Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum intri în faliment (Jurnalul Naţional)

România, prinsă în spirala devastatoare a populismului. Cu onestitate despre creşterea alocaţiilor pentru copii (Hotnews.ro) - Rusia pregătește Yalta 2. Occidentul acceptă condițiile (România Liberă)

Cum intri în faliment (Jurnalul Naţional)

Peste 700.000 de români sunt datornici la bănci, suma totală ridicându-se la 11,5 miliarde de lei. Mulţi îşi pun speranţe în Legea falimentului personal, care a fost votată ieri. Pentru datorii mai mari de 25.000 de lei, poţi să ceri insolvenţa personală. Cinci ani, solicitanţii nu pot fi executaţi silit. Însă lucrurile nu sunt nici pe departe chiar aşa simple cum par.„Nu mai eşti stăpân pe banii tăi, tot bugetul tău este controlat de altcineva”, spun bancherii. Planul de redresare se va desfăşura permanent sub supravegherea unui administrator judiciar, care va aproba orice cheltuială pe care datonicul vrea să o facă, cu excepţia celor necesare traiului zilnic.

România, prinsă în spirala devastatoare a populismului. Cu onestitate despre creşterea alocaţiilor pentru copii (Hotnews.ro)

“Orice discuţie despre creşterea alocaţiilor pentru copii e delicată. La fel ca şi dezbaterile despre salariile profesorilor, medicilor, primarilor. Ştim cu toţii că alocaţia actuală (42 de lei) e mică, e evident că trebuie mărită…

Dar PNL a propus în Parlament creşterea alocaţiei pentru circa 3,6 milioane de copii, cu un impact bugetar de circa 1,7 - 2 miliarde de lei anual, FĂRĂ nici un studiu de impact asupra bugetului, fără nici o indicaţie despre sursa de finanţare a acestei majorări. Argumentele liberalilor: e treaba guvernului PSD să găsească banii necesari / dacă există bani pentru clientela politică a PSD atunci sunt şi pentru copii / avem creştere economică, deci sunt bani pentru alocaţii mărite.

Acest comportament politic se numeşte iresponsabilitate. Când ştii că miza se ridică la aproape 2 miliarde de lei anual, nu te joci cu cuvintele, cu legile. Mai ales după ce ţi-ai făcut ca slogan electoral "Un alt fel de politică".

Liberalii au ales populismul. E doar începutul: PSD şi PNL au intrat oficial în campania electorală pentru 2016 şi de-acum înainte vom vedea doar asemenea gesturi. Mi-e teamă de repetarea catastrofalului an 2008, când România a fost adusă în pragul colapsului economic“. Comentariul integral, semnat de Cristian Pantazi,  este pe hotnews.ro

Rusia pregătește Yalta 2. Occidentul acceptă condițiile (România Liberă)

“Republica Moldova, Georgia și Ucraina speraseră până nu demult că la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga (21-22 mai) li se va ridica bariera și vor putea scăpa de lanțurile istorice care le leagă de Rusia. Optimismul lor s-a topit însă între timp”, constată în editorial Sabina Fati, redactor şef adjunct RL.

“Cu timpul, s-ar putea să li se pară mai simplu să meargă spre Uniunea Eurasiatică, unde sunt invitate să intre necondiționat, unde pot face comerț fără să respecte niciun fel de norme și unde rubla poate fi de ajutor. Deja în Republica Moldova și în Georgia ultimele sondaje arată, în mod surprinzător, că majoritatea oamenilor preferă Uniunea aflată sub comanda Moscovei, în defavoarea UE.

Războiul de uzură în care Rusia vrea să transforme estul Ucrainei într-o regiune autonomă de felul Transnistriei, pentru a-și asigura un cordon protector în jurul Crimeii, este o dovadă pentru moldoveni și georgieni că Vestul nu-i va apăra niciodată de ruși. Sunt din nou pe cont propriu, cum au fost mai mereu în trecut: față în față cu Rusia. Știu că nu au prea multe variante, vor spera mereu că Occidentul îi va recupera, dar până atunci trebuie să se descurce cum pot, să-și demonstreze cât de cât atașamentul față de Moscova. Pentru că, dacă nu o vor face de bunăvoie, vor fi forțați”.