Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis şi un nou fel de a face politică: opac (Adevărul)

Ce vrem de la noul Cod electoral (România Liberă) - De ce nu sunt recuperaţi banii furaţi de condamnaţii penal? (Gândul) - Cum se fac 5 milioane de euro din afaceri cu medicamente pentru cancer și cu Interferon (EVZ) - Turnul Eiffel a fost “construit” de un român (Jurnalul Naţional)

Klaus Iohannis şi un nou fel de a face politică: opac (Adevărul)

Preşedintele Klaus Iohannis pare să-şi respecte promisiunea din campania electorală de a face un alt fel de politică. A demonstrat-o miercuri seara, când a făcut o declaraţie după o zi întreagă de consultări cu partidele parlamentare. Iar unul dintre atributele acestui nou fel de a face politică pare a fi opacitatea. O fi bine?
Discursul preşedintelui a fost scurt şi a lăsat impresia că i-a împăcat pe toţi. Ca strategie de PR, s-ar putea să fi fost o soluţie bună: preşedintele s-a dovedit un excelent mediator între forţele politice. Dar de fapt n-am aflat nimic. Preşedintele i-a trimis pe politicieni să rezolve până în vară o bogată agendă legislativă, fără să aflăm nimic despre sensul şi direcţia acestei agende, către ce o vor îndrepta cei care fac legile în Parlament. Iar sâmburii discordiei sunt deja acolo şi divergenţele nu par uşor de armonizat, scrie în editorial redactorul şef adjunct Liviu Avram.

Ce vrem de la noul Cod electoral (România Liberă)

Sfatul Alinei Mungiu Pippidi către Comisia parlamentară este ca pe lângă propunerile de schimbări de legi să facă onor guvernului o listă de recomandări imperative care țin de implementare, că implementarea și logistica deficitară, nu legile, sunt problema noastră principală. Problemele noastre, în ordinea importanței și posibilității de a fi rezolvate prin legi, sunt șapte: 
- problema logistică a votului în diaspora,
- problema riscului de fraudă electorală,
- problema dificultății de a înscrie și promova independenți și partide noi. Pentru exemplificare am ales doar trei.Integral în RL.

De ce nu sunt recuperaţi banii furaţi de condamnaţii penal? 5 PUNCTE SLABE pentru care România a picat la testul UE (Gândul)

Cel mai recent raport pe Justiţiei din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare subliniază că în România rata de recuperare a prejudiciilor este “extrem de scăzută”. Altfel spus Comisia spune că infractorii sunt trimişi după gratii, dar rămân cu banii obţinuţi în urma infracţiunilor săvârşite. Comisia subliniază că în cazul fraudării fondurilor europene, statul este cel care acoperă prejudiciul din bugetul naţional şi că de multe ori statul nu recuperează dauna de la infractori.
Una din recomandările ferme este eliminarea factorului politic din numirile în parchete cu o menţiune specială având în vedere că la DIICOT trebuie numit un nou procuror şef. O altă recomandare a CE este pentru parlamentarii cărora li se cere un cod de conduită care să nu le mai permită să se ascundă de anchetele penale. Comisia solicită autorităţilor să facă eforturi pentru ca procedurile de recuperare a prejudiciilor să funcţioneze în mod real. Gândul rezumă cele 15 porunci ale Comisiei Europene pentru România.

Cum se fac 5 milioane de euro din afaceri cu medicamente pentru cancer și cu Interferon (EVZ)

Autoritățile au dat, ieri, iama în mafia medicamentelor. 20 de firme implicate, 10 persoane audiate pentru evaziune de 3 milioane de euro și spălare de bani - 5 milioane de euro. EVZ a descoperit trei dintre farmaciile implicate. În perioada 2013-2014, 20 de farmacii, printrun comportament fiscal de tip „fantomă”, au creat circuite fictive pentru introducerea în lanțul legal a unor medicamente cu valoare mare de piață, utilizate în tratamentele unor boli grave.

Turnul Eiffel a fost “construit” de un român (Jurnalul Naţional)

Într-un studiu despre turnul Eiffel, apărut la Paris, lucrare publicată în anul 1889, Gustave Eiffel face o dezvăluire măgulitoare la adresa unui priceput inginer român. El spune că celebrul simbol al Parisului, şi implicit, al Franţei, nu ar fi putut fi înălţat atât de repede, în timpul record de numai doi ani şi patru luni, dacă cu un deceniu înainte de inaugurare un român nu ar fi realizat un proiect ingineresc revoluţionar. În studiul menţionat şi intitulat “Communication sur les travaux de la tour de 300 m”, reiese că Turnul Eiffel a fost construit cu ajutorul unui sistem tehnic inventat de inginerul român Gheorghe Pănculescu (1844-1922). În anul 1869, Pănculescu, ca absolvent al Politehnicii din Zurich, i-a fost recomandat lui Eiffel de către Vasile Alecsandri. La început, Eiffel l-a angajat în cadrul întreprinderii pe care o conducea, însă Pănculescu s-a remarcat ca unul dintre cei mai buni specialişti, un adevărat as în ce priveşte probleme de rezistenţa materialelor, calcule şi dimensionări.
 

 
Revista presei româneşti din 29 ianuarie