Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurorii au așteptat 25 de ani ca să trimită în judecată un grup de octogenari, în frunte cu Ion Iliescu, pentru crimele de la Mineriada din 1990 (EVZ)

Păcatele pe care le mai are de spălat Biserica pentru ora de religie (România liberă) - Se cere oră de educaţie rutieră obligatorie în şcoli (Jurnalul Naţional) - MOARTEA DOAMNEI CALOIAN: ”Omul acesta a mers printre sute de oameni, în tălpile goale. Nu a oprit-o nimeni” (Gândul)

Procurorii au așteptat 25 de ani ca să trimită în judecată un grup de octogenari, în frunte cu Ion Iliescu, pentru crimele de la Mineriada din 1990 (EVZ)

Curtea Supremă a redeschis, ieri, ancheta în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, prin decizia luată judecătorii au decis reînceperea urmăririi penale față de Ion Iliescu, Virgil Măgureanu și mai mulți ofi țeri superiori. La 25 de ani de când minerii au „plantat panseluțe” în Piața Universității, dosarul „Mineriadei” soldată cu șase morți și 18 răniți se redeschide, la cererea CEDO.
Președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor din România”, Viorel Ene, este nemulțumit și de faptul că dosarul „Mineriadei” este redeschis doar parțial: „Este doar cel care privește morții și răniții din 13-15... Dar mai sunt alte trei dosare! Unul care privește relele tratamente din unitățile militare, în care e implicat generalul Victor Athanasie Stănculescu. Că a găzduit și echipat cu uniforme militare o mie de mineri ce urmau să constituie Garda Națională sub conducerea directă a lui Ion Iliescu. Mai e și dosarul aducerii trenurilor cu mineri în București și altul cu pontarea fictivă a acestora la locul de muncă” spune Ene.

Ion Iliescu, despre Mineriada din iunie ‘90: „Minerii meritau mulţumiri. Au fost solidari cu populaţia Capitalei“ (Adevărul)

Într-unul dintre puţinele interviuri în care a vorbit pe larg despre fenomenul Piaţa Universităţii şi despre Mineriada din 13-15 iunie 1990, acordat reporterilor „Adevărul“ în mai 2010, Ion Iliescu aproape că le-a mai mulţumit o dată minerilor pentru că au bătut oameni în centrul Bucureştiului. n cadrul discuţiei, Iliescu a declarat în premieră un lucru care-l incriminează grav: deplasarea minerilor în Capitală s-a făcut cu sprijinul organizaţiilor FSN din ţară. Cât despre miile de români care au plecat din România după acea sângeroasă Mineriadă, mulţi dintre ei intelecuali de calibru, Iliescu spune că „au plecat cei care s-au simţit cu musca pe căciulă“.
Ieri, fostul preşedinte Ion Iliescu s-a rezumat să spună: „Nu comentez“.

Păcatele pe care le mai are de spălat Biserica pentru ora de religie (România liberă)

Aproape 90 la sută dintre elevi vor continua să participe la ora de religie. Biserica Ortodoxă Română iese astfel victorioasă în disputa care a împărțit țara în două. Dar ce vor învăța copiii români la ora de religie de acum încolo? Unde este locul potrivit pentru „Tatăl nostru“ și „Înger, îngerașul meu?“ La școală sau la biserică?

Se cere oră de educaţie rutieră obligatorie în şcoli (Jurnalul Naţional)

Două ONG-uri, ActiveWatch şi Organizaţia Transportului Alternativ in Romania (OPTAR), atrag atenţia ca, desi prevazute prin lege ca fiind obligatorii, orele de educaţie rutieră lipsesc din şcolile din România. Timp de 13 ani, ora de educaţie rutieră nu a avut nicio şansă, chiar dacă legea spune că ea trebuie să se desfăşoare obligatoriu, cel puţin o oră pe săptămână. Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă nerespectarea obligatiilor de a efectua orele de educaţie rutieră în unităţile de învăţământ, spune Codul Rutier.

MOARTEA DOAMNEI CALOIAN: ”Omul acesta a mers printre sute de oameni, în tălpile goale. Nu a oprit-o nimeni” (Gândul)

O bunică de 83 de ani din Brăila a venit în urmă cu câteva săptămâni în vizită la nepoata ei care locuieşte în Braşov. O însoţea fiica ei. În noaptea de vineri spre sâmbătă i s-a făcut rău, iar nepoata a chemat Ambulanţa care a transportat-o la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă. De aici a fost transferată la spitalul "Tractorul", o subunitate a spitalului de urgenţă, pentru alte investigaţii. La aproape 34 de ore, femeia a fost găsită moartă pe un câmp de la marginea oraşului, după ce fusese externată şi lăsată să plece singură din spital, în pijamele şi papuci de unică folosinţă, sâmbătă dimineaţă în jurul orei 7, când temperatura era de minius 3 grade Celsius. Cazul Ioanei Caloian nu poate fi pus însă numai pe seama unei culpe medicale, în cazul în care rezultatul autopsiei va dovedi că starea de sănătate a bătrânei nu permitea externarea, ci şi pe seama unei culpe morale şi umane. Cel puţin patru oameni ar fi putut să o oprească să plece din spital sau să alerteze autorităţile: medicul care a externat-o, agentul de pază al spitalului, infirmiera care a condus-o în staţia de taxiuri din apropiere şi taximetristul care a dat-o jos în momentul în care i-a spus că vrea să ajungă la Brăila. Niciunul nu a încercat sau nu a reuşit să o convingă să o aştepte pe fiica ei care se dusese să-i aducă câteva haine. Odată ieşită pe poarta spitalului, cu siguranţă, au văzut-o şi alţi oameni. Nimeni nu a încercat să afle însă mai multe despre o femeie care mergea pe stradă îmbrăcată în pijamele şi acoperită cu o pătură.
 

 
Revista presei românești din 10 martie