Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ponta, înconjurat de lanţuri (Gândul)

Iohannis şi Ponta intră în faza de coabitare silită (Adevărul) - Parlamentul l-a scăpat și pe Ponta. Cine mai poate apăra justiția? (România Liberă) - Subfinanţare criminală pentru bolnavii de TBC (Jurnalul Naţional) - Cea mai mare moschee din Europa creştină se ridică la Bucureşti (Adevărul)

Klaus Iohannis şi Victor Ponta intră în faza de coabitare silită (Adevărul)

După şase luni în care a afişat o poziţie amicală faţă de premier, preşedintele Klaus Iohannis a schimbat imediat foaia după ce Camera Deputaţilor s-a opus ca procurorii DNA să înceapă urmărirea penală a lui Victor Ponta, acuzat de conflict de interese.

„Regret faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecţie pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale. În continuare consider că soluţia pentru ieşirea din actuala situaţie este demisia domnului Victor Ponta din funcţia de prim-ministru“, a fost mesajul şefului statului.

„Să distrugi instituţii şi principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil. Prima variantă pe care o avea la dispoziţie, cea mai onorabilă, era să-şi dea demisia. A doua variantă era să îşi convingă colegii, să se pună la dispoziţia procurorilor şi a judecătorilor şi să dovedească, practic, că este nevinovat. Dacă şi-ar fi convins colegii din majoritatea parlamentară să încuviinţeze urmărirea penală, probabil nu l-aş fi suspendat din funcţie. S-ar fi găsit modalităţi de judecare cu mare celeritate pentru a lămuri problema. Premierul nu a avut curaj să facă asta. A ales în schimb a treia variantă, cea mai proastă. Parlamentul a executat ordinul lui Ponta“, a spus Iohannis. 

Deznodământul din Parlament în privinţa cererii DNA de începere a urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta a fost redat pe larg şi de presa străină. Publicaţii importante precum „The Washington Post“, „EU Observer“, BBC sau „Le Monde“ au relatat povestea, în articole cu titluri precum: „Parlamentul român susţine premierul, suspectat de conflict de interese“  sau „Parlamentul României blochează anchetarea premierului“.

 

Parlamentul l-a scăpat și pe Ponta. Cine mai poate apăra justiția? (România Liberă)

Prin votul a 231 de deputați PSD, UNPR, PC și PLR, România rămâne cu un premier urmărit penal pentru fapte de corupție, iar DNA este oprită să verifice dacă Victor Ponta s-a aflat sau nu, în ultimii trei ani, în conflict de interese. Situația, considerată deja „revoltătoare“ de oficiali europeni, tinde să se agraveze în următoarea perioadă, când vor fi urgentate toate proiectele legislative care țintesc justiția.

Ordinea de zi a Comisiei juridice a Camerei a fost suplimentată, chiar ieri, cu 22 de proiecte de modificare a Codului Penal, Codului de Procedură Penală și Statutului judecătorilor și procurorilor. Deloc întâmplător, pe listă figurează și propunerea legislativă privind dezincriminarea conflictului de interese, măsură de care ar beneficia atât premierul Victor Ponta, cât și alți zeci, dacă nu chiar sute, de parlamentari (vezi cererea de ieri a Parchetului General).

 

Ponta, înconjurat de lanţuri (Gândul)

În ziua în care Victor Ponta îi ameninţa cu dosare penale şi contramanifestaţii pe liberalii care anunţaseră lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului când se dezbate moţiunea de cenzură, PSD depunea la Primăria Capitalei cerere de autorizaţie pentru miting în acelaşi loc. Surpriză, ambele solicitări au fost aprobate de primarul Sorin Oprescu. După două zile de dezbateri în Comisia de ordine publică s-a convenit ca liberalii să facă lanţul uman pe latura dinspre sediul SRI spre Calea 13 septembrie, în vreme ce pesediştii ar urma să se întâlnească pe latura cealaltă, pe trotuarul de la Parcul Izvor. „Vor încerca să ducă la îndeplinire visul domnului Ponta: bătaie în stradă. Ne aşteptăm la provocări”, a declarat la GÂNDUL LIVE, copreşedintele PNL, Vasile Blaga.

 

Subfinanţare criminală pentru bolnavii de TBC (Jurnalul Naţional)

România, ţara cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză din UE, şi-a propus să elimine această maladie contagioasă ca proble¬mă de sănătate publică, până în 2050. Potrivit Strategiei adoptate recent de Guvern, ar fi nevoie de circa 56.000.000 de euro anual. În ciuda planurilor ambiţioase, suma investită de stat în aceşti pacienţi este de 25 de ori mai mică. Pentru 2015, bugetul alocat Programului Naţional de Supraveghere și Control al TBC este de doar două milioane de euro. Diferenţa este alarmantă.

 

Cea mai mare moschee din Europa creştină se ridică la Bucureşti (Adevărul)

Pe un teren de 11.000 mp, lângă Romexpo, Muftiatul Cultului Musulman din România va construi, cu bani de la statul turc, un centru cultural grandios. Moschee, bibliotecă, săli de curs şi spaţii de cazare vor constitui un „lăcaş al păcii“ pentru comunitatea musulmană.

Alegerea oraşului pentru fondarea acestui centru nu este întâmplătoare. Bucureştiul şi-a dublat aproape numărul de musulmani, în ultimii ani aici ajungând să trăiască aproape 10.000 persoane de această religie. Circa jumătate dintre ei sunt cetăţeni străini, veniţi cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese.

 

 

 
Revista presei româneşti din 10 iunie