Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe construcţia laserului de la Măgurele

257444-eli-np.jpg

Începe construcţia laserului de la Măgurele

Incopmetenţă sau minciună – se întreabă Ziarul Financiar. Premierul Victor Ponta şi-a acuzat ieri funcţionarii că au modificat în mod fraudulos textul OUG 55/2013 faţă de proiectul adoptat în şedinţa din 5 iunie.

Astfel încât, în loc ca impozitarea de 85% să fie valabilă pentru sumele compensatorii primite de foştii şefi ai Autorităţii de Supraveghere Fi­nan­ciară, aceasta a devenit aplicabilă pentru toate pachetele de „exit“ acordate executivilor şi de la stat, şi din privat.

Premierul a spus miniştrilor că „degeaba decidem în şedinţa de guvern, că ne conduc funcţionarii“ şi că ordonanţa adoptată în şedinţa de guvern are un conţinut diferit faţă de cea transmisă la Monitorul Oficial. Deşi în trecut au mai existat situaţii când s-a revenit asupra unor texte de acte normative, aceasta este pentru prima dată când un premier îşi acuză subalternii de fraudă într-un astfel de caz.

Adevărul : turnul combinatului din Baia Mare, mai mare ca Turnul Eiffel. În Romania, există numeroase clădiri care se impun prin zeci de metri înalţime şi prin poveştile ascunse în spatele dimensiunilor impresionante. Turnul Combinatului din Baia Mare este mai înalt decat Turnul Eiffel, în timp ce Bucureştiul găzduieste cea mai "ameţitoare" clădire din ţară, Sky Tower, care masoara 137 de metri.

Romania Liberca citează o declaraţie a ministrului justitiei. Robert Cazanciuc, despre numirea la CEDO: Dacă Iulia Motoc s-a prezentat cel mai bine, ea va fi aleasa. Ministrul Justitiei a declarat la Digi 24, că trebuie să se menţină rezultatele luptei împotriva corupţiei şi că autorităţile trebuie să se asigure că procurorii îşi pot face meseria. "Noi trebuie, în primul rând, să ne asigurăm că rezultatele luptei împotriva corupţiei se vor menţine. Un rol important îl are şi prevenţia. Putem să avem rezultate concrete în privinţa combaterii corupţiei, dar putem spune că avem un mediu propice atunci când şi prevenţia e consolidată. Suntem într-o etapă de evaluare, dupa care vom propune masuri concrete – a spus el.

În EVZ citim despre cazul Poşta Română: Bani grei pentru reparaţii scumpe şi tratamente inexistente. Pe lista firmelor care au devalizat bugetul Poştei Române, găsim mari companii de IT&C care au beneficiat de contracte la suprapreţ, precum şi clinici care au primit bani pentru servicii inexistente. Printre numele grele de companii din acest domeniu se numară Romsys, care a obtinut în 2009 două contracte. Paradoxul unuia dintre acestea a fost ca pretul serviciilor de intretinere a echipamentelor prestate era de doua ori mai mare decât valoarea echipamentelor noi ce trebuiau reparate.

Începe constructia laserului de la Magurele. Cum va arata cel mai mare proiect de cercetare din Europa – aflam din Gândul.  La doar 4 kilometri de Bucuresti, înconjurat de o pădure densă, alături de învechitele clădiri ale Institutului National de Fizica şi Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" de pe platforma Măgurele, se va ridica cel mai mare centru de cercetare stiintifică din istoria Romaniei. Vineri începe oficial construcţia pilonului românesc al infrastructurii europene "Extreme Light", care va rivaliza, din 2017, cand va fi complet operational, cu marile centre de cercetare din lume.