Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Patimile celui mai cinstit guvern (Adevărul)

Lupta împotriva corupției - pretextul ideal pentru răfuielile politice de tip mafiot (Evenimentul zilei) - România din cimitir produce mai mulţi bani (Ziarul financiar) - Maghiarii și legionarii au serbat 15 martie în realități paralele (România liberă) - HIV/SIDA: Anual, circa 1.000 de cazuri noi (Jurnalul naţional)

Patimile celui mai cinstit guvern (Adevărul)

La trei ani după ce Victor Ponta promitea cel mai cinstit guvern, 13 miniştri au avut sau au probleme penale. Ultimii doi sunt ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, anchetat pentru ilegalităţi comise când era primar la Slatina, şi Dan Şova, căruia i se cere arestarea după ce a încercat să măsluiască probe într-un dosar în care e deja inculpat. La presiunile preşedintelui Klaus Iohannis, ministrul Vâlcov şi-a dat demisia.
Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, se întâlnea cu primarul Slatinei, Mirel Prina, şi cu afaceristul Lucian Petruţ Şuşală în cimitir, conform referatului cu propunere de arestare emis de DNA pe numele ultimilor doi. Acesta era doar unul dintre locurile în care Vâlcov a primit sume de bani cuprinse între 400.000 şi un milion de lei.

Lupta împotriva corupției - pretextul ideal pentru răfuielile politice de tip mafiot (Evenimentul zilei)

Jurnalistul Ion Cristoiu reface şirul evenimentelor de vineri. “Vineri dimineața, a doua zi de după înhățarea lui Marian Vanghelie, DNA anunță că a trimis Senatului cererea de arestare preventivă a lui Dan Șova, într-un Dosar care-l atinge și pe Victor Ponta într-un fel. Lectura cererii arată clar că e o vorba de o faptă din 2010. După 5 ani, DNA o scoate la iveală. Seara, ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, cel care e se află pe baricadele Codului fiscal, e luat pe sus la ieșirea de la B1 TV. Acuzația se referă la o faptă petrecută în 2009, cu șase ani în urmă,  pe vremea cînd era primar....
În răfuiala politică de tip mafiot în numele luptei împotriva corupției, cele două proprietare de cătușe - Parchetul General și DNA -  joacă rolul asasinilor plătiți din filmele cu mafioți.
Parchetul General arestează pe dușmanii lui Victor Ponta. DNA îi arestează pe dușmanii lui Klaus Iohannis.
A mai rămas Parchetul Militar.” Comentariul lui Ion Cristoiu este integral în Evenimentul zilei.

România din cimitir produce mai mulţi bani (Ziarul financiar)

"Unii din voi visaţi să cuceriţi pieţele cu ideile, inteligenţa şi produsele voastre, concurând cu toată lumea. Alţii îşi câştigă existenţa din şpăgile negociate în cimitire, din banii voştri. Ironia este că cei din urmă câştigă mai mult", scrie în editorial directorul editorial al publicaţiei, Cristian Hostiuc. "Într-un an bugetul României are în dreptul poziţiei – Achiziţii de bunuri şi servicii – 39 de miliarde de lei, iar în dreptul poziţiei – Cheltuieli de capital – 17 miliarde de lei. Dacă luăm ca reper taxa de 20%, rezultă o sumă de 11 miliarde de lei, adică 2,6 miliarde de euro pe an. De aici se înfruptă toată clasa politică, indiferent dacă sunt la putere sau opoziţie, împreună cu firmele şi clanurile lor. Tot de aici s-au înfruptat şi cei din dosarul Microsoft sub ochii fericiţi ai americanilor, care îşi vindeau produsele cu discount şi le vedeau trecute apoi în Bugetul României la preţuri duble. Iar americanii nu spuneau nimic. Dar aici sunt banii voştri, pe care îi plătiţi lună de lună, fie prin impozitele şi taxele pe salarii, fie prin TVA, accize, taxa pe stâlp, etc. De aceea TVA-ul este la 24%, sau costul total al forţei de muncă este de 55% sau euroacciza este 7 eurocenţi pe litrul de benzină".

Maghiarii și legionarii au serbat 15 martie în realități paralele (România liberă)

Serbarea zilei de 15 martie, când maghiarii aniversează izbucnirea Revoluției de la 1848 la Budapesta, a avut loc în acest an fără nici un fel de incidente. Lipsită de orice miză electorală, serbarea Zilei Libertății Maghiarilor de Pretutindeni a avut loc absolut pașnic, cu toate că, la Cluj-Napoca, o serie de militanți ai organi­zației legionare Noua Dreaptă au organizat un marș care ar fi trebuit să marcheze victoria revoluționarilor români împotriva celor maghiari. În timp ce liderii maghiarilor ardeleni au transmis românilor mesajul „Fraternitate“, liderii Noii Drepte au transmis sec de la Cluj: „Transilvania nu există!“.

HIV/SIDA: Anual, circa 1.000 de cazuri noi (Jurnalul naţional)

De la 720-750 de cazuri noi de HIV/SIDA, depistate în anii anteriori, s-a ajuns, la aproximativ 1.000, anual. 57% dintre acestea sunt bărbaţi între 25 şi 30 de ani, predominantă fiind transmiterea sexuală.
 

Revista presei româneşti din 16 martie