Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fiscul, încurcat în ciubuc (Jurnalul Naţional)

Scandalul închisorilor CIA. Ion Iliescu recunoaşte, pentru Der Spiegel, că a aprobat „un sediu” pentru CIA. Talpeş s-a ocupat de problemă (Gândul) - Ponta reinventează SUPER-PENSIONARII (România Liberă) - Dosarul Referendumului. Ziua în care Dragnea a tremurat la Curtea Supremă (Evenimentul Zilei) - Reacţii dure după ce concubinajul între homosexuali a fost avizat de deputaţi (Adevărul)

Scandalul închisorilor CIA. Ion Iliescu recunoaşte, pentru Der Spiegel, că a aprobat „un sediu” pentru CIA. Talpeş s-a ocupat de problemă (Gândul)

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, într-un interviu pentru Der Spiegel, că a aprobat un „sediu” pentru CIA, în 2002-2003, pentru ca serviciul secret american să îşi poată desfăşura activităţile în România. De detalii s-a ocupat şeful SIE de atunci, Ioan Talpeş, care spune că acest sediu a fost în Bucureşti. De altfel Talpeş a vorbit încă de anul trecut despre un centru de tranzit al CIA în România. Iliescu insistă însă să sublinieze că nu ştie dacă acel sediu a fost folosit de CIA ca o închisoare clandestină pentru suspecţii de terorism. Un raport al Congresului american, bazat pe anchete interne la nivelul CIA, arată că în România a existat o astfel de închisoare.

 

Fiscul, încurcat în ciubuc (Jurnalul Naţional)

Impozitarea bacşişului este greu de aplicat, deşi reglementările sunt simple. Îngreunează activitatea firmelor, îi nemulţumeşte pe angajaţi şi pe patroni şi are multe aspecte neclare. Astfel, devine, cel puţin pentru moment, greu de pus în practică. 

Patronii şi angajaţii din servicii spun că impozitarea bacşişului nu va aduce prea mulţi bani la buget. Întrebarea e cum poate Fiscul să ştie dacă un chelner sau o coafeză se duce la casierie să facă bon fiscal de fiecare dată când primeşte bani sau dacă declară valoarea reală. Patronii nu au nici ei interes să-şi urmărească angajaţii, care, în lipsa ciubucului, le-ar putea cere măriri de salariu.

 

Ponta reinventează SUPER-PENSIONARII (România Liberă)

Guvernul a aprobat, ieri, un proiect de lege prin care se revine la pensiile speciale ale militarilor și ale celor din sistemul de ordine publică și siguranță națională. Consultanții fiscali spun că este o decizie electorală, fără ­acoperire financiară, următoarele guverne urmând să acopere gaura de la buget.

Deși premierul Victor Ponta neagă că ar fi vorba despre pensii speciale, practic se renunță la principiul contributivității, prin care cuantumul pensiei este stabilit în funcție de contribuție și stagiu.

 

Dosarul Referendumului. Ziua în care Dragnea a tremurat la Curtea Supremă (Evenimentul Zilei)

După zeci de termene și după audierea a sute de martori, instanța supremă se va pronunța, pe 6 mai, în dosarul „Referendumului fraudat”. Ministrul Liviu Dragnea află peste două săptămâni dacă va fi condamnat în acest dosar. Însoțit de garda de corp, demnitarul a stat, ieri, la instanța supremă mai bine de șase ore. A transpirat de emoții și căldură și a vorbit mult cu avocatul.

Suspecții acuzați că au măsluit listele electorale pentru demiterea lui Traian Băsescu, chemați la ultimul termen de judecată, au venit în grupuri separate de la Teleorman, Olt sau Vrancea.

Sala de judecată a devenit neîncăpătoare. Cei 72 de inculpați, avocații lor, o droaie de jurnaliști și câțiva gură-cască au umplut până la refuz locul judecății. După o scurtă introducere, procurorul DNA a solicitat sec, închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea, moment în care mustața acestuia a început să tremure de ciudă.

 

Reacţii dure după ce concubinajul între homosexuali a fost avizat de deputaţi: Nu vrem o ţară în care bărbaţii şi femeile vor fi înlocuiţi de un „Om Nou” (Adevărul)

Parlamentul României este aproape de adoptarea parteneriatului civil între două persoane, indiferent de sex, după ce marţi, 21 aprilie, Comisia deputaţilor pentru muncă şi protecţie socială a avizat favorabil acest proiect de lege. La ultimele recensăminte, aproape 1 milion de români au declarat că trăiesc în concubinaj. Decizia Comisiei parlamentare a scandalizat, însă, deja o parte a societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai Bisericii.