Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Arestările nu schimbă România (Adevărul)

adevarul.jpg

Image source: 
adevarul.ro

PNL: Moțiunea de cenzură cu final previzibil (România Liberă)  - Catedrala Neamului, gândită să reziste la cutremure de 8,5 grade (Jurnalul Naţional)

PNL: Moțiunea de cenzură cu final previzibil (România Liberă)

Liberalii sunt așteptați astăzi să depună mult-discutata moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, construită în jurul încălcării repetate a dreptului la vot. La aproape șapte luni de la prezidențiale, șansele de reușită ale opoziției par însă mai reduse ca oricând. Negocierile la nivel de lideri cu UDMR şi UNPR nu au fost încununate de succes, iar liberalii au fost nevoiţi să treacă la negocieri “la bucată” (cu fiecare senator și deputat în parte). Matematic, în varianta optimistă în care s-ar alia parlamentarilor PNL toți cei apropiați lui Mircea Geoană (Partidul Social Românesc – PSRo), cei desprinși din partidul lui Dan Diaconescu (reuniți sub numele de Partidul Național Democrat), cei de la UDMR și neafiliații, tot nu ar fi suficiente voturi pentru ca moțiunea de cenzură să treacă și Guvernul Ponta să pice. Reamintim însă că liderii UDMR s-au arătat mai mult decât rezervați în ceea ce privește susținerea demersului opoziției, fiind deranjați de temă (un vot masiv al românilor din afara țării ar reduce considerabil procentele Uniunii în alegeri) și de faptul că nu au fost consultați înainte de a fi anunțate public data depunerii și subiectul moțiunii.

 

Arestările nu schimbă România, scrie consultantul politic Dan Ionescu pe blogul său de pe adevărul.ro.

"Ne-am fi aşteptat ca numărul crescut de cazuri de corupţie pe care le-a instrumentat DNA în ultimul an şi condamnările răsunătoare să provoace un val de teamă în rândul celor care primesc şpăgi. Nu te duci să furi când vezi paznici la uşa casei şi e clar că locuinţa e împânzită de sisteme de securitate. Ei uite că există şi curajoşi care cred că pot să se strecoare şi să scape nevătămaţi, în ciuda nenumăratelor avertizări. Ultimul e consilierul personal al lui Sorin Oprescu, Solomon Wigler, prins în flagrant în timp ce primea 25.000 de euro.

Întrebările care apar imediat sunt aceleaşi la fiecare caz: Nu le e teamă? Nu îşi dau seama că sunt expuşi şi că e foarte probabil să fie prinşi? Nu a avut niciun efect în rândul lor toată campania de arestări?

În primul rând nu se pot opri. Pe de altă parte, marii peşti, pentru că despre ei este vorba mereu, nu cred că se va ajunge şi la ei, pentru că nu-i aşa, toate campaniile se opresc la un moment dat. În ceea ce ne priveşte pe noi ceilalţi, investim prea mult în DNA. România nu se poate schimba cu DNA, chiar dacă el e factorul declanşator.

Adevărul e că nu există niciun curent politic sau un lider care să asume o viziune post-DNA. Traian Băsescu a patinat în tabăra adversarilor cu un discurs dublu. PSD şi PNL sunt sursă de arestări şi scandaluri de corupţie. Aici a ratat un moment mare Klaus Iohannis de la care se aştepta să vină cu un program/viziune serioasă pe direcţia unei „politici altfel” şi în drumul către „România lucrului bine făcut”.

Aşa că de fapt se deschide o mare oportunitate politică unei forţe care ştie să redacteze un program pentru România post-DNA".

 

Cum arată vila de 460 de metri pătrați a consilierului șpăgar din Primăria Capitalei (Evenimentul Zilei)

Unul dintre cei mai discreți consilieri ai lui Sorin Oprescu are o avere de invidiat.

Consilierul Solomon Wigler și-a depus ultima declarație de avere în iunie 2013. Potrivit acestui document, pe lângă cele două case şi un apartament, el mai are un teren de 65.000 de metri pătrați cumpărat în Popești Leordeni, județul Ilfov, trei autoturisme de lux, o colecție de tablouri și sculpturi în valoare de 800.000 de euro, ceasuri și bijuterii de 600.000 de euro și obiecte de cult în valoare de jumătate de milion de euro. În bănci, consilierul lui Oprescu are 230.000 de euro și 33.000 de lei. Wigler a împrumutat două persoane cu 130.000 de euro. Toate acestea dintr-un salariu de 3.000 de lei pe lună.

Solomon Wigler a fost arestat pentru cinci fapte de corupție, după ce a fost prins în flagrant de procurorii DNA

Catedrala Neamului, gândită să reziste la cutremure de 8,5 grade (Jurnalul Naţional)

Catedrala Mântuirii Neamului va putea rezista la opt sau nouă cutremure de până la 8,5 grade pe scara Richter, timp de 500 de ani. Construcţia e realizată în proporţie de 60%, costurile de până acum ridicându-se la 46 de milioane de euro. Ar mai fi nevoie de încă 45 de milioane de euro pentru a realiza clădirea „la roşu”. Banii vin din donaţii de la credincioşi, dar și din fondurile acordate de Guvern, primării, consilii judeţene. Prima slujbă va fi oficiată peste doi ani.

 

Revista presei româneşti din 5 iunie