Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


23 de ani de la Mineriada din '90

mineriada-ap-94642fc254.jpg

23 de ani de la Mineriada din '90 (Foto: AP)

Fenomenul Piaţa Universităţii, amintiri de reporter. Mineriada care nu se uită nici dupa 23 de ani (EVZ): Societatea civilă era împărţită în două, ca şi acum: unii care "ţineau" cu "golanii" (eticheta pusă de preşedintele Ion Iliescu) din Piaţa Universităţii, iar alţii îi aplaudau pe cei care îi strângeau cu dubele pe protestatari, fiindcă tulburau linistea şi ordinea socială cu revolta lor împotriva clasei conducătoare.

Pană şi în familii soţii aveau opinii divergente, copiii se certau cu părinţii, iar vecinii ajunseseră să nu se mai salute, în funcţie de simpatia sau antipatia fata de "fenomenul Piata Universitatii".

Cum a folosit Iliescu reţeta lui Petru Groza pentru a-i intimida pe opozanţi (România Liberă). România comemorează unul dintre cele mai crunte evenimente produse după căderea regimului comunist. Este vorba de mineriada din 13-15 iunie 1990. Acest eveniment a demonstrat întregii lumi că regimul condus de Ion Iliescu nu era capabil să se îndepărteze de tarele comunismului şi că, exact ca în perioada care a precedat instalarea Guvernului Petru Groza, liderii de extracţie comunistă sunt capabili să manipuleze anumite categorii sociale în aşa fel încât Opozitia să fie intimidată prin violenţă fizică. La fel ca şi în anii 1945-1947, ţintele liderilor proveniţi din randul comuniştilor au fost presa liberă, partidele de genul PNTCD, care continuau tradiţiile democratice ale Partidului National Român din Transilvania, precum şi tinerii studenti care refuzau să accepte instaurarea pe termen lung a unui regim bazat pe fraudarea masivă a alegerilor. 

Atrocităţile ascunse ale Mineriadei. Nu doar minerii au bătut în iunie '90 (Adevărul). Armata a însangerat Bucurestiul. Despre evenimentele din 13-15 iunie se ştie că minerii au bătut cu bestialitate sute de bucuresteni nevinovaţi. Imaginile de arhivă dovedesc faptul că înainte de venirea minerilor în Capitala, Armata a dat tonul violentelor: a arestat şi a bătut, la întamplare, oameni care treceau pe langa sediul TVR, femei, batrani şi copii. În seara zilei de 13 iunie 1990, emisia Televiziunii Nationale a fost întreruptă brusc. La revenirea semnalului TV, presedintele ales Ion Iliescu a făcut un apel la "oamenii de bine", să vină la Televiziune pentru a apăra de manifestari huliganice democraţia proaspat cucerită. Apelul a avut efect şi sute de bucuresteni şi chiar oameni din tara au venit la sediul Televiziunii Române. Numai ca din aparatori ai democratiei au devenit victime.

Conducerea Tarom, o bomba cu ceas. Lucian Isar, înlăturat din boardul companiei de stat, face dezvaluiri din viesparul Tarom (Adevărul). Lucian Isar, fost membru al Consiliului de Administratie al Tarom, dezvaluie interesele politice de la varful operatorului national aerian şi presiunile exercitate asupra managerului privat. Operatorul aerian Tarom a fost prima companie care a avut o conducere privată, în toamna anului trecut, când director general a fost ales austriacul Heinrich Vystoupil. Nu au trecut mai mult de 10 zile, nici nu apucase sa semneze contractul de mandat, si a renunţat "din motive personale".

Statul pune restricţii dure la achiziţia de teren agricol, de la anul. Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa piaţa funciară din România. Se discută despre posibilitatea interzicerii achiziţionării de teren agricol de către persoanele fizice fără studii de specialitate şi fără experienţă în domeniu. De asemenea, proprietarii ar putea fi obligaţi să nu îşi vândă proprietatea timp de 10 ani (economica.net)

Premieră în România: Municipiul Lugoj va avea transport public în comun gratuit. Consilierii locali din Lugoj, judetul Timis, au votat, în sedinta de joi, introducerea transportului public în comun gratuit in municipiu, incepand din 1 iulie, decizia fiind o premiera în Romania, a afirmat primarul Francisc Boldea, citat de corespondentul Mediafax.