Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În PSD mocnește revoluția anti-DNA. ”Marțea Neagră” are mari șanse să se întoarcă (EVZ)

PSD a îngenuncheat în fața lui Ponta (România liberă) - Lipsa vaccinării, risc de epidemii (Adevărul) - Cel mai bun sistem de învăţământ din lume scoate materiile clasice din programă (Gândul)

PSD a îngenuncheat în fața lui Ponta (România liberă)

Cu o opoziție „impotentă“, după cum a caracterizat-o el însuși, și cu puținii adversari din partid reduși la tăcere, Victor Ponta pare să fie mai liniștit ca niciodată în fruntea PSD și a Guvernului. Nu doar că nici un social-democrat nu îi mai cere explicații și demisia pentru pierderea prezidențialelor, dar, la Consiliul Național, premierul și-a impus, lejer, întreaga agendă.

În PSD mocnește revoluția anti-DNA. ”Marțea Neagră” are mari șanse să se întoarcă (EVZ)

Disprețul față de anticorupție a fost evident la ultimul Consiliu Național, scrie Silviu Sergiu.
Doi membri PSD au luat taurul de coarne și au dat frâu liber frustrărilor acumulate în PSD. Unul a fost senatorul Georgică Severin, care le-a cerut juriștilor PSD să modifice Codul Penal: ”Aș vrea foarte mult ca juriștii noștri să vină cu propuneri prin care, fără jenă că vor țipa unele ambasade sau vor striga unii deontologi apropiați de vechea putere, s-o spunem extrem de clar că avem nevoie de legi care să facă dreptate și nu răzbunare”.
Declarația lui Georgică Severin este, fără îndoială, o invitație de a repeta Marțea Neagră.
Cu siguranță, ambasadele au informații că agresiunea împotriva Justiției se apropie. Nu degeaba Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA la București și ambasador ad interim, a avertizat că instituțiile Justiției trebuie să fie lăsate să-și facă treaba libere de orice presiuni exterioare. În interviul acordat ”României libere”, Thompson a rostit această frază de vreo cinci ori, răspunzând la cinci întrebări diferite.

Lipsa vaccinării, risc de epidemii (Adevărul)

Rata vaccinării împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei a scăzut anul trecut sub 80% în unele zone din ţară, procent care creşte riscul de epidemie. Tot mai mulţi părinţi refuză imunizarea după ce ar fi auzit că vaccinarea este periculoasă pentru copii.

Cel mai bun sistem de învăţământ din lume scoate materiile clasice din programă (Gândul)

Sistemul de învăţământ finlandez, recunoscut ca fiind cel mai bun din lume, va cunoaşte în următorii ani una dintre cele mai radicale reforme prin care materii clasice precum matematica sau istoria vor fi eliminate şi înlocuite cu studiul unor teme sau fenomene. Promotorii acestei idei spun că schimbarea reprezintă de fapt o adaptare a educaţiei la felul în care a evoluat lumea în care trăim, în condiţiile în care pentru finlandezi principala menire a şcolii este de a-i pregăti pe copii pentru viitor. Asta în timp ce în România, educaţia rămâne un domeniu subfinanţat, în care nu s-a găsit încă o strategie coerentă pentru simplificarea programelor şi în care manualele digitale, impuse de noile realităţi sociale, au reprezentat o adevărată piatră de moară pentru oficialii de la minister.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu