Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană: Iohannis şi Juncker vor vorbi săptămâna viitoare despre MCV (Gândul)

Ce vrea să facă Iohannis cu justiţia. Mai bine tăcea (Hotnews.ro) - Alianţa din jurul PSD primeşte lovitură după lovitură. Ce șanse poate avea moțiunea de cenzură a PNL (România Liberă) - Cât de mult au muncit parlamentarii în 2014 (Adevărul) - Răzbunarea Politehnicii: inginerii au devenit cei mai căutaţi candidaţi pe piaţa muncii (Ziarul Financiar)

Ce vrea să facă Iohannis cu justiţia. Mai bine tăcea (Hotnews.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis doreşte, la fel ca toţi politicienii de dinaintea lui, de la Traian Băsescu la Victor Ponta, ridicarea MCV într-un interval scurt de timp, considerând că după opt ani de monitorizare pe justiţie România nu mai are nevoie de acest instrument.Termenul limită ar fi 2016, când actualul Parlament şi CSM îşi vor încheia mandatele. Acest obiectiv este nerealist, iar problema, incorect pusă, consideră jurnalistul Dan Tăpălagă. În opinia sa, toate progresele reale din justitie sunt pe muchie de cuţit. Tot ce s-a câştigat în opt ani de eforturi riscă să se piardă peste noapte. De asemenea, interesul cetăţenilor României este să aibă o justiţie independentă pe termen lung. A reclama că România îndeplineşte azi condiţiile tehnice ridicării MCV fără a privi în mod realist la clasa politică şi la dorinţa ei tot mai mare de a îmblânzi justiţia nu vine în întâmpinarea interesului public. De ridicarea MCV se vor bucura, cel mult, politicienii, baronii locali, infractorii mari şi mici.

Comisia Europeană: Iohannis şi Juncker vor vorbi săptămâna viitoare despre MCV. Ce se vede în România după 13 rapoarte pe Justiţie (Gândul)

Purtătorul de cuvânt al CE, Margaritas Schinas, a declarat pentru Gândul că preşedintele român Klaus Iohannis şi noul preşedinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, vor discuta despre MCV săptămâna viitoare, la Bruxelles. Gândul vă prezintă o analiză a acestui instrument impus de UE României şi Bulgariei pentru a putea adera, în 2007, la spaţiul comunitar, precum şi principalele reacţii la declaraţiile preşedintelui Iohannis pe acest subiect.

Alianţa din jurul PSD primeşte lovitură după lovitură. Ce șanse poate avea moțiunea de cenzură a PNL (România Liberă)

Guvernul Ponta are, în prezent, o majoritate largă, dar partidele din coaliție sunt pregătite să joace la două capete. În PC se discută despre organizarea unui congres pentru detașarea de PSD, iar o strategie similară este propusă de unii parlamentari UNPR.
Liberalii au anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură după 1 martie și negocieri cu toate partidele, mai puțin PSD. Pentru demiterea Guvernului ar fi necesare 287 de voturi. Ce șanse sunt ca situația parlamentară să se schimbe în câteva luni de zile?

Cât de mult au muncit parlamentarii în 2014 (Adevărul)

Deputaţii şi senatorii au avut doar 65 de şedinţe de plen în anul 2014. Practic, dacă punem zilele cap la cap, rezultă că au muncit doar trei luni într-un an, efort pentru care au fost plătiţi regeşte.
Munca parlamentarilor înseamnă şi activitatea din comisiile de specialitate, care, însă, sunt convocate o singură dată pe săptămână, iar şedinţele nu ţin nici măcar o oră. În plus, parlamentarii îşi programează lucrările în comisie de obicei în ziua de marţi, când este şi votul în plen, pentru a împuşca doi iepuri dintr-o lovitură. Apoi, miercuri sunt liberi, iar joi şi vineri lucrează, teroretic, în teritoriu.
Pentru toată activitatea parlamentară, cei aproape 600 de aleşi ai României primesc o indemnizaţie lunară de 5.000 de lei, plus alţi bani pentru cazare şi transport.

Răzbunarea Politehnicii: inginerii au devenit cei mai căutaţi candidaţi pe piaţa muncii (Ziarul Financiar)

44% dintre firmele ches­tionate în cadrul unui studiu realizat de compania de consultanţă în management Hay Group România spun că găsesc cu greu ingineri. Inginerie, IT, vânzări, finanţe-contabilitate şi producţia sunt sectoarele pentru care angajatorii recrutează cel mai greu candidaţi în prezent. În  state precum Polonia deficitul de ingineri a determinat autorităţile să includă obligatoriu matematica la examenul de bacalaureat. 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu