Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scăderea TVA la alimente. Câteva efecte economice şi politice (Hotnews.ro)

Reducerea TVA lasă 5 mld. lei în buzunarele consumatorilor dacă retailerii reduc preţurile (Ziarul financiar) - Traian Băsescu şi-a însuşit discursul PSD anti-Justiţie (Adevărul) - Interviu cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi: DNA nu mai are 4500 de dosare în lucru. Are 7000 (România liberă) - Situație DRAMATICĂ la Spitalul Regional Craiova. A picat linia de gardă a Oncologiei care deservește sudul țării (EVZ)

Reducerea TVA lasă 5 mld. lei în buzunarele consumatorilor dacă retailerii reduc preţurile (Ziarul financiar)

Guvernul a făcut o mişcare surpriză anunţând reducerea de la 1 iunie a TVA la 9% de la 24%, nu doar la alimentele de bază, ci pentru toate produsele agroalimentare, băuturile nealcoolice şi servicii din alimentaţia publică, fără dife­renţiere.
Dacă reducerea TVA se va vedea în întregime la raft, preţurile ar trebui să coboare cu 12%. Guvernul are curaj să scadă TVA pentru că veniturile pe primul trimestru au crescut cu 10%. Finanţele au încasat în T1 cu 5,4 mld. lei mai mult decât au cheltuit.Jucători din industria de profil, dar şi economiştii au calificat măsura drept foarte bună, deşi încă există reţineri faţă de sustenabilitatea unei astfel de măsuri.

Scaderea TVA la alimente. Citeva efecte economice si politice (Hotnews.ro)

In primul rind, decizia lui Victor Ponta ne arata un politician decis sa capitalizeze aceasta masura populara. Ca o consecinta logica, pare a fi invalidat scenariul des vehiculat in lumea politica potrivit caruia Ponta isi pregateste iesirea de la guvernare la finalul anului, pentru a pregati alegerile din 2016 din Opozitie. Ce rost ar mai avea sa iasa de la guvernare daca scaderea TVA la alimente se arata sustenabila si efectele vor fi vizibile pentru populatie si mediul de afaceri?
In al doilea rind, PNL incepe sa simta ca are adversar politic. Dupa trei ani in care guvernele Ponta au tot marit sau inventat taxe noi, a venit momentul in care Executivul considera ca isi permite sa inceapa masurile populare. Or, PNL nu mai poate merge mult timp pe mesajul ca scaderea taxelor e gresita (variatiuni pe aceasta tema, legate de oportunitate). PNL are acum un avantaj electoral pe care inca are timp sa-l transforme intr-o motiune de cenzura care sa dea jos Guvernul Ponta. Odata ce efectele scaderii TVA se vor vedea in cosul zilnic, va fi mult mai greu pentru liberali sa constitutie o noua majoritate in Parlament. Pentru PNL, urmatoarele doua luni par decisive daca vrea sa intre la guvernare.
Fara indoiala ca, timp de citeva zile, scaderea TVA va fi unul dintre principalele subiecte in presa, ceea ce inseamna un obiectiv major de comunicare atins de echipa premierului.

Traian Băsescu şi-a însuşit discursul PSD anti-Justiţie (Adevărul)

Fostul preşedinte a lansat un atac dur la adresa procurorilor, s-a arătat total împotriva arestărilor preventive şi a bagatelizat activitatea Laurei Codruţa Kovesi din fruntea DNA. Discursul etalat de Traian Băsescu este o copie neaşteptată a mesajului anti-Justiţie cu care ne-a obişnuit PSD.
Traian Băsescu a avut nevoie de numai un interviu pentru a-şi contrazice 10 ani de mandat prezidenţial. Fostul şef al statului i-a tras de urechi pe procurori, a ţinut să le amintească personajelor-cheie din lupta anti-corupţie că el i-a făcut oameni, mai pe scurt, s-a întors împotriva sistemului judiciar, pe care ani de-a rândul l-a lăudat.
De ce n-a vorbit Traian Băsescu despre problemele Justiţiei cât timp a fost la Cotroceni şi a făcut-o abia acum?

Interviu cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi: DNA nu mai are 4500 de dosare în lucru. Are 7000 (România liberă)

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru România liberă despre modul de lucru al DNA din ultima perioada si despre relația dintre SRI și DNA. Astfel, șefa Direcției Naționale Anticorupție a răspuns criticilor, inclusiv cele formulate de fostul președinte Traian Băsescu, și a clarificat planurile sale de viitor.

Situație DRAMATICĂ la Spitalul Regional Craiova. A picat linia de gardă a Oncologiei care deservește sudul țării (EVZ)

Criza de personal medical afectează tot mai multe unități medicale. La spitalul regional din Oltenia, situația a luat o întorsătură dramatică, după ce unul dintre medici, cercetat de DNA într-un dosar ce vizează mafia medicamentelor oncologice, a părăsit spitalul alegând să lucreze în domeniul privat. Doar doi medici asigură gărzile, îngrijesc bolnavii și se ocupă de solicitările din Ambulatoriu. Unica Clinică de Oncologie de stat a spitalului regional are 50 de paturi, în prezent fiind internați 46 de bolnavi.
Din luna mai, nu se va mai putea asigura linia de gardă, medicii fiind suprasolicitați. Din acest motiv le este teamă să nu facă greșeli, spun cadrele medicale.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu