Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


10 teme pe care Victor Ponta ar trebui să le dezbată în loc să trăiască din amintiri

România trece pragul bătrâneţii: mai mulţi bunici decât copii (Adevărul) - România, fără leac împotriva tristeţii (Jurnalul naţional) - A fentat moartea a doua oară (Gazeta Sporturilor)

10 teme pe care Victor Ponta ar trebui să le dezbată în loc să trăiască din amintiri Diversiunea „istorică“ a lui Victor Ponta. Diversiunea „istorică“ a lui Ponta (România liberă)

Confruntat cu o opoziție de catifea și scăpat din tumultul care a urmat eșecului la prezidențiale, premierul continuă să ignore subiecte esențiale, plănuind, în schimb, sărbătorirea a trei ani de la răsturnarea, prin moțiune de cenzură, a Guvernului Ungureanu. Momentul 27 aprilie 2012, pe care îl consideră istoric, va fi marcat, astăzi, în Parlament.

România liberă ridică problema oportunității și scopului unui astfel de demers din moment ce sunt o sumedenie de subiecte cu adevărat importante care ar merita atenția lui Victor Ponta și ceva explicații din partea sa și a oamenilor cu funcții care îl înconjoară. Printre acestea: cazul Şova, atacurile la justiţie şi nominalizările neinspirate în cele patru Guverne Ponta, intrarea în Schengen, promisiunile făcute diasporei, măsurile economice bulversante etc.

 

România trece pragul bătrâneţii: mai mulţi bunici decât copii (Adevărul)

România a devenit, oficial, o ţară în care vârstnicii sunt mai mulţi decât tinerii. Pentru prima oară de la Revoluţie numărul persoanelor peste 65 de ani este mai mare decât al celor sub 15 ani. Sociologii avertizează că, în curând peste jumatate din populaţie va depăşi 50 de ani, ceea ce va fi un dezastru pentru economie şi sistemul de pensii.

Tendinţa este aceeaşi în întreaga Europă. Cum încearcă alte ţări să stimuleze natalitatea? Danemarca, de pildă, a demarat campania „Faceţi sex pentru Danemarca”. Astfel, cuplurile care îşi rezervă un sejur pentru a concepe un copil pot beneficia de o reducere tarifară, dar şi de cărucior pentru bebeluşi şi scutece gratuite pentru o perioadă de trei ani dacă se dovedeşte că vacanţa a avut rezultate.

În Germania, autorităţile au crescut indemnizaţiile pentru familiile cu copii, le-au oferit beneficii celor care stau acasă pentru a avea grijă de nou-născuţi, şi au anunţat că le vor oferi bani mai mulţi bărbaţilor care aleg să intre în concediu de paternitate.

Discuţii pentru stimularea natalităţii există şi în Japonia, Coreea de Sud şi Rusia, arată OECD.

 

România, fără leac împotriva tristeţii (Jurnalul naţional)

Aproximativ 3,3% din populaţia adultă a României suferă la un moment dat pe parcursul vieţii de depresie. Aceasta înseamnă 500.000 de oameni, dar reprezintă numai vârful aisbergului, deoarece statisticile îi numără doar pe cei care refuză să mai muncească şi nu mai ies nici din casă. Statul ignoră costurile asociate. Depresia generează pierderi de 1,5 miliarde de euro/an, adică 1% din PIB potrivit unui studiu al European Journal of Neurology.

 

A fentat moartea a doua oară (Gazeta Sporturilor)

Alpinistul Alex Găvan a scăpat de avalanşele de pe Everest, declanşate de cutremurele din Nepal, şi a devenit ad-hoc corespondent CNN. El se salvase şi anul trecut miraculos în acelaşi loc.

Cutremurul puternic de 7,9 continuă să facă ravagii şi după 48 de ore de la producerea lui. Zeci de replici, unele de 7 grade, scutură pământul, oraşe, suflete. În afară de Alex Găvan în taberele de bază de pe Everest se mai află 3 alpinişti români: teo Vlad, care încearcă să urce pe versantul nordic, dinspre Tibet, şi Zsolt Torok şi Justin Ionescu, aflaţi pe partea sudică.

 
Revista presei românești - 27.04.2015