Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ţinta Schengen: un OK formal, un refuz repetitiv. De ce? (Adevărul)

Ce este de făcut pentru o Românie prosperă. 12 paşi în viziunea Societăţii Academice Române (Adevărul) - Zeci de milioane de euro, pierduți pe «Retrocedări». Instituțiile fiscale nu pot recupera banii încasați ilegal de „rechinii imobiliari” (EVZ) - Vom găsi sau nu medicamente mai ieftine în farmacii din 10 martie? Cum răspund reprezentanţii companiilor farmaceutice (Gândul) - Atac PNL la pachet: Ciorbea și ordonanțele  (România Liberă)

Ţinta Schengen: un OK formal, un refuz repetitiv. De ce? (Adevărul)

Chiar, nu vi se pare ciudat? întreabă jurnalistul Cristian Unteanu. “Refuzul e clar, an după  an, în condiţiile în care, politicos, diplomatic şi la vedere, cât mai la vedere, s-au multiplicat mesajele, rezoluţiile, luările de poziţie ale Comisiei Europene, Parlamentului şi Consiliului European zicând că da, indubitabil, România îndeplineşte criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen. Şi atunci, de ce le e frică?
România şi Bulgaria nu constituie acum principalele rute de de transport folosite intens de „luptătorii străini” fanaticii islamişti recrutaţi în Europa , dar tendinţa este în creştere şi, se măreşte considerabil, în contextul actual, vulnerabilitatea pe care o constituie frotiera Ucraina-Republica Moldova-Marea Negră în cazul în care România se va învecina direct cu o zonă de conflict deschis.
De ce oare politicienii noştri nu vor să vorbească despre acest subiect de maximă urgenţă pentru interesele porofunde ale Europei şi României?” 

Ce este de făcut pentru o Românie prosperă. 12 paşi în viziunea Societăţii Academice Române (Adevărul)

Reducerea taxelor pentru cei cu venituri mici, implicarea băncilor în lupta împotriva evaziunii fiscale, eficientizarea achiziţiilor publice sau impunerea de termene clare pentru realizarea autostrăzilor sunt principalele măsuri recomandate într-un raport al Societăţii Academice Române (SAR) pentru dezvoltarea României. Printre cele 12 măsuri se mai numără şi subvenţionarea producătorilor mici de energie, în special cei pe biomasă, dar şi un sistem flexibil de redevenţe, care să împace şi nevoile bugetului, dar şi necesarul de investiţii în domeniu.

Zeci de milioane de euro, pierduți pe «Retrocedări». Instituțiile fiscale nu pot recupera banii încasați ilegal de „rechinii imobiliari” (EVZ)

Autoritatea care ar trebui să le dea înapoi proprietățile celor care au rămas fără ele pe vremea comuniștilor se luptă să recupereze milioane de euro încasate ilegal de cei care s-au dat falși proprietari. Deși au decizii judecătorești, șefii Autorității se pare că se luptă cu mori de vânt. 80% dintre dosarele soluționate de autoritatea de despăgubire nu aveau atașate certificatele de moștenitor. Șeful ANRP, George Băeșu, susține că cei care au înșelat instituția au fost ajutați de executori judecătorești, unii au obținut mai multe despăgubiri în baza unor retrocedări ilegale, alții au primit despăgubiri supraevaluate - cum este cazul prezentat de procurorii DNA în dosarul în care este implicată și fosta șefă DIICOT, Alina Bica, - iar alții au luat bani fără a avea acte care să dovedească că sunt într-adevăr foști proprietari. 

Vom găsi sau nu medicamente mai ieftine în farmacii din 10 martie? Cum răspund reprezentanţii companiilor farmaceutice (Gândul)

Peste două săptămâni, românii ar trebui să găsească medicamente mai ieftine în farmacii. Anunţul a fost făcut la începutul săptămânii de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, dar reprezentanţii companiilor farmaceutice au contrazis autorităţile, spunând că termenul este unul scurt şi nerealist. În România, medicamentele eliberate în baza unei reţete au cel mai mic preţ din cele 12 ţări de referinţă” a declarat la Gândul LIVE  Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Atac PNL la pachet: Ciorbea și ordonanțele  (România Liberă)

Parlamentarii PNL au inițiat o propunere legislativă care introduce drept condiție pentru revocarea din funcție a Avocatului Poporului situația în care acesta refuză să conteste ordonanțe ale Guvernului, care se dovedesc ulterior neconstituționale prin decizii ale Curții Constituționale (CCR). De asemenea, viceliderul grupului PNL, Mircea Toader, a reiterat faptul că liberalii vor începe procedurile pentru demiterea actualului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea.

 
Revista presei româneşti din 27 februarie