
Presa românească
Ce ne facem dacă mâine creşte euro? (Jurnalul Naţional)
Klaus Iohannis: Îmi doresc un guvern PNL. Cu acest guvern nu pot să-mi pun în practică gândirea mea pentru România (Adevărul)
De la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a acordat, joi seară, un interviu pentru televiziunea Realitatea TV, în care a pledat cu ardoare pentru un Guvern PNL, condus de Cătălin Predoiu, pentru a-şi pune în practică viziunea pe 10 ani. Totodată, şeful statului şi-a prezentat agenda externă, dar a vorbit şi despre chestiuni sensibile ca Roşia Montană şi gazele de şist.
Ce ne facem dacă mâine creşte euro? (Jurnalul Naţional)
Premierul Victor Ponta a declarat ieri în exclusivitate la Interviurile Jurnalul că nu crede că problema creditelor acordate în franci elveţieni poate fi rezolvată prin conversia forţată a acestora într-o altă monedă, după modelul Ungariei, dar că băncile trebuie să fie obligate să îşi informeze clienţii şi să suporte o parte din pierderi. Ponta spune că nu îşi permite să fie populist din postura de Prim-Ministru.
În interviul acordat JN premierul mai vorbeşte despre relaţia cu preşedintele Iohannis, “absolut normală şi, până acum, singura relaţie care poate face România să progreseze”. Şeful executivului a mai vorbite despre faimoasa perioadă Băsescu, cea mai coruptă din ultimii 20 de ani”, Comarnic -Braşov: acord politic sau nu se face şi un regim fiscal special pentru presă.
Avem un an şi jumătate la dispoziţie să nu fim fraierii Europei (Ziarul Financiar)
BCE aruncă pe piaţă 1.000 mld. Euro pentru a salva economia Europei. Ce se va întâmpla în România după această injecţie de 7 ori cât PIB-ul României şi cum am putea beneficia de acest pachet istoric? România trebuie să muncească, să pună proiecte pe masă. Dacă România, începând de la stat până la companiile private va veni cu aceleaşi promisiuni, fără proiecte de investiţii multianuale (stat), fără planuri de afaceri sustenabile (companiile private), cu menţinerea reticenţei bancherilor pentru finanţare, vom lua doar "praful de pe tobă" din acest program de 1.080 de miliarde de euro.
Avem un şi jumătate la dispoziţie să nu fim fraierii Europei. Numai să nu deraieze între timp Grecia, scrie directorul editorial ZF Cristian Hostiuc.
CORUPȚIE la nivel înalt. Toni Greblă, judecător la Curtea Constituțională, făcea contrabandă în stil mare pe sub nasul lui Vladimir Putin (EVZ)
Procurorii DNA au pus ieri sub acuzare, pentru prima dată în istoria instituției, un magistrat de la Curtea Constituțională. Judecătorul Toni Greblă (62 de ani), fost senator PSD, este acuzat de mai multe infracțiuni de corupție printre care trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat. Potrivit DNA, în august 2014, Greblă a avut mai multe întâlniri cu Bîrcină, Săvoiu și Dolghi pentru a stabili cum vor proceda. Planul: firmele românești exportau în Turcia, marfa era preluată de un off-shore înființat în Insulele Virgine Britanice, și apoi ajungea în Rusia. Pentru a duce planul la capăt, membrii grupării au falsificat mai multe documente vamale de transport sau comerciale, pe care le-au prezentat la autoritatea vamală.