Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cele patru căi de rezolvare a problemei creditelor în franci (România Liberă)

Klaus Iohannis ezită să treacă Prutul a doua oară (Adevărul) - Cum arată „PENTAGONUL” LUI BĂSESCU. Noua dilemă imobiliară a fostului preşedinte (Gândul) - Drama depopulării României. Numărul de copii a scăzut în România cu 3 milioane în perioada 1990 – 2013 (Ziarul Financiar) 

Cele patru căi de rezolvare a problemei creditelor în franci (România Liberă)

În cele câteva zile scurse la declanşarea crizei creditelor denominate în franci elveţieni s-au vehiculat public nu mai puţin de patru soluţii, unele deja adoptate de alte ţări din regiune, precum Ungaria sau Polonia. Variantele ar fi: restructurarea împrumuturilor, îngheţarea cursului franc-leu, conversia creditului în lei şi micşorarea dobânzii.
Împrumutaţii în franci elveţieni, puşi în dificultate de creşterea monedei Ţării Cantoanelor cu 30% numai în ultimele zile, mai au de aşteptat cel puţin o săptămână până la conturarea unei soluţii. Discuţiile purtate la finele săptămânii trecute de către Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor şi  Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, par a se fi soldat cu un eşec.

Klaus Iohannis ezită să treacă Prutul a doua oară (Adevărul)

A doua vizită a preşedintelui Klaus Iohannis în Republica Moldova stă sub semnul întrebării, după ce coaliţia de guvernare proeuropeană este foarte aproape de a bate palma cu Partidul Comunist, condus de Vladimir Voronin.
Preşedintele Klaus Iohannis are trecută în agenda oficială o vizită în Republica Moldova în data de 22 ianuarie. Însă ceea ce se dorea a fi o vizită cu caracter simbolic - girarea unui guvern proeuropean – este foarte aproape să se transforme într-o amânare pe termen nelimitat.

Cum arată „PENTAGONUL” LUI BĂSESCU. Noua dilemă imobiliară a fostului preşedinte (Gândul)

Plecat de la Palatul Cotroceni pe 21 ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a intrat în vacanţă politică înainte de a decide în ce casă ar urma să se mute pe 20 februarie, atunci când Vila Lac 3, lângă care şi-a făcut în ultimii 10 ani inclusiv grădină de legume, ar urma să îi revină lui Klaus Iohannis. Situaţia casei pe care a revendicat-o de la stat potrivit legii care le dă foştilor preşedinţi dreptul la o reşedinţă oficială pe tot parcursul vieţii, încă încâlcită, a rămas în mâinile lui Dorel Onaca, fost, prezent şi viitor consilier al său. „Domnul preşedinte nu a văzut până acum niciuna dintre locuinţe”, spune Dorel Onaca aşteptând ca SPP, RA-APPS şi „unităţile responsabile” să se pună în mişcare „analizând care dintre cele 7 imobile propuse îndeplinesc criteriile de reşedinţă oficială”. În realitate însă, cât Băsescu amână decizia, Guvernul a redus lista celor 7 case la 5 şi, contrar calculelor lui Onaca, aşteaptă un răspuns din partea fostului preşedinte, considerând că toate procedurile sunt deja îndeplinite. În lipsa veştilor de la Băsescu, consiliul de administraţie al RA-APPS ar urma să decidă în locul său, iar fostul preşedinte să aleagă între locuinţa de la stat şi casa sa din Mihăileanu.

Drama depopulării României. Numărul de copii a scăzut în România cu 3 milioane în perioada 1990 – 2013 (Ziarul Financiar)

Numărul copiilor din România a scăzut cu 3 milioane în perioada 1990-2013 iar această prăbuşire va continua. Populaţia îmbătrâ­neşte, numărul pensionarilor este constant peste cel al angajaţilor din economie, iar perspectivele nu sunt bune.
„E şi vina statului pentru că nu a făcut nimic pentru copii şi tineri, nu a aplicat politici mai generoase pentru familii şi copii. Alocaţia nu a crescut deloc. În perioadele electorale s-a mers pe pensii, pentru că pensionarii reprezintă procente mari electorale. Sunt peste 6 milioane de pensionari, cu drept de vot şi care chiar se duc să voteze, în timp ce copiii n-au drept de vot“, a declarat pentru ZF prof. dr. Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti.

Lecţia tinerilor din diaspora care chiar fac România bine. 50 de români şi cea mai frumoasă poveste de viaţă: aduc tone de ajutoare sărmanilor din ţară (Adevărul)

Un grup de tineri români împrăştiaţi prin toată lumea, dar uniţi de dorinţa de a face bine, adună tone de ajutoare pentru familiile sărace din România, pe care le distribuie personal. Uniţi de un sibian plecat în Germania, tinerii au înfiinţat, până acum, peste 30 de puncte de colectare şi au ajutat deja aproximativ 200 de familii.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu