohannis nu poate fi în acelaşi timp şi primar şi ministru. Avertismentul a venit în replică la declaraţia lui Klaus Iohannis că nu este dispus să renunţe foarte uşor la postul de primar. Domnia sa a invocat posibilitatea unui soi de interimat ca urmare a unui aranjament.
Imposibilitatea ca un ins să fie în acelaşi timp ministru şi om de autoritate publică e cerută nu  atât de Lege, cât mai ales de un principiu asupra căruia a căzut de acord clasa politică. A da o Ordonanţă de urgenţă prin care s-ar renunţa la  incompatibilitatea primar- ministru ar însemna un favor făcut nu numai lui Klaus Iohannis dar şi multor baroni locali PSD. Un favor făcut cu preţul frângerii unui principiu al clasei noastre politice printr-un act al Guvernului.
Comentariul este semnat de jurnalistul Ion Cristoiu.

Căpitanul Băsescu lansează la apă o barcă gonflabilă (Gândul)

Jurnalistul Marian Sultănoiu constată că preşedintele nu pare să aibă vreo problemă în a se implica, direct şi neconstituţional în politica de partid, moşind şi dând la apă, de pe „pontonul” unei fundaţii,  bărcuţa „prematură” a PMP. Şi nu e singurul. Primari şi consilieri se fac că le pasă de „politica” de mase a fundaţiei cu pricina. De ce toate astea?! Pentru ca liderii democrat-liberali să nu se scufunde odată cu PDL? Dar PDL-ul nu sunt ei? PDL nu este Emil Boc? Nu este Elena Udrea? Trebuie distrus până la capăt un partid doar pentru că a cârtit în faţa ordinului comandantului şi n-a ales-o pe Udrea preşedinte?
Mi se pare cel puţin deplasat ca, într-un timp în care stânga se adună la un loc, cu mic cu mare, ca să desfiinţeze, cu aroganţă, ceea ce a mai rămas din doctrina liberală scoasă de Antonescu la mezat şi lăsată la cheremul lui Ponta, preşedintele Băsescu, de dreapta declarându-se, să nu le ceară reprezentanţilor acesteia să devină o forţă prin coagulare, scrie Marian Sultănoiu.

7 ani, 0 fonduri atrase. România, codaşă la cercetare (România Liberă)

Între 2007 şi 2013, UE a pus la dispoziţia statelor membre 10 miliarde euro pentru „stimularea excelenţei în domeniile ştiinţei“. România nu doar că păstrează poziţia ultimă, dar nu a atras nici un euro din fondul impresionant pus la dispoziţie de Comisia Europeană. Marea Britanie a primit peste două miliarde euro, iar state precum Ungaria sau Polonia au primit zeci de milioane pentru finanţarea unor proiecte naţionale de cercetare. Dragoş Ciuparu, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), a precizat că principalul motiv pentru care nu au venit bani europeni pentru cercetare în România îl reprezintă lipsa de credibilitate a instituţiilor de învăţământ din România.