Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu mâinile curate şi cu degetul la nas (Adevărul)

Elena Udrea a fost arestată (Gândul) - Viitoarea lege a alegerilor, la cheremul PSD (România Liberă) - Bucureștenii, la mâna Mafiei parcagiilor" (EVZ)

Elena Udrea a fost arestată (Gândul)

Elena Udrea a fost arestată pentru 30 de zile de Înlta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Microsoft. La scurt timp, pe contul de Facebook al Elenei Udrea a apărut un mesaj în care aceasta vorbeşte despre o „veste rea şi o veste bună”.
„Vestea rea este că s-a dispus arestarea mea preventivă pentru 30 de zile... Vestea bună este că acuzaţiile de spălare de bani au căzut”, se arată în mesajul Elenei Udrea.
Elena Udrea a anunţat că va comunica în continuare cu prietenii de pe Facebook, mesajele urmân a fi transmise prin intermediul avocaţilor.
Elena Udrea este acuzată şi de faptul că a cerut şi primit de la Dinu Pescariu 500.000 euro ca să intervină în ancheta care îl privea pe acesta, fiind vorba exact de dosarul Microsoft. Procurorii susţin că Udrea a primit banii în tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014.
Procurorii DNA mai susţin că Elena Udrea şi “alte persoane din conducerea PDL” au făcut presiuni la adresalui Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor pentru a încheia noi contracte cu compania Fujitsu Siemens Computers, compania care era intermediarul licenţelor Microsoft.

Cu mâinile curate şi cu degetul la nas (Adevărul)

Datorită activităţii DNA se vorbeşte mult despre o adevărată “curăţenie în politica românească”. Se prea poate, dar e abia începutul, scrie Mircea Vasilescu. Nu e suficient să scăpăm de politicienii vechi, hârşiţi în rele, ci să punem alţii noi în loc. Iar asta nu mai depinde de DNA şi de Justiţie.
Acum mai bine de 20 de ani, în Italia izbucnea scandalul “mani pulite” (“cu mâinile curate”). Pornind de la un caz de finanţare ilegală a unui partid politic, procurorul Antonio Di Pietro (eşuat, mai târziu, în politică) a dezvăluit maladia întregului sistem politic italian. În câţiva ani, s-au prăbuşit toate partidele din Italia postbelică. Pe lângă arestările “eccellenti” (cum le-au botezat italienii) şi procesele în care au fost implicaţi politicieni de tot felul, a contat foarte mult în prăbuşirea sistemului şi reacţia opiniei publice. Aceasta a fost uriaşă, presa şi-a făcut propriile investigaţii şi anchete, cetăţenii au ieşit de multe ori în stradă pentru a susţine acţiunile justiţiei.
Putem învăţa ceva din această poveste? Dacă vrem, da. E nevoie de o schimbare serioasă în legislaţia privind finanţarea partidelor politice. Integral în Adevărul.

Viitoarea lege a alegerilor, la cheremul PSD (România Liberă)

Numărul parlamentarilor care vor fi aleşi în viitoarea legislatură va fi unul fix, potrivit deciziei Comisiei de cod electoral. Specialiștii în legislație electorală susțin că este o tentativă de întoarcere la votul pe listă de partid, pentru că sistemul actual și cel mixt presupun un număr variabil de parlamentari. Iniţial, PSD a anunţat că vrea un sistem mixt de tip german. Între partide există un consens tacit privind eludarea referendumului din 2009, când românii au optat pentru 300 de parlamentari. Primarii vor fi aleşi într-un singur tur, ceea ce le scade legitimitatea, dar avantajează partidul cu cei mai mulţi edili, adică PSD. Ce se întâmplă cu votul pentru diaspora? Momentan, nu mare lucru.

Bucureștenii, la mâna Mafiei parcagiilor" (EVZ)

Primăria Capitalei a pierdut 5 milioane de euro din parcările de suprafață. De patru ani, mii de locuri de parcare sunt lăsate de izbeliște de șefii de la Administrația Străzilor București. Ele sunt gestionate de o adevărată mafie, care a încasat banii, ilegal.Or, din acele sume, dacă ar fi intrat în vistieria Municipalității, s-ar fi putut astupa gropi de pe marile artere sau amenaja alte locuri de parcare.

 
Revista presei româneşti din 12 februarie