Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis la Bruxelles. Ce caută, ce poate găsi? (Adevărul)

Ce vor americanii de la noi. România, după Nuland (România Liberă) - Viorel Hrebenciuc l-a denunţat la DNA pe Mircea Geoană (Evenimentul Zilei) - Ipoteşti: Casa lui Eminescu, dărâmată în 1924 (Jurnalul Naţional)

Ce vor americanii de la noi. România, după Nuland (România Liberă)

O coabitare nu foarte lungă și lipsită de peripeții între Klaus Iohannis și Victor Ponta ar putea fi premisa pentru ca puterea de la București să revină cu responsabilitate pe axa cu Washingtonul printr-o majoritate care să-și asume obiectivele Parteneriatului Strategic și care să poată face față unei Rusii năzuroase la Est și unei Uniuni Europene care tinde să-și abandoneze periferiile și să închidă ușile spațiului Schengen, din care România nu face parte. Victoria Nuland, numărul doi în diplomația americană, a dat acest semnal în mai multe feluri prin vizita ei scurtă în capitala României, scrie redactorul şef adjunct Sabina Fati, în editorial.

Iohannis la Bruxelles. Ce caută, ce poate găsi? (Adevărul)

De azi, începe prima vizită oficială a Preşedintelui Klaus Iohannis la Bruxelles. Dacă ar fi să se urmeze regula nescrisă dar cu tradiţii foarte solide, acest tip de primă vizită ar trebui să fie una mai mult protocolară, de prezentare a unei viziuni generale, de poziţionare în raport cu interlocutorii-cheie din instituţiile europene şi, cel mult, de anunţare a unora dintre marile priorităţi ale mandatului care de-abia a început. Însă nimeni nu mai aşteaptă vizite de politeţe încheiate cu declaraţii amabile de presă, notează Cristian Unteanu.
Preşedintele României va putea prezenta angajamentul ţării noastre de a duce, în fine, la bun sfârşit proiectele de conectare cu Europa (autostrăzi dar şi Uniunea Energetică Europeană).
Alături de toate acestea, este posibil ca Preşedintele României să vorbească şi despre pactul pentru apărare şi ridicarea MCV-ului. Acesta va veni la schimb cu cereri foarte serioase privind angajarea noastră în marea acţiune europeană, care de-abia acum se conturează, exact prin tatonări de acest fel la înalt nivel, privind lupta anti-teroristă.

De ce costă autostrada Comarnic-Braşov peste 2,5 miliarde de euro (Adevărul)

Dacă statul ar avea acum toţi banii pentru construcţia autostrăzii Comarnic – Braşov, ar fi suficientă suma de 2,7 miliarde de dolari. Dar costruile de finanţare, plăţile de disponibilitate şi riscul de ţară umflă acest preţ până la 8,4 miliarde de euro, în vreme ce şoferii vor fi taxaţi cu 7 lei (tarif indexabil).

Viorel Hrebenciuc l-a denunţat la DNA pe Mircea Geoană (Evenimentul Zilei)

Viorel Hrebenciuc a denunțat la DNA dedesubturile finanțării ilegale a campaniei prezidențiale a lui Mircea Geoană. Fostul senator a dezvăluit detalii financiare despre rolul miliardarului Ioan Niculae, dar și despre baronul de Brăila, Gheorghe Bunea- Stancu. Hrebenciuc a dezvăluit la DNA și alte fapte de corupție în care sunt implicați mai mulți membri PSD. Principalii acuzați din dosarul „Jaf în codrii României” s-au săturat de celula arestului și au început să colaboreze cu procurorii DNA. În timp ce Ioan Adam a dezvăluit corupția din rândul magistraților, Viorel Hrebenciuc a explicat cum se face trafic de influență în politica din România.

Ipoteşti: Casa lui Eminescu, dărâmată în 1924 (Jurnalul Naţional)

Nu numai casa în care a văzut lumina zilei poetul a fost pusă la pământ. Chiar şi cea construită după planurile celei originale a avut aceeaşi soartă. Aşadar, astăzi putem vizita casa-muzeu construită a treia oară, abia în 1979.
Începând cu anul 2000, finisajul exterior şi interior al casei, mobilierul expus - parte original, parte provenind din a doua jumătate a secolului al XIX-lea - reînvie atmosfera celor treizeci de ani (1848-1878) în care familia poetului a locuit la Ipoteşti, în casa construită de căminar odată cu mutarea definitivă la moşia din sat. Multe obiecte sunt legate din perioadele din viaţa poetului, când a fost: copil, student, revizor şcolar, bibliotecar etc

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu