Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce conține programul PNL de guvernare și ce lipsește din el (Evenimentul Zilei)

01-pnl-consiliu-national-nd-9-465x390.jpg

Co-preşedintţii PNL; Alina Gorghiu şi Vasile Blaga
Sursa imaginii: 
evz.ro

România se pregăteşte să ia o decizie cu o miză uriaşă: cultivăm sau nu organisme modificate genetic? Există multe avantaje, dar şi câteva riscuri (Gândul) - Interviu cu Iulian Fota, fost consilier prezidențial: „Rusia a obținut drept de veto asupra R. Moldova“ (România Liberă)

Ce conține programul PNL de guvernare și ce lipsește din el (Evenimentul Zilei)

PNL și-a actualizat programul de guvernare, lansat la 28 februarie, și a prezentat, sâmbătă, la Conferința Națională de la Pitești, un document cu 50% mai voluminos.

Din noul program al PNL a dispărut capitolul referitor la „Românii din afara granițelor” și, în schimb, a apărut unul care promite Cultelor – în special Bisericii Ortodoxe Române – un sprijin consistent al statului.

Proiectele specifice unei ideologii liberale lipsesc în mare măsură: privatizările, de exemplu, sunt evitate și se promite în schimb eficientizarea companiilor de stat.

În ceea ce privește programul fiscal al PNL, acest partid se angajează să „readucă” TVA la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Această măsură a fost însă deja anunțată de Guvernul Ponta. Liberalii promit și „adoptarea legislației privind insolvența persoanelor fizice”, deși un proiect în acest sens, inițiat de deputatul PSD Ana Birchall, a fost adoptat săptămâna trecută. De asemenea, se vorbește despre „acordarea de bonificații persoanelor care prezintă bonurile fiscale de la cumpărăturile mărfurilor identificate cu risc ridicat de evaziune”. În prezent, funcționează o loterie a bonurilor fiscale.

 

România se pregăteşte să ia o decizie cu o miză uriaşă: cultivăm sau nu organisme modificate genetic? Există multe avantaje, dar şi câteva riscuri (Gândul)

Europa se bate cu pumnul în piept spunând că vrea să fie independentă când vine vorba de organisme modificate genetic (OMG). Ignoră însă dependenţa masivă pe care o are faţă de ele şi faptul că, fără OMG-urile importate în cantităţi de zeci de milioane de tone anual, industria sa agricolă nu poate funcţiona. După numeroase dispute la nivel european între statele membre UE care abordează problema OMG-urilor din perspective contradictorii, Comisia Europeană - organismul care a fost până acum mâna de fier a UE şi a controlat tot ce purta eticheta "modificat genetic" în comunitate - a cedat. Acum, vrea să lase deciziile privind organismele modificate genetic la nivel naţional, atât în aceea ce priveşte cultivarea acestora, dar şi importul lor. Reprezentanţii industriilor din agricultură văd însă un singur deznodământ - haosul.

 

Interviu cu Iulian Fota, fost consilier prezidențial: „Rusia a obținut drept de veto asupra R. Moldova“ (România Liberă)

Conflictul din Ucraina avantajează Ro­mânia, sugerea­ză Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru probleme de securitate, argumentând că țara a primit un plus de securitate, iar economia românească nu a fost afectată de războiul din statul vecin.

În ceea ce-l privește pe George Simion, românul expulzat din Republica Moldova, Fota consideră această situație “foarte ciudată” și explică de ce Rusia “a obținut drept de veto” asupra statelor din Parteneriatul Estic, inclusiv asupra Republicii Moldova.

Nici liderii moldoveni nu mai merg cu entuziasm spre Occident, după cum observă fostul consilier de la Cotroceni: “Politicienii moldoveni au decis să-și finlandizeze singuri țara”.  Pe de altă parte, subiectul unirii dintre România și R. Moldova este pus din nou pe tapet într-un moment “total nepotrivit”. ­Iulian Fota enumeră, în plus, patru motive care împiedică unirea dintre cele două țări.