Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea greșeală a lui Traian Băsescu. 10 ani de mandat sau cum se ajunge de la Președinte-jucător la Președinte-vinovat (EVZ)

Cazul care n-a vrut să moară (Gazeta Sporturilor) - Elena Udrea: Orice e posibil, inclusiv să fiu arestată (Gândul) - Feţele SRI (Jurnalul Naţional) - Ţara mea. Ţara mea? (Adevărul)

Cazul care n-a vrut să moară (Gazeta Sporturilor)

În curînd se vor împlini 4 ani de cînd Gazeta Sporturilor a pornit investigația jurnalistică “Gala Bute”. Ieri, DNA a anunțat că Elena Udrea și Ion Ariton vor fi urmăriți penal, cazul fiind finalizat într-un climat de război civil.
“Cea mai importantă contribuţie la săvârșirea acestor fapte și la producerea rezultatului aparţine ministrului dezvoltării regionale și turismului de la acea dată, Udrea Elena”.
Așa sună o frază din referatul prin care procurorii anticorupţie cer Parlamentului ridicarea imunităţii pentru urmărirea penală a foștilor miniștri Elena Udrea și Ion Ariton.
Oamenii obișnuiţi rostiseră această frază cu trei ani și 7 luni în urmă. Pe 9 iulie 2011, Elena Udrea fusese huiduită la Romexpo de mii de spectatori ai meciului Bute – Mendy… Povestea dosarului care n-a vrut să moară este reluată astăzi în Gazetă. Dealtfel, ziarul sportiv titrează azi pe prima pagină: Cereţi-i scuze lui Bute şi daţi-ne banii înapoi!

Elena Udrea: Orice e posibil, inclusiv să fiu arestată (Gândul)

După o săptămână în care a fost acuzată de spălare de bani în dosarul Microsoft şi de abuz în serviciu în cazul Galei Bute, Elena Udrea susţine că se aşteaptă inclusiv să fie arestată. „Orice e posibil”, a comentat ea la GÂNDUL LIVE. Elena Udrea a reluat acuzaţiile la adresa lui Florian Coldea care i-ar fi cerut bani fostului său soţ, Dorin Cocoş, pentru televiziunea lui Sebastian Ghiţă, precum şi faptul că şeful SRI dezvoltă o campanie de denigrare împotriva sa.

Feţele SRI (Jurnalul Naţional)

Scandalul ridică mari semne de întrebare. Cum a funcţionat SRI în ultimii 10 ani? A fost un serviciu în slujba ţării, a intereselor naţionale de securitate, cum s-a impus ca un partener loial în ansamblul insituţiilor similare din interiorul NATO? Există fără îndoială un răspuns pozitiv la acest capitol: Omul din vitrină, atlantistul Maior, a fost figura “constituţională” a SRI.
Sub umbrela acestor mari angajamente, SRI a derapat, ieşind de sub litera obligaţiilor legale şi a devenit o unealtă în slujba intereselor regimului Băsescu? Anchetele cu partenerii din DNA pentru distrugerea adversarilor politici, înţesarea redacţiilor şi a altor instituţii cu ofiţeri acoperiţi, dezvoltarea unor spaţii de protejare a corupţiei interne, operaţiuni de manipulare- iată fapte ce stau în cârca interimarului cu trei stele. Generalul Petreus, ajuns şeful CIA, a demisionat pentru o aventură extraconjugală şi este acum pus sub acuzare de FBI. Care va fi finalul în scandalul de pe Dâmboviţa?

Marea greșeală a lui Traian Băsescu. 10 ani de mandat sau cum se ajunge de la Președinte-jucător la Președinte-vinovat (EVZ)

Traian Băsescu tace, iar toată lumea se întreabă de ce tace. Cred că se uită zi de zi la televizor și se întreabă când se va ajunge la concluzia că cei 10 ani de mandat prezidențial au fost o mare greșeală. Când (toți) analiștii îl vor considera principalul vinovat pentru ceea ce se întâmplă acum. Cu atât mai mult cu cât Ion Iliescu și Emil Constantinescu n-au avut parte de un asemenea final de carieră prezidențială. Au plecat liniștiți acasă, cu ceva tinichele zornăind în urmă, dar nimic care să-i deranjeze fundamental.
Marea realizare a mandatului lui Traian Băsescu este aceeea că s-a aplicat Legea. Misiunea sa fusese să dea României instituții puternice și izbândise, chiar dacă a trebuit să treacă prin momente crâncene. Deocamdată suntem bombardați cu știri și este misiunea Sistemului să ne spună ce este adevărat sau nu. Și sunt convins că se va întâmpla acest lucru. Mai devreme sau mai târziu, scrie Dan Andronic în editorialul EVZ.

Ţara mea. Ţara mea? (Adevărul)

Filozoful Andrei Pleşu notează "Trăiesc într-un loc pe care nu-l mai pot resimţi ca fiind „al meu”. Ceea ce se petrece în instituţiile fundamentale ale ţării, ceea ce văd pe toate canalele de televiziune, ceea ce aflu din ziare, toate mă fac să cred că ţara mea nu mai are mare legătură cu mine. E ţara altora: a unei reţele de indivizi care au ajuns la vîrf prin grosolane manevre de partid, de familie şi de gaşcă. Faţă de ţara „lor” mă simt nu numai străin, ci pur şi simplu ameninţat… Se fură lacom, se fură obraznic, se fură iresponsabil, pînă la pierderea instinctului de conservare. Infractorii se simt infailibili, invulnerabili, nemuritori. Dacă sunt prinşi, se declară victimele unor manevre politice. Încearcă, eventual, să scape, turnîndu-se între ei". Integral în Adevărul.
 

 

 
Revista presei românești cu Magda Prelipceanu