Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Horia Georgescu, arestat pentru 30 de zile: cum s-a ales praful de integritatea şefului ANI (Adevărul)

Radu Mazăre, eliberat de ÎCCJ. (EVZ) - Senatorii închid uşile în faţa procurorilor care vor arestarea lui Dan Şova (Gândul) - Băsescu, audiat în dosarul de şantaj (Jurnalul naţional) - Biserica decide ce învaţă elevii la religie, ministerul Educaţiei a pierdut orice control (România liberă)

Horia Georgescu, arestat pentru 30 de zile: cum s-a ales praful de integritatea şefului ANI (Adevărul)

Acuzat de abuz în serviciu, în cazul unor despăgubiri acordate de ANRP, preşedintele demisionar al ANI, Horia Georgescu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Georgescu este acuzat că, alături de alţi foşti membri ai comisiei pentru stabilirea despăgubirilor din ANRP, a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro. În ceea ce îi priveşte pe experţii evaluatori Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă, instanţa a dispus ca aceştia să fie cercetaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia poate fi contestată la aceeaşi instanţă, nefiind definitivă.

RADU MAZĂRE, ELIBERAT DE ÎCCJ. Instanța supremă a respins cererea DNA de arestare pentru trei infracțiuni de luare de mită (EVZ)

Radu Mazăre va fi cercetat în stare de libertate. O decizie surpriză care aruncă în aer un dosar DNA în care se vorbea de o mită uriașă.
Mazăre a luat mită din gunoaie, de la deputatul Eduard Martin. Primarul Constanței și-a obligat alegătorii să plătească o taxă record pe gunoi, de 10 lei pe lună, din care edilului i-ar fi revenit șapte milioane de euro. Deputatul Eduard Martin, cunoscut ca „stăpânul gunoaielor din Constanţa”,  este acţionar la „Polaris M Holding” SRL. Înțelegerea contractuală cu Primăria a prevăzut delegarea serviciului de salubrizare pentru 25 de ani către Polaris, la un cost de 335 milioane de euro.

Senatorii închid uşile în faţa procurorilor care vor arestarea lui Dan Şova. „Valul de cereri ale DNA din ultima perioadă face rău imaginii României” (Gândul)

Mai bine de opt ore în spatele unor uşi închise, atât a stat senatorul PSD Dan Şova, acuzat de abuz în serviciu, la comisia juridică, timp în care şi-a consultat dosarul instrumentat de DNA. Mai mult de o oră pentru fiecare volum din cele şase, care însumează aproximativ 1.800 de pagini. "Cred că doar dosarul domnului Vosganian era mai mare", a recunoscut senatoarea PNL Vasilica Miron, membră în comisia juridică. După aproape opt ore şi doar două pauze scurte, Şova a avut o singură remarcă: ”acuzaţiile sunt neîntemeiate”.

Băsescu, audiat în dosarul de şantaj (Jurnalul naţional)

Traian Băsescu va fi audiat azi, în calitate de suspect, de procurorii Parchetului de pe lângă instanţa supremă în dosarul în care senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea îl acuză pe fostul şef al statului de ameninţare şi şantaj. Dosarul a fost deschis în aprilie 2014. La vremea respectivă Băsescu afirmase despre Gabriela Firea, membră în comisia de anchetă Nana, că "mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu-l mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu. Dosarul a fost suspendat deoarece Băsescu avea imunitate prezidenţială. Dosarul a fost redeschis la o săptămână după ce Băsescu şi-a încheiat mandatul.

Biserica decide ce învaţă elevii la religie, ministerul Educaţiei a pierdut orice control (România liberă)

Elevii de cult ortodox învață religie după materiale didactice scrise și editate de preoți, teologi și consilieri ai Bisericii. Materialele nu sunt avizate de Ministerul Educației, singura „binecuvântare“ venind de la Biserica Ortodoxă Română, iar 80 la sută din piața auxiliarelor pentru ora de religie este deținută de editura unui consilier al Arhiepiscopiei Iașilor.

 
Revista presei româneşti din 18 martie