Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine pică de la putere intră-n dubă? (Gândul)

Avocatul interlopilor şi un ex-procuror, apărătorii fostei “Blonde de la Cotroceni” (Adevărul) - Premierul Ponta şi preşedintele Johannis bat la uşa marilor puteri (Ziarul Financiar) - Cine deține cheia averilor românești ascunse în Elveția (Evenimentul Zilei) - Hrebenciuc a avut conturi secrete la HSBC (Jurnalul Naţional) - Escaladarea războiului din Ucraina prinde România într-un moment de maximă vulnerabilitate (România Liberă)

Elena Udrea a fost reţinută de DNA (Gândul)

Elena Udrea a fost reţinută aseară, pentru 24 de ore, de procurorii DNA, urmând ca astăzi să fie prezentată instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Măsura a fost dispusă în dosarul „Microsoft” în care fostul ministru este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. „Pot pune cătuşe Elenei Udrea, dar nu pot pune cătuşe adevărului”, a spus Elena Udrea, care a fost scoasă cu cătuşe din sediul DNA. Când a intrat însă în arestul Poliţiei Capitalei Udrea nu mai era încătuşată.
Cine pică de la putere intră-n dubă? întreabă jurnalistul Gândul Alex Livadaru. Realizările DNA sunt demne de toată aprecierea. Şi totuşi, marile anchete urmează aceeaşi matrice.  Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Adriean Videanu şi în ultimul caz Elena Udrea sunt doar câteva exemple de cercetări, reţineri, arestări şi condamnări făcute după ce au nu au mai fost la guvernare sau imediat ce au picat în dizgraţia celor aflaţi la putere. Despre "Gala Bute” şi presupusele nereguli de acolo au scris ziare şi zeci de website-uri. Despre puterea excesivă a Elenei Udrea se ştia peste tot, pe toate holurile- de la Guvern (acolo i se spunea "Doamna” în timpul lui Emil Boc), până la Cotroceni sau secretariatele ministerelor. Întrebarea de bun simţ la care DNA ar trebui să găsească un moment de respiro şi să răspundă este de ce e nevoie de 10 ani ca să cercetezi, să anchetezi sau să arestezi un parlamentar sau un ministru.

Avocatul interlopilor şi un ex-procuror, apărătorii fostei “Blonde de la Cotroceni” (Adevărul)

Decanul Baroului Iaşi, avocatul Marius Striblea, unul dintre cei mai cunoscuţi din breaslă din zona Moldovei, o reprezintă pe Elena Udrea în dosarele instrumentate de DNA împotriva sa. Celălalt apărător este Alexandru Chiciu, transformat în avocat după ce a lucrat ca procuror în fostul Parchet Naţional Anticorupţie. În portofoliul de clienţi ai lui Chiciu se află nume precum Monica Iacob Ritdzi, Ovidiu Tender, George Becali, afaceristul Sorin Ovidiu Vântu, fostul judecător CSM, Toni Neacşu, ex-deputatul Mihai Boldea, Stamen Stancev sau Petromservice.

Premierul Ponta şi preşedintele Johannis bat la uşa marilor puteri (Ziarul Financiar)

Premierul Victor Ponta a plecat aseară în Statele Unite ale Americii cu scopul declarat de a găsi investitori, în vreme ce preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat ieri în vizită în Franţa, aceste două ţări fiind de importanţă majoră pentru România, dar care, într-un singur an, 2013, şi-au redus investiţiile în economia locală, împreună, cu 1,5 miliarde de euro.
În 2013, ultimele date disponibile la BNR, investiţiile americane în România s-au redus cu 800 de milioane de euro, iar cele franceze cu 700 de milioane de euro. Cu ambele state România are încheiate „parteneriate stra­tegice“, însă ele, din punct de vedere economic, au contat prea puţin. SUA nu au de trei ani un ambasador la Bucureşti, americanii sunt abia pe locul al 13 în topul investitorilor străini, cu un stoc al investiţiilor de doar un miliard de euro.
În privinţa Franţei, relaţiile politice sunt la cel mai jos nivel din istorie, principala dispută repre­zentând-o romii români rezidenţi în această ţară.

Cine deține cheia averilor românești ascunse în Elveția (Evenimentul Zilei)

„Evenimentul Zilei” a aflat, din surse confidențiale, că unul dintre foștii directori ai băncii Clariden ar avea cunoștință despre banii depozitați în Elveția de afaceriști români. Acesta ar fi Miruna Ana Klaus. Românca plecată din țară de mai bine de un sfert de veac nu ar fi străină, spun sursele, de operațiunile de „depozitare” în băncile elvețiene ale averilor mai multor oameni de afaceri sau politicieni din România, precum Dinu Patriciu, Cristi Borcea, Sergiu Sechelariu și alții.

Hrebenciuc a avut conturi secrete la HSBC. Dezvăluirea, în cadrul scandalului SwissLeaks, vine de la RISE Project (Jurnalul Naţional)

RISE Project va prezenta în zilele următoare numele unor personaje din politica şi afacerile româneşti care au deţinut conturi secrete în filiala băncii HSBC din Elveţia, anunţă site-ul organizaţiei media.
Documentele văzute de reporterii RISE acoperă intervalul 1974-2007 şi fac parte dintr-un set de mii de acte bancare care detaliază transferuri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari şi care dezvăluie numele unor criminali, evazionişti, politicieni, celebrităţi sau oameni de afaceri din toată lumea.

Escaladarea războiului din Ucraina prinde România într-un moment de maximă vulnerabilitate (România Liberă)

Dacă Putin nu cedează, orice deznodământ este posibil, inclusiv un război în toată legea la granița României. La București, avem un guvern slab și compromis, un președinte nou ezitant și nesigur, servicii secrete zguduite de scandaluri și o armată mai puțin pregătită ca oricând să facă față unei Rusii agresive.

 
Revista presei româneşti din 11 februarie