Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bătălia celor 300 de scaune (Gândul)

Videanu s-a mutat din palatul de 1.400 mp, în celula de 15 mp (EVZ) - Decizie RADICALĂ luată de Elena Udrea după vizita la DNA (România Liberă) - Ionuţ Vulpescu: Cultura nu face rating (Jurnalul Naţional) - Guvernul a strâns cu 4 miliarde de lei mai puţin TVA decât şi-a asumat în buget (Ziarul Financiar)

Videanu s-a mutat din palatul de 1.400 mp, în celula de 15 mp (EVZ)

Unul dintre cei mai bogați și influenți oameni din guvernarea PDL a ajuns într-o celulă din arest. Adriean Videanu (53 de ani), fost ministru al Economiei, a fost încarcerat aseară în arestul Capitalei. El a fost scos aseară cu cătuşe la mâini din sediul DNA, fiind reţinut de procurori pentru 24 de ore, după ce a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu. Videanu a fost audiat mai multe ore de procurori, într-un dosar nou deschis pe numele procuroarei Alinei Bica, fost șef al DIICOT.

Decizie RADICALĂ luată de Elena Udrea după vizita la DNA (România Liberă)

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea, a anunțat, joi seară, după vizita la DNA, că se autosuspendă de la conducerea partidului. Udrea a fost pusă sub urmărire penală pentru spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere. DNA precizează că Udrea a fost pusă sub control judiciar pentru 60 de zile, respectiv până la 29 martie.

Bătălia celor 300 de scaune (Gândul)

Parlamentul României se micşorează ori se măreşte în funcţie de cine se joacă de-a creatorul cu el, observă Rodica Ciobanu, senior editor Gândul. Cifrele avansate de partide sunt scoase parcă din pălărie. Care este şi cum s-a stabilit norma de reprezentare? Partidelor le vine greu să renunţe la 288 de scaune şi vor aduce toate argumentele posibile să păstreze măcar jumătate din ele. Cei 588 de aleşi din actuala legislatură înghit 253 de milioane de euro în patru ani. Din respect pentru românul apăsat de dări şi prost plătit, numărul parlamentarilor n-ar trebui să-l depăşească pe acela stabilit prin referendum, adică 300. Totodată, este nevoie de un control mai riguros al sumelor puse la dispoziţia aleşilor şi la renunţarea la tot felul de gratuităţi, care fac din domniile lor o categorie pozitiv discriminată.  A venit momentul, cu alte cuvinte, să intre în rândul lumii. Aici, democraţia costă, cetăţeanul plăteşte, dar vrea să ştie pe ce a dat banii.

Ionuţ Vulpescu: Cultura nu face rating (Jurnalul Naţional)

Ministrul vrea alt rol pentru Cultură: Albă ca Zăpada, nu Cenuşăreasa.
“Cultura costă, dar incultura costă mult mai mult”, a declarat ieri ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, invitat la Interviurile Jurnalul. Mereu cu un buget mic, Cultura a fost tratată ca o Cenuşăreasă, dar ministrul şi-a propus să-i schimbe acest statut în mandatul său. Vulpescu a arătat că anul acesta Cultura are alocat un buget de 600 milioane de lei, reprezentând 0,08 % din PIB, mult mai puţin decât media europeană de 1%.

Guvernul a strâns cu 4 miliarde de lei mai puţin TVA decât şi-a asumat în buget (Ziarul Financiar)

ANAF a colectat TVA de doar 50,8 mld. lei, deşi prognozase că va aduna 54,6 mld. lei. Consumul însă a crescut cu 7,2% anul trecut. Veniturile din TVA au scăzut în 2014 pentru prima dată din 2009 încoace.
 

 
Revista presei româneşti din 30 ianuarie