Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce vrea să facă Iohannis cu România sau despre tactica ceaiului de mușețel (România liberă)

Topul DNA - cine, cât şi cum a primit mită (Capital) - O problemă strategică: lectura (Adevărul) - Încasările din TVA s-au majorat cu 20% în primele două luni ale anului (Ziarul financiar) - Prima generaţie fără pensie de stat (Jurnalul Naţional) - Surâsul Simonei (Gândul)

Ce vrea să facă Iohannis cu România sau despre tactica ceaiului de mușețel (România liberă)

"După mai bine de trei luni la Cotroceni, președintele știe exact cum nu vrea să fie, încercând să se definească prin opoziție cu Traian Băsescu.
La întrebarea ce vrea să facă pentru România, Klaus Iohannis nu pare să aibă prea multe răspunsuri", scrie Sabina Fati, redactor şef adjunct RL, în editorial. "După cele 100 de zile în care s-a acomodat cu funcția, prerogativele, consilierii și stufoasele rapoarte secrete pe care le primește zilnic, ne-am fi așteptat ca președintele să ne prezinte pe scurt cele 5 priorități ale țării și modalitățile prin care pot fi puse în practică. Viziunea sa asupra următorilor ani pe care îi va petrece în fruntea României fie nu există, fie rămâne bine ascunsă. Înainte de alegeri, spunea că se va concentra asupra problemelor din educație și diaspora, dar deocamdată nu are consilieri pentru niciunul dintre aceste domenii și nici măcar un obiectiv bine conturat în acest sens..." Integral în România liberă.

Topul DNA - cine, cât şi cum a primit mită (Capital)

Cele mai mari 30 de sume vehiculate în dosarele de luare de mită ale DNA totalizează peste 150 de milioane de euro. Este echivalentul a 12% din bugetul anual al Ministerului Sănătăţii.
clasamentul realizat de Capital prezintă o imagine terifiantă a modului în care corupţia a pus stăpânire pe politica, administraţia şi mediul de business din România.
Primul loc îi aparţine incontestabil celebrului primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, cu o şpagă-record de circa 90 de milioane de euro.

O problemă strategică: lectura (Adevărul)

"Cum se întîmplă adesea în România, un anumit subiect inflamează spiritele, e dezbătut cu mare tam-tam o vreme, apoi dispare fără să se fi ajuns la vreo concluzie, deşi e încă important. Aşa s-a întîmplat şi cu legea timbrului cultural. Deocamdată, nimeni nu mai vorbeşte despre asta. Dar legea încă aşteaptă să fie adoptată... Se estimează că piaţa de carte din România ar fi între 60 şi 150 de milioane de euro... Între timp, a apărut Barometrul de consum cultural pe 2014. 79% din cetăţenii ţării nu merg deloc la bibliotecă.
Scăderea cumpărării de cărţi şi nefrecventarea bibliotecilor (unde se poate citi pe gratis) creează o problemă strategică. Parlamentarii ar trebui mai degrabă să se gîndească la o lege pentru stimularea lecturii (şi, implicit, a pieţei de carte). Ar trebui să propună proiecte legislative nu pentru a muta un leu dintr-un buzunar în altul, ci pentru ca România să devină cu adevărat o societate a cunoaşterii. E în stare Parlamentul României de aşa ceva? Privind la calitatea intelectuală a multor parlamentari (inclusiv cei care susţin timbrul cultural), mă tem că nu", notează Mircea Vasilescu în Adevărul.

Prima generaţie fără pensie de stat. Previziuni sumbre pentru românii născuţi în ’60-’70 (Jurnalul Naţional)

Sistemul de pensii din România nu poate funcţiona doar din contribuţiile salariaţilor, un sfert din fondurile necesare fiind subvenţionate de la bugetul de stat. Anul acesta, deficitul va urca la 20 de miliarde de lei. Prognoza pe termen lung este şi mai neagră. Iar factorii care împing spre colaps sistemul de pensii sunt:
- în 15 ani, “decreţeii” ajung pensionari
- în România, pensia se bazează pe principiul solidarităţii
- suprataxarea încurajează munca la negru
- venituri mici şi greu de calculate
- combinaţia mulţi bătrâni, mulţi tineri şomeri
Rămân puţine soluţii pentru bătrâneţe.

Încasările din TVA s-au majorat cu 20% în primele două luni ale anului (Ziarul financiar)

În cifre absolute, este vorba de  1,6 miliarde de lei. Creşterea cu 20% a încasărilor din TVA este cea mai mare de după 2008. Întrebarea este dacă acest lucru este efectul înăspririi legislaţiei privind emiterea de bonuri fiscale şi al controalelor fiscului şi dacă tendinţa se va păstra tot anul.

Surâsul Simonei (Gândul)

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu face o cronică a meciul câştigat azi noapte de Simona Halep în faţa americancei Sloane Stephens cu  6-3, 7-5.
"Ce mă face fericit e psihicul ei în continuare stabil, indiferent de scor. Şi când a condus clar, şi când a fost în pericol să piardă controlul meciului,  a rămas calmă şi concentrată pe jocul ei.
Se întâmplă, deci, lucrul cel mai bun acum pentru Simona, înfruntarea cu Number One, Serena Williams, în semifinale la Miami, Premier Mandatory.  „N-am ce pierde, voi încerca tot ce ştiu, voi da tot ce pot în meciul cu ea. Am şansa mea!” a spus Simo, şi o cred.
Urmează un meci mare, haideţi să-l vedem cu toţii! Cu cât vom fi mai mulţi români în faţa televizoarelor, a calculatoarelor, cu atât o ajutăm să învingă!"