Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vestul se mişcă prea încet şi prea timid cu sancţionarea Rusiei (România Liberă)

Cum a ajuns evaziunea fiscală o problemă de siguranţă naţională (Evenimentul Zilei) - Cum se încarcă „nota de plată“ în spitalele de stat. Cazul Bagdasar-Arseni (Ziarul Financiar) - Turismul medical, oportunitate sau pagubă pentru bugetul sănătăţii? (Capital) - Iohannis, un adversar mai greu pentru Ponta decât Crin (Adevărul)

REFERENDUM ÎN CRIMEEA. 82% din populaţie s-a prezentat la urne. 95,5% dintre alegători au votat pentru alipirea Crimeei la Rusia. SUA şi UE, inclusiv România, nu recunosc referendumul

Vestul se mişcă prea încet şi prea timid cu sancţionarea Rusiei (România Liberă)

Interviu cu Teofil Bauer, Ambasadorul Ucrainei în România. Diplomatul  se aşteaptă ca SUA şi Marea Britanie să apere ţara sa de Rusia, conform Memorandumului de la Budapesta, potrivit căruia Ucraina a renunţat la arsenalul său militar, în ­schimbul garantării integrităţii şi suveranităţii sale.
Din punctul său de vedere, până acum “nu au înţeles situaţia Ucrainei nici cei din Vest, nici cei din Est”, iar Kievul aşteaptă măsuri mai ferme din partea Occidentului pentru descurajarea Rusiei. Teofil Bauer crede că diferendul din Crimeea poate fi depăşit prin mijloace politice şi diplomatice.
Ambasadorul Kievului la Bucureşti mai spune că Ucraina se poate descurca fără gazul rusesc, datorită importurilor din Vest şi producţiei interne şi că demonstraţiile pro-ruse care au loc în estul ţării sunt “artificiale” şi “inspirate din afară”, iar referendumul de ieri din Crimeea nu poate produce efecte, pentru că este ilegal.

Cum a ajuns evaziunea fiscală o problemă de siguranţă naţională (Evenimentul Zilei)

Legislaţia fluctuantă, slaba eficienţă a Fiscului, corupţia demnitarilor şi funcţionarilor statului au favorizat creşterea îngrijorătoare a evaziunii fiscale, până într-acolo încât reprezintă un atac frontal la securitatea naţională. Cea mai mare parte a evaziunii fiscale la TVA se regăseşte în comerţul cu alimente. Mafia cărnii favorizează răspândirea de maladii în rândul populaţiei.
Pagubele create bugetului de stat prin evaziune fiscală au atins cote îngrijorătoare, conform Consiliului Fiscal, cifra evaziunii fiscale fiind, numai în anul 2012, de peste 80 de miliarde de lei, adică circa 17,95 miliarde de euro.

Cum se încarcă „nota de plată“ în spitalele de stat. Cazul Bagdasar-Arseni (Ziarul Financiar)

Firme de peisagistică angajate pentru curăţenie, mobilier şi dispozitive achiziţionate cu adaosuri de 2.000% după licitaţii realizate „pentru a da aparenţa de legalitate“, arată un raport al Corpului de Control al Primului-Ministru.
Bagdasar-Arseni este unul dintre cele mai mari spitale din Capitală, care are 555 de paturi şi un buget de aproximativ 13 mil. euro, fiind subordonat direct Ministerului Sănătăţii. În cadrul spitalului, care are o istorie de 35 de ani, ajung cele mai dificile cazuri din ţară din domeniul neurochirurgiei care nu îşi găsesc rezolvarea în altă parte.

Turismul medical, oportunitate sau pagubă pentru bugetul sănătăţii? (Capital)

Cu cele mai mici costuri din UE la serviciile medicale, România a atras anul trecut 60.000 de turişti străini care au beneficiat de tratamente mai ieftine cu până la 50% decât în ţările lor de origine. De altfel, acesta este principalul motiv pentru care piaţa turismului medical este atât de dinamică şi creşte cu peste 30% pe an. Totuşi, din cauza dotărilor precare şi a lipsei de medici, sistemul sanitar nu este pregătit pentru potenţialul maxim al acestei pieţe, pe care unii îl estimează la aproape jumătate de milion de euro. Nici invers situaţia nu este prea roz: doar 10.000 de români merg anual la tratament în străinătate. Din păcate, o mare parte din turismul medical pe care îl realizează românii în UE se bazează pe cazuri pretabile Formularului 112, pentru care pacienţii ajung mereu să strângă bani prin teledon.

Iohannis, un adversar mai greu pentru Ponta decât Crin (Adevărul)

Dacă duminica viitoare s-ar organiza turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta, liderul PSD, ar ieşi triumfător în meciul cu Crin Antonescu, şeful PNL, scor 57,5% - 42,5%. Dacă Victor Ponta l-ar înfrunta însă pe Klaus Iohannis, primar al Sibiului şi prim-vicepreşedinte PNL, actualul premier ar câştiga disputa cu un scor mult mai strâns, 51,1% - 48,9%, relevă sondajul INSCOP Research realizat în perioada 27 februarie – 4 martie 2014, la comanda ziarului „Adevărul“.
Referitor la domeniile de competenţă pentru viitorul preşedinte , 94,3% din români consideră importante şi foarte importante abilităţile în domeniul Apărare/Siguranţă naţională. 92,4% apreciază drept importante şi foarte importante competenţele viitorului preşedinte în domeniul Politică externă/Relaţii internaţionale, iar 92% socotesc importante şi foarte importante competenţele în domeniul Combaterea corupţiei/Justiţie.