Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România are Proiect de Ţară (Adevărul)

Ce se urmărește prin ținerea în pușcărie a Elenei Udrea? Forțarea Elenei să-l denunțe pe Traian Băsescu (EVZ) - „Prioritatea zero“ după alegeri. Ce s-a întâmplat cu votul diasporei (România Liberă) - Gerea: FMI nu poate da preţul gazelor (Jurnalul Naţional)

România are Proiect de Ţară (Adevărul)

"România şi-a găsit un nou proiect de ţară: puşcării la cele mai înalte standarde de civilizaţie şi confort.
De ce? Simplu, pentru că o bună parte dintre membrii găştii politico-economice care au devalizat banii din biruri - făcând să nu avem şcoli, spitale, canalizări sau şosele – au început să intre în puşcării. Şi le e greu. Nu suportă, fiind obişnuiţi cu luxul.
Aşa erau puşcăriile şi-n urmă cu 10 ani, de exemplu. Dar pe vremea aia era de neconceput să găzduiască vreun guzgan important. Mergeau doar infractorii obişnuiţi. Şi de demnitatea ăstora, zău că nu ne păsa.
O ţară, ca şi un om sau o familie, trebuie să-şi stabilească priorităţile. Ori noi, cei care plătim taxe fără să avem şcoli, spitale, canalizare sau şosele, suntem familiarizaţi cu situaţia asta. În timp ce şefii mafiei politico-economice române nu. Aşa că pare, nu-i aşa, în firea lucrurilor să punem pe lista de priorităţi problema puşcăriilor", notează Călin Nicolescu, redactor şef adjunct Adevărul.

Ce se urmărește prin ținerea în pușcărie a Elenei Udrea? (EVZ)

"Vestea arestului preventiv de 30 de zile pentru Elena Udrea nu m-a surprins", scrie jurnalistul Ion Cristoiu. Î"nclin să cred că nici pe ea. Din Spovedanii, din Jurnal, din Denunț se vede clar că pentru Elena Udrea tot ce i se întîmplă ține de politic şi nu de juridic.
Avem tot dreptul să ne întrebăm nu dacă e sau nu justificată arestarea preventivă pe 30 de zile, ci care dintre aceste scopuri s-a urmărit prin arestarea ei pe 30 de zile şi tare mă tem că pe încă vreun an:
- Blocarea oricărei tentative a Elenei Udrea de a face dezvăluiri primejdioase despre binomul SRI-DNA. Din puşcărie e mai greu să apari la televizor.
- Destructurarea personalității Elena Udrea astfel încît să recunoască, pentru a ieşi din puşcărie, şi ceea ce n-a făcut.
- Forțarea Elenei să-l denunțe pe Traian Băsescu". Integral în Evenimentul Zilei.

„Prioritatea zero“ după alegeri. Ce s-a întâmplat cu votul diasporei (România Liberă)

La patru luni de la scandalul legat de votul din diaspora, România nu are încă o lege a votului prin corespondență. Mai mult, comisia înființată special pentru această lege nu a început încă lucrul efectiv, pe proiect. În schimb, parlamentarii și-au asigurat, de la buget, în jur de 11 milioane de euro pentru alegerea viitorului Legislativ și a viitorului președinte.
Situația a fost provocată de o serie de decizii dirijate de majoritatea din jurul PSD din Comisia de cod electoral, condusă de Valeriu Zgonea (PSD).

Se dă următoarea problemă: Un profesor şi un medic vor să se mute la curte, în Pipera. La fel şi preşedintele şi premierul. Câţi ani ar trebui să economisească fiecare pentru a-şi cumpăra o casă (Gândul)

Preşedintele României şi-ar putea cumpăra o casă în Pipera dacă ar economisi tot salariul său timp de aproape 10 ani, de şase ori mai repede decât un chelner sau un recepţioner care ar avea nevoie de 59 de ani pentru a plăti o casă cu patru camere în nordul Capitalei, reiese din calculele gândul pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) şi ale portalurilor de imobiliare.
Un medic la stat sau un profesor ar avea nevoie de peste 40 de ani pentru a se bucura de o casă cu o suprafaţă de 170 de metri pătraţi în Pipera. Calculele au ţinut cont de un preţ mediu de 1.000 de euro pe metru pătrat şi un curs mediu de schimb de 4,42 lei/euro. Totodată, nu au fost incluse eventuale creşteri salariale faţă de nivelul înregistrat la finele anului trecut.

Gerea: FMI nu poate da preţul gazelor (Jurnalul Naţional)

Preţul gazelor naturale nu va creşte aşa cum era stabilit în calendarul iniţial de liberalizare a gazelor naturale ci de la 1 iunie, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri prezent la Interviurile Jurnalul. Ministrul spune că actualul Guvern şi-a dorit “o creştere mai lină, suportabilă pentru populaţie. Un ritm anual de creştere a preţurilor ar putea fi de 5%, dar nivelul nu s-a stabilit încă.
 

Revista presei româneşti din 6 martie